Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито революционер
Обновена: 12 фев 2017 07:58 | 11 фев 2017 17:55, Миглена Иванова
68
Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа
Снимка: Архив, Reuters

Не всеки ден се случва брадат евродепутат да разцъфне в политическа звезда с шанс за висока позиция в следващото правителство на страната си, а вероятно и да промени съдбата на Европа. Мартин Шулц обаче направи точно това, пише FT в свой анализ.

За по-малко от три седмици бившият председател на Европейския парламент (ЕП) се хвърли с главата надолу в политиката в Германия, пое ръководството на Социалдемократическата партия и стана основен конкурент на Ангела Меркел за канцлерския стол.

Остават само осем месеца до генералните избори в Германия и Шулц даде такъв тласък на рейтингите, че дори привидно невъзможното се очертава като вариант – Меркел да претърпи поражение. Нищо, че досега тя играеше ролята на "котва" и "фар" за стабилност в Европа на фона на популисткия бунт.

"Промяната е сериозна, защото той протегна ръка към хората и заигра по емоционалната им струна", коментира социологът Торстен Шнайдер-Хаазе от изследователската агенция Emnid.

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито пък е революционер. През последните две десетилетия той беше тясно свързан с Европейския съюз (ЕС). Известен с избухливия си нрав, Шулц обаче има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото. Младежките му надежди за професионална футболна кариера например са попарени заради контузия и това го е тласнало към алкохолизма.

В крайна сметка Шулц изпълзява от пропастта, отваря книжарница и става кмет, а след това стига и до Брюксел. Липсата на висше образование компенсира с лакомо четене. Той обаче остава нещо като аутсайдер – и следователно новост, в политическите елити, доминирани от академични титли.

"Изкачването на Мартин Шулц, който е от по-скромен произход, към върха е доста убедително", посочва Аксел Шефер, политик от социалдемократите, който го познава добре.

Рейтингът на партията се изкачи до 30-31%, след като Шулц замени непопулярния Зигмар Габриел. Според проучване, осъщесвено за в. Bild, партията дори излиза по-напред от консервативния блок на Меркел.

Социолозите казват, че той се появява тъкмо навреме, защото Ангела Меркел е изключително уязвима заради политиката й за бежанците, а за много германци крайната Алтернатива за Германия не е опция.

В някои страни от ЕС кариерата в Брюксел се оказва фатална за вътрешнополитическите амбиции на много хора. В Германия обаче ЕС остава популярен въпреки възхода на националистическата Алтернатива за Германия. Самият Шулц нееднократно сам е коментирал, че не се смущава от службата си в ЕС и даже я определя като "комплимент".

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са хората в чужбина да ни пращат пари иначе няма да имаме какво да ядем. Стига сте ни дели ли прав е човека, тук остана само злоба и завист!
22
6
 
16
 
! Отговори
до ауслендър преди 7 години
ми като си се евакуирал от ужасната България, защо посещаваш български сайтове още? Не ни мисли нас, гледай си там таpaмбуките в Дойчланд, кво влизаш да се правиш на интересен в български форуми? Миришеш ми на кoмплeкcи.
21
15
 
9
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
:) Не, работим в заводи на БМВ, Бош-Сименс, Мерцедес и други световни концерни! Имаме висше образования и сме се евакуирали, за да живеем нормален живот! Защото в България пошлостта и простотията идват в повече! :)
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От "храст", та на "трън"!
19
6
 
8
 
! Отговори
Ахил преди 7 години
ей такива "ауслендъри" като тоя по-долу не трябва никога повече да ги приемаме в родна България. Жалки чеpвeи, предали родината и миещи чинии в Германия, но сега се правят на отворковци.
18
1
 
6
 
! Отговори
хахахахахаааа....... преди 7 години
"Мартин Шулц политическата звезда с шанс да промени Европа"Отново Българските мечти.....
17
4
 
10
 
! Отговори
ЕВРОтолераст преди 7 години
По природа съм си толеpacт,но да, познахте че съм и ***.Обичам да ме дyмкaт нeгpи и тapaмбyки,а аз да им смуча пaтлакa с моите джyки.Пола мисля някой ден да си сменя,понеже без вибpaтop в г.ъзa не мога и ден да стоя.
16
16
 
7
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Хаха, голям смех! Българските хейтъри разбирали много от политика... само дето не могат да си оправят своята! Европа винаги е оцелявала и сега ще го стори, но виж за България не съм сигурен с толкова просто население! Огледайте се около вас и ще разберете за какво става въпрос :)
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според горното разказче човек със скромен произход,брадат,избухлив,амбициозен, неудачник,ритнитопковец, алкохолик, продавач на книги, необразован,аутсайдер...- всичко това е бившият председател на Гейропейския парламент (ЕП).Човек с почти същите "белези", но г-ей,е шеф на европейските суч-иалисти...Европо-о-о,Европо!Да ти пи-кам на кадрите,които те управляват!
14
1
 
15
 
! Отговори
БРЮК-СЕЛСКИ ТЪРТЕЙ преди 7 години
по нищо не се различава от СЕЛСКИ ТЪРТЕЙ
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да кажеш, че Шулц е ново начало за Европа е като да кажеш, че Миглена Иванова е нов шанс за Европа
12
1
 
21
 
! Отговори
да бе вЕрвам ви преди 7 години
"Вълка козината си мени но нрава не" няма как да ме убедите ,че един $оро.$оиден брюкселски лентяй ще промени каквото и да е било той просто е един от тези които докараха нещата до тук.
11
2
 
15
 
! Отговори
ВСЪЩНОСТ преди 7 години
Началото бе положено от синия приватизатор другаря-господин Иван Костофф, който хариза половин БЪЛГАРИЯ на чужденци само и само да не се върнат някога комунистите на власт и да му скъсят размера с една глава. Той даде съгласие да се спрат 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй.
10
1
 
15
 
! Отговори
ГОСПОЖА ЙЕС преди 7 години
да работи поне 20 години на строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ, след като е виновна за затварянето на 4 блока на АЕЦ КОЗЛОДУЙ.
9
1
 
12
 
! Отговори
ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ преди 7 години
Виновни за набутването ни в това блато да бъдат съдени и осъдени с конфискация на имуществото. Евродепутатите да връщат парите, които са получили за да компенсират загубите на БЪЛГАРЕИЯ от ЕС, вноските за бюрокрацията в БРЮКСЕЛ, командировки на хиляди чиновници до там да се учат на нищоправене и лежачка на наш гръб
8
13
 
11
 
! Отговори
проруски тpoл преди 7 години
Ние проруските тpoлове допринесохме немалко за възхода на Путин. Ние служим на Путин и се гордеем с това!
7
4
 
13
 
! Отговори
ПОЛУУМРