Вярва ли Тръмп в бъдещето на Европейския съюз?

САЩ са слон в планетарния мегаполис, взел да прави движения с тялото
Обновена: 3 фев 2017 06:36 | 2 фев 2017 19:28, Елка Василева
88
Вярва ли Тръмп в бъдещето на Европейския съюз?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

С идването си на власт правителството на Доналд Тръмп ни кара да се замислим дори върху една сякаш непоклатима даденост от следвоенния свят - трансатлантическата общност. Неслучайно една от сесиите на състоялия се тези дни в полския град Жешов десети форум "Европа - Украйна" бе посветена на перспективите пред трансатлантическата общност след избирането на Тръмп за президент на САЩ, пише Алексей Портански в "Независимая газета".

Една държава, останала лидер в световната икономика десетилетия наред след войната; държава, играла водеща роля в международните отношения, едва ли може да си позволи рязко да сменя курса. Известният английски идиом Elephant in the room, уместен тук, може да се тълкува различно: "един слон в стаята няма как да остане незабелязан" и вследствие на това - "един слон в стаята не бива да прави резки движения". Съединените щати безспорно са слон в планетарния мегаполис, взел напоследък да прави движения с тялото, непривични за другите му обитатели.

Президентските укази за изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) и за ограничено допускане на мигранти са ярки примери за подобни движения. Но наред с предприетите вече действия администрацията на Тръмп може да извърши и други - без видими ефекти засега, но очаквани с тревога.

Курсът спрямо Евросъюза винаги е бил ключов елемент от цялата външнополитическа сфера на Вашингтон. Именно благодарение на американския план "Маршал" Западна Европа се изправи от руините след Втората световна война. САЩ безспорно подкрепяха европейската интеграция с оглед да бъде изкоренена историческата вражда между държавите от Стария свят и да не се допусне по-нататъшно разпространение на комунистическите режими в Европа.

Новата администрация в Белия дом изглежда е готова да поеме риска и да промени действащата от седем десетилетия система на взаимоотношения с ЕС. Както разказа неотдавна бившият посланик на САЩ в Брюксел Антъни Гарднър, миналата есен съветници на Тръмп разпитвали доста безцеремонно по телефона представители на ЕС коя страна ще последва Великобритания към изхода от Евросъюза. Според Гарднър тези недопустими спекулации се дължат най-вероятно на целенасочена пропаганда, водена във Вашингтон преди президентските избори от основния британски вдъхновител на Brexit-а - бившия водач на националистическата партия ЮКИП Найджъл Фараж.

След като новият президент встъпи в длъжност, възможният бъдещ посланик на Вашингтон в Брюксел Тед Малок не крие своя песимизъм относно запазването на Евросъюза, съответно смята за безперспективни преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство /ТТИП/.

И най-вероятно Малок не изразява лично мнение, а се базира върху "европейската доктрина на Тръмп". Според тази доктрина ЕС е само инструмент в ръцете на Германия, с чиято помощ тя постига доминиращи позиции в Европа. И ако Вашингтон смята занапред да подкрепя най-вече Лондон, това неизбежно ще представлява известен дискомфорт за Берлин.

Тръмп изглежда изобщо не е впечатлен от историческия успех на интеграционния проект в Европа. По-точно, за разлика от всички свои предшественици той едва ли схваща неговия смисъл, не вярва в бъдещето на ЕС, прочее смята оттук нататък да залага на двустранни отношения с европейските държави. Това изправя лидера на ЕС - Германия, пред избор: да умножи ли усилията за решаване на текущите трудни проблеми на ЕС и за укрепване на общността или да се приспособява към новия световен ред, който ще се опита да наложи Тръмп, без да има обаче ясна представа за него, значи с риск само да разруши предишния. Последното впрочем поставя под въпрос бъдещето на Трансатлантическата общност, чието сплотяване схващаха като своя главна задача всички президенти на Съединените щати преди Тръмп.

Без да ровим в многовековната история на трансатлантическите връзки, ще припомним само, че през 1995 г. Бил Клинтън подписа "Нов трансатлантически дневен ред" (НТДР), който предвиждаше САЩ и ЕС да действат съвместно за глобален напредък, стабилност и мир. Логичното продължение на НТДР стана сключеното през 1998 г. Трансатлантическото икономическо партньорство. Накрая, през 2013 г. стартираха преговори за споменатото ТТИП, замислено по думите на Виктория Нюланд не само като търговско партньорство, но и средство за постигане на стратегически цели и за укрепване на Трансатлантическата общност. И двата проекта - ТТИП и ТТП, бяха разглеждани като отговор на сериозните предизвикателства от страна на Китай.

Става ясно, че устремен на думи към "велика Америка", екипът на Тръмп фактически загърбва базовите принципи на външнополитическия курс на САЩ, непоставян под съмнение от никого сред 44-мата му предшественици. Както заяви по този повод в скорошна статия известният философ Франсис Фукуяма, професор от Станфордския университет, никой от лидерите на САЩ никога не се е опълчвал срещу тази система, за да подкопае приетите норми и правила. И Доналд Тръмп може да се прочуе като първия несистемен (ако не и антисистемен) президент в историята на САЩ.

Възможно ли е подобно нещо в страната, създала една от най-стабилните системи на държавно устройство в света? Отговора явно ще получим в най-скоро време. Но европейците май ще бъдат сред първите, постепенно усетили на свой гръб колко е несистемен новият стопанин на Белия дом.
 

