В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!

В балтийската страна приветстват разполагането на германски войници
3 яну 2017 21:30, Елка Василева
501
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!
Снимка: архив, Reuters

Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия, пише ДПА.

Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.

"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.

Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г.

"Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.

Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.

По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.

Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота.

Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.

Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.

Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия.

Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.

Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".

И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили.

Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори.

Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.

Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница, за да може на него да тренира батальон в пълен състав.

Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място.

А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.

Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.

На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
11
 
! Отговори
PD преди 7 години
Показателно е.За неразбралите, САЩ свиват армията си и кинтите за НАТО.Оставят Европа сама да се оправя.А 500 войника са, щото на Европа не и се дават пари за глупости. Та тя, все пак е търговско сдружение, до скоро пазено от НАТО (САЩ и техните пари в нереални като държави, креатури образувани уродливо за целите на външната и политика. Някой да не разбра още, що Кралицата си би шута от ЕС?). А къде започна историята на тези територии. Тевтонски ордени пазещи търговските гилдии на Ватикана.
57
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балтийските републики са малко под нивото на БВП на глава от населението от Русия. А като размер на икономиките са направо плюнки.Добре че са малки и запустели държавици, че краварите наливат парички да повдигат изкуствено стандарта понеже са на границата с Русия, барем създадат илюзия за "западен просперитет". Ние уви нямаме обща граница с Русия и резултат е очевиден - нещата са от зле по зле, на дъното сме по всички параграфи, първенци само в лошите статистики...
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А останалите европейци учат ли български ? Аз не съм длъжен да им говоря езика.
55
5
 
3
 
! Отговори
Рашка Просташка преди 7 години
Май украинския сценарий няма да им се сбъдне. Баба Меркел е много виновна, защото тя тренира Вежливите Хора на П. Както бяха се прегърнали . . . ама се усети бабата и каза нейн!
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствено с Руснаци и македонци можеме да се реазбереме.----Какво да ти кажа.....Учи езици!!!
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми за Литва ,Латвия,Естония да ги окупират руснаците.Знам ги какви се надуват,били от цивилизования запад.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Азер ГъзаевХаха, ти изобщо осъзнаваш ли какви глупости дрънкаш?
51
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мурззилажа като един се е юрнал на амбразурата...хахаха
50
2
 
7
 
! Отговори
Психоаналитик преди 7 години
До ПацоКойто пише изречения като твоитеочевидно е геейнищо дение сме толерантни към теб
49
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупави гора с промити мозъци. Щели да ги пазят. От кого бе? Единствените ви врагове са тия, които ви управляват, и ако стане война, то със сигурност няма да е без техни заслуги и по инициатива на шефовете им от ФАЩ.А това че там има военни подразделения значи единствено че стане ли война, точно там ще падат бомбите.
48
7
 
6
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Лошото е, че руснаците ще ви дойдат...
47
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейските страни НИКОГА няма да бъдат единни защото са различни като народи , култура , етноси , езици , нрави , обичаи, религия и мислене. Това са някакви бoлни фантазии на малoумни евробюрократи. България и страните от балканите колкото и да са близки един с друг не могат да се гледат. С останалите какво можеме да си кажеме ? Нищо. не говоря френски както и французина не говори български. И тн. Единствено с Руснаци и македонци можеме да се реазбереме.
46
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германския войник е уважаван и в България, ако дойдат тук със сигурност ще бъдат посрещнати като истински освободители
45
17
 
11
 
! Отговори
Илия преди 7 години
Колкото са по-боеспособни, толкова по-малка е вероятността да воюват. Русия не се бие със силни противници. Тя тренира войските си със слаби противници.Повишаването на боеготовността на една армия води до охлаждане на апетита на противника. Те рашките затова деморализират нашата армия за да ни плячкосат по лесно.
44
9
 
16
 
! Отговори
тъпунгер преди 7 години
До АнонименСмешко,столицата на Литва е Вилнюс.И трите прибалтийски републики бяха окупирани от Сталин и бяха с най-висок стандарт на живот по времето на СССР.Там се произвеждаха телевизорите,бялата техника ,прочутия радиоприемник ВЕФ и електричките които и до сега ползваме по българските железници.Не случайно там се заселиха милиони руснаци ,бягайки от мизерията на руската федерация.Това са единствените католически републики от бившия СССР.Западът никога няма да изостави католиците.
43
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1000 германски войници, руснаците ще ги сгазят за два часа ако решат. И ще са късметлии ако се разминат само с бой.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия германци нямат нищо общо с ония германци. Едните беха мъже а сега са изнежнени поамериканчени домакини
41
6
 
13
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Германците не могат да опазят Германия, тръгнали Литва да вардят. Една рота опълЧеченци и шваби ***!
40
4
 
14
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
С ТОЛКОВА ВОЙНИЦИ И ТЕХНИКА,НЕ МОГАТ ЕДНИ КАРТИ ДА ХВЪРЛЯТ,ТО НЯМА ЗА ЕДИН БРИЧ,ТАКА УЖ 41 ГОД. НОВ РЕД ДА ВЪВЕДАТ,ПЪК СЛЕД ТОВА КАТО ИМ ПОРАСНА АПЕТИТА НЕ МОЖАХА ДА СВАРЯТ ДА СИ ОБУЯТ ГАЩИТЕ,КАТО ТРЪГНА ВОЙНАТА.ЧУДЯ ИМ СЕ НА АКЪЛА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ С ТОЛКОВА МАЛКО ВОЙНИЦИ И ТЕХНИКА,САМО ДРАЗНЯТ МЕЧКАТА.ПИТАМ СЛЕД СИВ И ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР,ЗАЩО ОСТАНА ТОВА НАТО,СРЕЩУ КОГО И ЗАЩО СА НАШИТЕ НОВИ ГОСПОДАРИ.
39
8
 
19
 
! Отговори
До Пацо преди 7 години
Вермахта е бил в самата Русия не само по границите и.Резултатът го знаем всички, яко порно за Вермахта.