Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия

Орбан и Путин - сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси
Обновена: 3 фев 2017 06:35 | 2 фев 2017 20:44, Елка Василева
267
Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия
Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

След рухването на комунизма стана обичайна практика да се свалят съветските паметници в Източна Европа. Така че, когато миналия месец в Унгария беше издигнат един такъв паметник преди визитата на президента Владимир Путин, това привлече внимание, пише Ройтерс.

Скромният петметров мемориал се намира в град Естергом - исторически град на брега на река Дунав. Той изобразява ангел, а на постамента са изписани слова на признателност към руските войници, сражавали се там през двете световни войни.

Унгарските медии цитираха руския посланик Владимир Сергеев, който заяви, че монументът демонстрира силата на унгарско-руското сътрудничество.

"Това е много символично", каза той.

Унгарските жестове към Русия безпокоят останалите държави членки на ЕС и Брюксел точно когато те се борят с последиците от затоплящите се отношения между Москва и Вашингтон при новия американски президент Доналд Тръмп.

В Европа цари истинско безпокойство от подкрепата на Тръмп за предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Путин е гласовит поддръжник на евроскептичните партии, а Орбан е един от най-евроскептичните лидери в съюза.

С Тръмп в Белия дом и един Европейски съюз, борещ се да възпре вълната от популизъм, заливаща континента, правителството на Орбан очаква по-добри връзки с Вашингтон и призовава за нови отношения между ЕС и Русия.

Днешната среща между Путин и Орбан в Будапеща е седмата им, като през последните две години те са се срещали три пъти, каза на пресконференция в Москва помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

По думите на Ушаков двете страни поддържат "доста активен политически диалог".

В ЕС Унгария поддържа руски интереси като отмяна на санкциите, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 г. Търговските връзки включват споразумение за доставка на газ с компанията "Газпром" и сделка, предвиждаща Русия да финансира и построи атомна електроцентрала. И двете страни искат да увеличат двустранната търговия.

Орбан също така копираше част от действията на Кремъл, предприемайки репресивни мерки срещу неправителствени организации, обвинявани от него, че използват финансиране отвън, за да подкопават политическия ред.

Има поле за още по-голямо задълбочаване на отношенията между Унгария и Русия и ако ЕС започне да мърмори, Орбан вероятно ще посочи към Тръмп, каза Петер Креко, лектор в Университета на Индиана.

"Всичко, което Орбан трябва да направи, е просто да посочи Америка", заяви Креко. "Ако Русия е добра за тях (американците), защо ние да проявяваме сдържаност?"

Унгария подкрепя критиките на Тръмп срещу стратегията на НАТО към Русия и окачестви санкциите срещу Москва като "безсмислени".

Орбан имаше сблъсъци с правителството на Обама заради ерозия на демократичните ценности от неговото правителство, според критици.

Но след като Тръмп вече влезе в Белия дом, Будапеща очаква, че ще има по-голямо поле за маневриране. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза пред Ройтерс, че очаква в американско-унгарските отношения да настъпи "огромно подобрение" след обещанието на новия американски президент да намали "износа на демокрация".

По думите му Европа и Русия "се нуждаят от нов тип отношения".

Поведението на Унгария рязко контрастира с това на останалата част от ЕС, където предполагаемата намеса на Русия се възприема с такава тревога, че някои страни като Финландия например решиха да създадат специализирани служби, които да й противодействат.

Чешкото правителство също формира специална звено за борба срещу "информационната война", водена от руски хакери. Във вторник то заяви, че е регистрирало хакерски атаки, подобни на тези, за които се подозира, че са организирани от Русия срещу САЩ.

Германия също заяви, че е засякла нарастване на руската подривна пропаганда.

Но въпреки приятелските си отношения с Русия Унгария остава твърдо в евроатлантическия свят, каза Андраш Рац, експерт по Русия в будапещенския университет "Петер Пазман".

Според две скорошни социологически проучвания унгарците в огромното си мнозинство не искат по-близки отношения с Русия, като само шест процента от тях смятат страната си за източноевропейска.

"Това тяхното не е приятелство", каза Рац за Орбан и Путин. "Няма общи ценности, на които да стъпи дългосрочен съюз. Това е сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Ще строят руска АЕЦ ама пак със руски заем - 10 милярда евро!!!Колкото струва Големият адронен колайдер....
98
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киртак Америка ли решава полицая да вземе подкуп, съдията да вземе рушвет, пеевски да бъде назнапен, кметовете да крадат, фирмите да крадат, ти да си обявяваш новата кола на 10% от стойността й, да укриваш данъци, доктороте да източват касата, митничарите вечер да пускат тирове ? Ти каква Америка бълнуваш льольо ...всичко това е модел на червените...кръгове и идеология.
97
16
 
13
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
До 157:Сeлтaко, пълни глупости пишеш.На хартия може да сме с запада, но все още най-богатите хора в България, са синовете и внуците на комунистите, които дърпат конците на всичко в тази пробита държава и вече 28 години спъват всякакви демократични процеси... затова сме най-бедни и работим черната работа...
96
4
 
