Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ

ЕС пък се готви да удължи с още 6 месеца санкциите
5 фев 2017 12:32,
386
Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да измине своята част от пътя за възстановяване на отношенията със САЩ, на които бяха нанесени сериозни щети при предишния президент Барак Обама. Това заявява руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за австрийското списание "Профил", предаде ТАСС.

По думите на Лавров, в Москва внимателно следят изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Русия. "Заявената от него позиция за необходимостта от установяване на нормален диалог между нашите страни вдъхва определена надежда за положително развитие на двустранните отношения", отбелязва Лавров.

"Ние сме готови да изминем своята част от пътя за оздравяване на връзките със САЩ, подчертава руският външен министър, според когото тяхното влошаване през последните години не е станало по вина на Москва, а в резултат на "целенасочени действия на предишната администрация във Вашингтон".

Русия "винаги е била открита за това, да се развива предсказуемо сътрудничество на основа на принципите на равноправието, взаимното уважение и отчитане на интересите един на друг", добавя Лавров.

Същевременно обаче стана ясно, че Европейският съюз може към средата на март да удължи с още шест месеца действието на санкциите срещу 100 граждани на Русия и Украйна. Това предаде ТАСС, цитирайки агенция Блумбърг, която се позовава на източници от Брюксел.

Според информацията на източниците, пожелали анонимност, сред засегнатите ще бъдат бизнесменът и съсобственик на банка "Северен морски път" (СМП банк) Аркадий Ротенберг и най-големият акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук. Санкциите на ЕС предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане на територията на европейските държави.

През 2014 година Евросъюзът наложи на Русия санкции заради събитията в Украйна и анексията на Крим, след което неведнъж ги разширяваше и продължаваше, припомня ТАСС.

Ефектът от санкциите срещу Русия се оказа обратен на очакванията на въвелия ги Европейски съюз, заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

"Спрямо Русия не трябва да се прилагат шантаж и заплахи. Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците", написа Рогозин на официалната си страница в Туитър. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: РусияЛавровТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Китаец - абе Китаец, ти ако имаш двор един декър - ще си сложиш ли оградата/стената по средата за да си го пазиш? Така че толкова за 'китайските владения'.
159
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТСамолета МН17 е свален с Бук М1 отворко! Сделано в Росии! Руските военнопрестъпници го свалиха.
158
1
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До той,Това последното принципно е добро оправдание! Само дето не изключва провокация отстрана на хунтаджиите, с цел допълнително настройване на световната общественост срещу антимайданците от Донбас!
157
4
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
До той,Да, само така ще да е! След това гледахме сателитни снимки на извеждането на Бук-а от територията на Донбас! Защо обаче украинските РВД-та не предоставиха никакви данни за воденето на самолета и отклонения курс, остава загадка! Едно е сигурно- Бук-а е руско производство! Само че в украинската армия също има на въоръжение такива Бук-ове!
156
0
 
3
 
! Отговори
Китаец преди 7 години
До един тамВиж какво съм писал на 179отнася се и за теб.
155
4
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До китаец,Ай спри да ни занимаваш с тези китайци! Че сте много по света, много сте, спор няма! Само че в Далечния Изток на Русия не сте много! Корейците са повече от вас там!
154
7
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 178,Те пък от хунтовската армия нищо не обстрелват! За ПВО-то на украинците(хунтовците) съм съгласен- добро е! Видя се колко е добро и като смъкнаха гражданския самолет! След това си помислиха, че лесно може да хвърлят вината за свалянето на самолета на руснаците, ама се оказа не чак толкова лесно! Все пак доста хора по света расъждават с главата си, а не слушат само какво им "пее радиото"!
153
4
 
5
 
! Отговори
Китаец преди 7 години
До Анонимен...............те Китайците са си построили стена - да обозначат какво си е тяхно! Така че приказките ти са глупости...........Русофилите никога не сте се отличавали с някакви познания, но ти си съвсем бос. Който не чете пише глупости, приятелю. Подобно на теб. Прочети защо и кога са издигнали стената, кога са опиумните войни, защо и кога са подписани мирните договори с Русия, пък тогава може да спорим. Чети, няма да скъсаш някой менискус.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там....................Не видях и руснаците да бомбандират над Украйна, за да могат да откъснат Донбас...............Ами не си ги видял защото украинците имаха добра ПВО, и жужето беше съставило легенда, че ттам руснаци няма а са само трактористи, комбайнери и миньори, които се опълчват на бандеровците. Иначе сега установките ГРАД са разположени в жилищните клатали в Донецк и обстрелват Авдеевка. Там са нарочна заради пропагандата, ако украинците стрелят по тях да покажат колко са лоши
151
5
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 172,Къде по-точно видя аз да напиша, че Русия е велика! Според мен е по-скоро изстрадала, не това си е лично мое мнение! Относно нивото- имаш право, не съм видял руснаците досега някъде да убият действащ държавен ръководите, пък било то и "диктатор"! Не видях и руснаците да бомбандират над Украйна, за да могат да откъснат Донбас от същата, както направиха американците в Сърбия!
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Китаец - те Китайците са си построили стена - да обозначат какво си е тяхно! Така че приказките ти са глупости. Ама ако Индианците си поискат и върнат каквото си е тяхно в Америка - е това ще е проблем.
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там.......................За Русия-ясно, а САЩ сигурно са света вода ненапита!........Русофилите, винаги като нямате аргументи използвате старата опорна точка от Студената война "А в Америка защо бият нгрите". Просто ставате жалки. Нали Русия е велика . Не трябва да изпада на нивото на агресорите империалисти.
148
4
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 164,За Русия-ясно, а САЩ сигурно са света вода ненапита! От на м****** си райна, оттатък океана се грабнаха и дойдоха в Сърбия! Пак оттам се грабнаха и отидоха в Ирак, в Афганистан в Либия! Руснаците просто разбраха, че докато техните "партньори" действат, трябва да действат и те! Никаква сметка нямат да стоят и да "лапат мухите"! Аз ги разбирам, за разлика от тебе!
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен............Просто комсомлско секретерче си на копанята на дедо Сорос........Все още съм *** на путинска копанка. А ти партийния секретар ли беше? И той като си изпускаше нервите като не му вървеше пропагандата.
146
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До комонис рософилПросто комсомлско секретерче си на копанята на дедо Сорос.hahahahhahhahahhahahah
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не му вярвам и една дума на тоз професионален лъжец.
144
2
 
3
 
! Отговори
комонис рософил преди 7 години
До Анонимен..............Тръмп има право да се запише в историята по какъвто начин иска. Имаш ли още проблеми с това?...............Всичките русофили имаме проблеми с Тръмп. Днеска то славим, утре да не стане като с Ердоган. На маймуни ни направихте шороши ниедни!
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КитаецНе си китаец а просто комсомлско секретерче на копанята на дедо Сорос. Само такива като вас могат да правят такива *** пропаганда.
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там............Значи всеки, който е непокорен е зъл!.................Русия не е непокорна. Тя е агресивна и зла! Империя на злото.
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До комонис рософилТръмп има право да се запише в историята по какъвто начин иска. Имаш ли още проблеми с това?