Вярва ли Тръмп в бъдещето на Европейския съюз?

САЩ са слон в планетарния мегаполис, взел да прави движения с тялото
Обновена: 3 фев 2017 06:36 | 2 фев 2017 19:28, Елка Василева
88
Вярва ли Тръмп в бъдещето на Европейския съюз?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

С идването си на власт правителството на Доналд Тръмп ни кара да се замислим дори върху една сякаш непоклатима даденост от следвоенния свят - трансатлантическата общност. Неслучайно една от сесиите на състоялия се тези дни в полския град Жешов десети форум "Европа - Украйна" бе посветена на перспективите пред трансатлантическата общност след избирането на Тръмп за президент на САЩ, пише Алексей Портански в "Независимая газета".

Една държава, останала лидер в световната икономика десетилетия наред след войната; държава, играла водеща роля в международните отношения, едва ли може да си позволи рязко да сменя курса. Известният английски идиом Elephant in the room, уместен тук, може да се тълкува различно: "един слон в стаята няма как да остане незабелязан" и вследствие на това - "един слон в стаята не бива да прави резки движения". Съединените щати безспорно са слон в планетарния мегаполис, взел напоследък да прави движения с тялото, непривични за другите му обитатели.

Президентските укази за изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) и за ограничено допускане на мигранти са ярки примери за подобни движения. Но наред с предприетите вече действия администрацията на Тръмп може да извърши и други - без видими ефекти засега, но очаквани с тревога.

Курсът спрямо Евросъюза винаги е бил ключов елемент от цялата външнополитическа сфера на Вашингтон. Именно благодарение на американския план "Маршал" Западна Европа се изправи от руините след Втората световна война. САЩ безспорно подкрепяха европейската интеграция с оглед да бъде изкоренена историческата вражда между държавите от Стария свят и да не се допусне по-нататъшно разпространение на комунистическите режими в Европа.

Новата администрация в Белия дом изглежда е готова да поеме риска и да промени действащата от седем десетилетия система на взаимоотношения с ЕС. Както разказа неотдавна бившият посланик на САЩ в Брюксел Антъни Гарднър, миналата есен съветници на Тръмп разпитвали доста безцеремонно по телефона представители на ЕС коя страна ще последва Великобритания към изхода от Евросъюза. Според Гарднър тези недопустими спекулации се дължат най-вероятно на целенасочена пропаганда, водена във Вашингтон преди президентските избори от основния британски вдъхновител на Brexit-а - бившия водач на националистическата партия ЮКИП Найджъл Фараж.

След като новият президент встъпи в длъжност, възможният бъдещ посланик на Вашингтон в Брюксел Тед Малок не крие своя песимизъм относно запазването на Евросъюза, съответно смята за безперспективни преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство /ТТИП/.

И най-вероятно Малок не изразява лично мнение, а се базира върху "европейската доктрина на Тръмп". Според тази доктрина ЕС е само инструмент в ръцете на Германия, с чиято помощ тя постига доминиращи позиции в Европа. И ако Вашингтон смята занапред да подкрепя най-вече Лондон, това неизбежно ще представлява известен дискомфорт за Берлин.

Тръмп изглежда изобщо не е впечатлен от историческия успех на интеграционния проект в Европа. По-точно, за разлика от всички свои предшественици той едва ли схваща неговия смисъл, не вярва в бъдещето на ЕС, прочее смята оттук нататък да залага на двустранни отношения с европейските държави. Това изправя лидера на ЕС - Германия, пред избор: да умножи ли усилията за решаване на текущите трудни проблеми на ЕС и за укрепване на общността или да се приспособява към новия световен ред, който ще се опита да наложи Тръмп, без да има обаче ясна представа за него, значи с риск само да разруши предишния. Последното впрочем поставя под въпрос бъдещето на Трансатлантическата общност, чието сплотяване схващаха като своя главна задача всички президенти на Съединените щати преди Тръмп.

Без да ровим в многовековната история на трансатлантическите връзки, ще припомним само, че през 1995 г. Бил Клинтън подписа "Нов трансатлантически дневен ред" (НТДР), който предвиждаше САЩ и ЕС да действат съвместно за глобален напредък, стабилност и мир. Логичното продължение на НТДР стана сключеното през 1998 г. Трансатлантическото икономическо партньорство. Накрая, през 2013 г. стартираха преговори за споменатото ТТИП, замислено по думите на Виктория Нюланд не само като търговско партньорство, но и средство за постигане на стратегически цели и за укрепване на Трансатлантическата общност. И двата проекта - ТТИП и ТТП, бяха разглеждани като отговор на сериозните предизвикателства от страна на Китай.

Става ясно, че устремен на думи към "велика Америка", екипът на Тръмп фактически загърбва базовите принципи на външнополитическия курс на САЩ, непоставян под съмнение от никого сред 44-мата му предшественици. Както заяви по този повод в скорошна статия известният философ Франсис Фукуяма, професор от Станфордския университет, никой от лидерите на САЩ никога не се е опълчвал срещу тази система, за да подкопае приетите норми и правила. И Доналд Тръмп може да се прочуе като първия несистемен (ако не и антисистемен) президент в историята на САЩ.