20
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
До 151 - Тези българи, които ходят да работят на запад, никой не ги кара на сила...Неволята ги е накарал за съжаление.. а защо България е бедна и хората са докарани до нищета съм ти написал малко по надолу...
95
18
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Крали Марко, каквото стане такова ще да е - щом народа иска националити, такива ще ги управляват.Само ще ти припомня, че предишният път когато на мода бяха националистите в Европа, се случи най-голямата трагедия - Втората Световна Война!Така че не се радвай толкова много...Путин и ФСБ, че са брилянтни дестабилизатори, спор няма.Да видим само дали ще му стигнат парите, че прогнозите са до края на Август да свърши резерва. А без пари как се управлява руската федерация, знае само Елцин.
94
8
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
До Крали Марко:Меркел пусна бежанците, по същата причина по която Германия пускаха гастербайтеритеот турция - трябва им работна ръка която да работи най-тежката работа във фабриките за да продължи разтежа на германската икономика.Но това не е най-важното - от човешка гледна точка не трябва да се обръща гръб на хората които бягат от война, независимо от какъв произход са.Когато турците са ни клали 500 години е имало много български бежанци...
93
10
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Пак до 143:И много българи не само заслужават, но и изкарват заплати като немците... и при това в България.И да, много хора са бедни и работят за смешни пари... но за това не ти е виновен Европейският съюз.Виновни са пак - любимите ти руснаци, които окупираха страната ни след ВСВ и направиха най-големият грабеж в историята и - иземване на частно имущество и фабрики, златен резерв, ценни държавни документи и др.Обезвериха и обезкървиха България тези гадове!
92
11
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
До 143:Хиляди бежанци идват в Европа, защото е богата и те търсят по добър живот и свобода.Защо не искат да ходят в русия?И точно заради руснаците в момента има 2 милиона сирийски бежанци, защото путин помогна на асад и приложи тактиката от Чечня - сриване на опълчилите се градове.Я разгледай кадри от Алепо и всичките градове, които бомбиха руснаците...направо са сринати с земята... и това беше направено умишлено, за да се създаде бежански поток и да дестабилизира Европа.
91
11
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Малките европейски народи, когато са обединени са силни.Когато са сами, стават лесна плячка на руската империя на цар путин...честито на унгарците...
90
15
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Унгарците така ли бързо забравиха, как ги мачкаше руския съветски ботуш през 1956?От всичките източно-европейски народи, окупирани и мачкани 45 г. от съветската комунистическа машина, едни от най-изтрадалите първи си обърнаха гъ*а към путин...Жалко много жалко.Кога европейците ще се усетят да спрат да копуват газ и петрол от империята на злото?Със същите тези пари путин им копае гроба, налива средства в националистически *** като орбан, люпен, сидеров и ципрас, които сеят разединение.
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не ме интересува онзи селски паметни който е гавта спрямо българското село пострадало най много от комунистическата власт."Въпросното българско село по собствена инициатива е събрало пари и е поръчало изработката на бронзовият паметник на Ленин през 1974-та. Паметникът до ден днешен се поддържа от жителите на селото. Как точно това е гавра със селото, след 4 десетилетия, в 2 от които десетилетия селото продължава да се грижи за него?
88
2
 
10
 
! Отговори
до Той преди 7 години
Разполагаме с историческо наследство. Поръчано е от комунистическата власт, но е строено от обикновени хора като нас. Днес интересът към подобни соц обекти е по-голям и няма да изчезне, се рем им на труда на тези хора ако не се възползваме от него. На запад печелят като излагат на показ обектите от различните си епохи, ние тука предлагаме да ги бутнем всичките, защото символизирали комунизма...
87
3
 
8
 
! Отговори
до той преди 7 години
Не знам дали осъзнаваш, че соц монументите и сградите в центъра на Софето са сред малкото исторически, архитектурни и туристически значими обекти, които влекат туристи от цял свят към БАШ града на България, като изключим древните исторически обекти, разбира се. Ще превъртя лентата към онзи паметник на Ленин, нейде в България. Намира се в едно забравено селце в България, който е и единственото нещо, което генерира туристически поток към него. Е как би разрушил подобно нещо?
86
5
 
18
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 години
им го каза в прав текст. ПРАСЕНКО е помагал на дъртата вещица КЛИНТЪНИЦА и сега се чуди как да провокира ТРЪМП. Обаче даже фюрерката на 4-я райх не смее да се опълчи на ПУТИН. Оказа, че преврата в УКРАЙНА не е само дело на ЦРУ, а и на германците, франсетата и поляците. Да ама ТРЪМП мисли другояче и за ПРАСЕНКО дните свършват
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Той(120)"ЕС няма по-добър модел на общественоикономическо развитие." - не че няма, ама апаратчиците не го приемат..Иначе в другото си прав..
84
7
 
11
 
! Отговори
УНГАРИЯ преди 7 години
си гледа интереса, а нашите гледат под полата на МЕРКЕЛ
83
8
 
3
 
! Отговори
Той преди 7 години
123 Това не отричам , няма как да взривим триъгълника . За съжаление не възстановиха след войната разрушената централна част в оригиналния и вид , да не говорим че само на 200 от там има все още къщи наполовина срутени от бомбардировките . Това направи соца за 45 години и постсоца за още 25 . Но паметници бяха махнати . Разбира се най съм мераклия на *** да се махне но още не им стиска на общинарите
82
8
 
14
 
! Отговори
ОРБАН Е МЪЖ преди 7 години
за разлика от Банкянския ПУ...
81
2
 
7
 
! Отговори
до той преди 7 години
Предварително се извинявам от името на прованса гражданино, но архитектурният облик на София на нас "ле пеизан" (демек селяните) изглежда И Е комунистически дори без паметника на Ленин. Може би поради факта, че дори като свалиш петолъчката от Ларгото, не можеш да заличиш истината.
80
4
 
7
 
! Отговори
Той преди 7 години
Извинявай *** но Паметника Ленин беше дори по известен защото беше в самият център . Топ ъв дъ топ и площада беше Ленин , Но това вие от прованса няма как да го знаете