В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!

В балтийската страна приветстват разполагането на германски войници
3 яну 2017 21:30, Елка Василева
501
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!
Снимка: архив, Reuters

Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия, пише ДПА.

Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.

"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.

Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г.

"Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.

Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.

По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.

Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота.

Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.

Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.

Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия.

Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.

Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".

И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили.

Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори.

Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.

Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница, за да може на него да тренира батальон в пълен състав.

Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място.

А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.

Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.

На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия капитулира и пред България включително, като част от коалицията, в Брест-Литовския договор.
237
4
 
13
 
! Отговори
Разликите преди 7 години
Руснаците емигрират в лошия Запад.Никой западняк не емигрира в Русия, само китайци, които завземат руски територии в южна Русия и скоро ще я превземат.
236
5
 
12
 
! Отговори
Разликата преди 7 години
За 200 години САЩ станаха световен лидер.За 800 години Русия още си е в блатото.Краварите пият уиски.Руснаците пият лосион и антифриз.Американците са щастливи.Руснаците са пияни и нещастни.
235
4
 
4
 
! Отговори
Четете преди да пише преди 7 години
Ленин им дава независимост 1918 г - подписването на Брест-Литовският мир е дало независимост на Литва.
234
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По данным Всемирного банка на 2013−2014 годы, Литва попала в список стран мира, исчезающих быстрее всего. Потерю популяции 28.366 (1 %) поощрила быстрая эмиграция жителей, увеличившаяся смертность, уменьшающаяся рождаемость. По разным данным Литву с момента обретения независимости и вступления в ЕС в 2004 году покинуло около миллиона жителей.
233
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталин се е молил на колене - стига бе, хахаха. Може би на себе си?Бащицата на народите е втрещявал само с името си, например чешката съпротива е пускала снимка на Сталин по време на кинопрожекция. А пък министърът на отбраната на САЩ Форестал е скочил от небостъргач с викове "Червени танкове в Ню Йорк!", явно изперкал от страх.
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сашо,абе, пичага, ти можеш ли да прочетеш какво си написал?
231
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е толкова приятелска държава, че никой не иска да има нищо общо с нея!Русия е най-лошия съсед, доказва го всекидневно!Защо ли нито една от бившите соц държави не иска да е близка с Русия?!Защото руснаците са роби и искат всички да са като тях!
230
7
 
3
 
! Отговори
да преди 7 години
българите нямат никакъв проблем с Русия и никога не сме се страхували от нея - няма защо... страх ги е само по.миярите на американска каишка, защото може да им спре крачето
229
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталин се е молил на колене на Рузвел и Чърчил да отворят втория фронт през ВСВ!Милиарди долари са похарчени за помощи за СССР иначе сега руснаци нямаше да има изобщо...Русия всеки ден трябва да благодари на САЩ за помощта стещу Хитлер!Русия е закъсала защото те никога не са ставали за нещо, нито преди нито сега.Русия е една блатна сибирска ***.
228
5
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Литва се обезлюдява по-бързо и от РБ. За 20 години демонокрадция, над 1 000 000 литовци са напуснали страната или измрели. Германците да побързат, че скоро там няма да има кой да ликува с телешки възторг.
227
2
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
До АнонименИ дойде денят когато всички се отвърнаха от тях. Но няма да е задълго. Вече се уверихте че слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Първо НЕ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ОТВЪРНА ОТ / РУСИЯ - СССР / , А ТЕ ОТ НАС, понеже разбраха че такава икономика - централизирана не само че не печели ами губи и то много и един ден казаха ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ, СИРЕНЕТО ВЕЧЕ Е С ДОЛАРИ ИЛИ МАРКИ, а колкото за слънцето то ВИНАГИ Е ИЗГРЯВАЛО ОТ ИЗТОК И НЕ ЗАРАДИ ПУТИН ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ САМОЗВАНЕЦ.
226
1
 
2
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 272Не е лошо да си вземеш двама натовски войника да ти охраняват спалнята, когато си на работа, щом толкова милееш за тях.
225
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди векове литовските князе водят тежка борба с Тевтонския орден, който е разбит в 1410 г. в Грюнвалдската битка. Днес смотаните им наследници ревят от *** възторг, че са окупирани, какво падение
224
3
 
5
 
! Отговори
Храни куче да те лае преди 7 години
Литва e окупирана 1915 от Германия. Добре че Ленин им дава независимост 1918 г. Много са признателни, няма що. Да не вземат и те да се самозаплават от радост. Имат ли банани по магазините, да не ги мисля?
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tia Germania ja lasnaha ot afrikanzi i aziatzi sega litva she spasiavat xaxaxaxaxaxa
222
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литва беше уредена държава! И друго, грешката на руснаците на времето беше че строиха фабрики и заводи къде ли не, само не и в Русия! И дойде денят когато всички се отвърнаха от тях. Но няма да е задълго. Вече се уверихте че слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Аман от такива уредени държави! Уккропия е последния жив пример.
221
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литва е уредена държава с асфалтирани пътища и красиви жени и градове. Тези които бягат на талази са руснаците за да се спасят от ефекта боярищник. И то не бягат в Северна Корея или Китай, а в гнилия запад, като децата на Путин. Сайтовете за руски булки се пукат по шевовете. Мечтата на рускинята е да си хване някой литовец, българин или анадолец и да избяга от ***. Ние българите може да сме всякакви но боярищник не пием защото имаме пари за алкохол и на коледа масата е пълна.
220
0
 
1
 
! Отговори
da de преди 7 години
te ne idvat za purvi put
219
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците в България са много повече отколкото в Литва. Ние трябва повече да се безпокоим. По черноморието на места като равда няма да чуеш български или да видиш българско знаме - всичко е руско. Това си е вече руска територия. Остава само да дойдат зелените човечета и с автомати да организират референдум. Нашите *** това не ги интересува