Възможно ли е подобно нещо в страната, създала една от най-стабилните системи на държавно устройство в света? Отговора явно ще получим в най-скоро време. Но европейците май ще бъдат сред първите, постепенно усетили на свой гръб колко е несистемен новият стопанин на Белия дом.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е бъдещето на ЕС, какво е нашето бъдеще ако да живеем в общество където третополовите и силикона са на почит е някакъв особен приоритет то ок. Значи сме на прав път.
33
8
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Пред нас беше Прусия, с нас сега е Германия, след нас следва Европа(А. Хитлер - Нюрнберг 01.10. 1938г.)......................... Европа е обречена да е единна, друг е въпроса кой ще е в нея. Днес може да е Британия, утре Русия. А САЩ да го духат. Все ми е тая в какво вярват.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 45Много си прав. Простолюдието е сляпо. Няма кск да види ползите.Както ***,не вижда полза от образованието.
31
6
 
11
 
! Отговори
Той преди 7 години
44 Смрад и погнусаКакво може да ти даде тзои евразийски съюзКорупция, липса на елементарни свободи , дрога , незачитане на закона .Ти луд ли си Ако отидеш там за нула време ще пропееш друга песен
30
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русофиль от ГерманияКогато ходя в Бг. прави ми впечатление ,че само некадърни българи имат негативно отношение към ЕС и желаят разпадането му ! Некадърници ,които нито имат пари да ходят на почивки в чужбина ,нито шанс да работят в богатите страни от ЕС ,такива българи които купуват на изплащане дори най-обикновена пералня или лаптоп ! Те мислят така - със или без ЕС аз съм си зле ,така че то-добре ЕС да се разпадне поне комшията да не може да ходи да работи в Германия ,че да съм спокоен !
29
6
 
14
 
! Отговори
Той преди 7 години
Трябват Обща армия Общи силови структуриЕдинна външна политика на ЕСПрезидент - главнокомандващ пряко избиран от европейцитеКонституция разбира се Именно провалът на Конституцията спря развитието на ЕС не нещо друго
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е страната на развитието цивилизажията нама закован питон в света без подписа на Европа
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки с два грама мозък знае, че ЕС няма да го бъде.
26
6
 
7
 
! Отговори
Той преди 7 години
Стига сте поствали глупости . Единственият път пред европейските държави е пътят на обединението . На вас ли да ви казвам че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Европа е малък континент . Само Австралия е по-малка и е ЕДНА ДЪРЖАВА. С какво мислите да излезете насреща на надигаща се Африка , на близкоизточния тероризъм , на Русия , на Китай , че дори и на Америка САМО ОБЕДИНЕНИ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ КОНКУРЕНТИ
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Тръмп вярва в разпадането на ЕС, въпроса е колко години ще изкара ЕС всяко начало има и край. Тъй като гледам края му май се вижда.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Джурналист за "тълпи умни и красиви" имам прекрасна бухалка инкрустирана с габарчета и бодлива телл.
23
0
 
3
 
! Отговори
27 преди 7 години
Това и ще стане , няма друг път
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако излезем на протест като гърците или румънците ще додат купчина еврокомисари да ни се кланят до земята само вижте как ритат против всякакво разпадане на ЕС. Явно нещата навсякъде са забатачени повече отколкото си мислим.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е необходим на никой освен на нас или румънците може би. И какво е свършил Тръмп все още нищо, но последствията от политиката на Обама и либерализма всички ги виждаме. Всъщност израза е слон в магазин за стъкло.Ако имахме добри политици които да не разчитат на помощи, а да помислят за някакъв растеж и икономика можеше и да е другояче всичко.
20
3
 
4
 
! Отговори
До Джурналист преди 7 години
Не знам за ЕС, но Румънците тази седмица показаха много добре защо дръпнаха пред нас. Излязоха като един, стотици хилядиЧе вие малко ли излизахте досега, гледам добре сте дръпнали. Излезте и сега, може и да дръпнете, ама кой ще ви финансира да дръпнете? Щото румънците има кой да ти финансира, ама вие как ше протестирата в студа коgато детето лежи болно. Впрочем направете и вие като румънците нещо напреко на Брюксел и ще видите как ще наизлязат тълпи умни и красиви и ще дръпнете.
19
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
ЕС е като СССР-не може да бъде съборен отвън,а само отвътре.И май ще се окаже по подобни причини....Тая бюрократизация и налагане на всевъзможни и често излишни изисквания,потъпкване на националностите и прочее няма как да не избие отнякъде.Иначе ЕС е добра идея и има смисъл да съществува,ама ако се върне към предишното си състояние.Интересното е,че в ЕС бяха свикнали на директен американски диктат,а сега им казаха да се оправят сами!Направо си е шок.
18
3
 
5
 
! Отговори
vah преди 7 години
Вярва или не, ако ЕС рухне това ще удари по престижа и на САЩ, като супер сила.
17
3
 
3
 
! Отговори
24 преди 7 години
Боже колко опростенческо е всичко при теб , щастливец
16
6
 
5
 
! Отговори
22 преди 7 години
Кой те спира да копаш злато или да станеш акционер в Дънди Прешънс Помниш ли държавните ЕРП-та каква трагедия бяха
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Тръмп слуша и изпълнява каквото му нареди г-н Путин, а именно: - визи за тъмните балкански субекти - постепенно закриване на недоносчето ЕС - Сорос и ко - на бунището на историятаТака, че свиквайте драги герберо-сорозоиди - това е новия световен ред!