/БТА/
 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп забравя едно нещо,че след като разбие ЕС,Русия ще се насочи към САЩ по сериозно,а тогава Щатите няма да имат силен съюзник в лицето на ЕС.Русия е вярна на правилото "разделяй и владей".
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66
Да,но с разликата,че никой не противопостаня нищо на Русия,нейното съществуване е противопоставяне и стремеж за световно господство.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не,Тръмп вежда въздигането на САЩ,като отслабване на ЕС.Тук,САЩ и Русия имат общи интереси.Като прибавим и тези на сателитите им от останалия свят,заплахата за европейците е реална и опасна.Горко ни,с германската политика към бежанците,тя улеснява този процес.
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко, направено до Тръмп от САЩ, беше насочено СРЕЩУ възможността да има силна Европа. С плана Маршал Европа стана икономически придатък на САЩ. ЕС е форма на американски колониализъм, ЕС е марионетка - без армия и без собствена външна политика. Нарочно противопоставят Русия и ЕС, като че Русия не е в Европа. Преди 1945 САЩ трепереха от Германия, а сега?
50
7
 
0
 
! Отговори
Азазел преди 2 години
Я да видим какво каза новата американска представителка в ООН за санкциите срещу Русия.

Ха! Каква стана тя? Нали Тръмп нещо, туй-онуй?
49
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
в 21 век на света не му трябват сьюзи военни и икон трябва му само мир
без ам бази и воиски след като примерьт сьс сьрбия е пред очите ни не ми
трябват никакви учения на балканите и черно море искам мир а не конфликт с русия
на мен русия не ми е враг а сьсед от векове за векове
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей кво нещо, значи...
47
0
 
15
 
! Отговори
L. преди 2 години
На Тръмп са му пределно ясни две неща:
- Че САЩ са по-силни като икономика, отколкото като армия и
- Че съвременният свят няма нужда от войска за да прави ефективна отбрана или офанзива.

Решението си идва от само себе си. Шокиращо за някои, но правилно за други.
46
7
 
6
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Тръмп си гледа само неговия бизнес интерес. Мрази ЕС защото искаше да премахне вятърните инсталации в Шотландия, които според него загрозяваха гледката от двете му голф игрища , но местните му се опънаха , подкрепени от правилата на ЕС. Него не го интересува никой, свикнал е да постига всяка своя прищевка и всеки който застане на пътя му е враг. Няма морал за да е на този висок пост, но нискоинтелигентните американци повярваха на обвщанията му, а той обещаваше всичко което те искаха.
45
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек с диагноза тежък злокачествен нарцисизъм като Тръмп е без значение какво мисли, защото той не е способен на адекватна на мисловна дейност.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ес има бъдеще , но без Меркел и Юнкер , управляван от хора с мото ЕС first. Трябва да се спре масовата емиграция и свободната търговия с Китай. Китай съсипва всеки бизнес с който се заеме. А емиграцията ще унищожи Европа, ще станем заложници в собствените си страни. Африканците на 20 г. удвояват населението си. Сега за над милиард, след 20 г. ще са 2,4 милиарда, при
либерален режим те ще залеят ЕС. Как ще се справим с тази инвазия с меки китки? Ми да поканим и Индия, Пакистан и Бангладеш.
43
8
 
36
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 2 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛОШИ РАБОТИ ПИШЕТЕ СРЕЩУ ТРЪМП,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МИ ХАРЕСВА,ЗА ЕДНА СЕДМИЦА СВЪРШИ ТОЛКОВА РАБОТА,КОЛКОТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА ЦЕЛИЯ МАНДАТ,ЯСНО И ТОЧНО НА БОЛНОТО МЕСТО,ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ.
42
4
 
28
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Спомняте ли си откъде тръгнаха тези приказки за разпадане на ЕС?Не от Великобритания,не от Русия,а от самата висша администрация на ЕС!Запънаха се,че ако не съсредоточат цялата власт в свои ръце,ще има разпад!Да ви е познато от някъде?Ами банкянския нарцис постъпи по същия начин и докара парламентарна криза!Света ли щеше да свърши ако президента е е негов?Или искаше да се отърве от коалиц. партньори?Е,сега като му кацне Марешки за съюзник,реформаторите и патриотите ще му се видят ангели небесни!
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тръмп си го вълнува Мелания, пука му за ЕС и Русия.
40
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето на ЕС е обединение под някаква форма с Русия (и моментално проблема с Крим изчезва, защото и Украйна ще е част от това обединение), а САЩ и Великобритания да си се дундуркат, те и без това лицемерничат спрямо Европа. Русия има военната техника, а ЕС икономиката. Случи ли се това, европейците отново ще застанат начело на света, а тогава цялостта на САЩ ще стои под въпрос, както и тази на Великобритания :) Англосаксонците от това се притесняват горките... :) и има защо...
39
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България излиза от червената завеса и криза. Това дразни много хора на изток и на югоизток. Туризма върви на горе, а това вбесява още повече. ИТ сектора крачи смело ... пропиват ни с дизинформация, колко е зле в ЕС, а истината е че там живпта си върви хората живеят. Не същуствуват, като нашоте пенсионери.
38
3
 
8
 
! Отговори
53 преди 2 години
Кои са тези дето не вярват , тези баламурници като теб ли
37
16
 
17
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 2 години
Абе то вече европейците не вярват в Е.С. та вие за Тръмп се питате....баламурняци...
36
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се разпадне ес България ще бъде превзета от Кремъл и сегашните им кражби ще ви се сторят смешни,а тогава няма да има и къде да бягате да работите,е тогава както каза Бойко ще садите картрофи за оцеляване.Питайте Ирландците за картофената криза която са преживели,те също като нас са били над 8 милиона но картофената криза ,мизерията и имиграцията ги стопи до 4 милиона,сега това се случва и на нас с разликата ,че те са до Англия а ние до сърбия ,Турция и Русия
35
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
48 Русия винаги е била извън Европа , винаги се е стремяла да настигне Европа но никога не е успявала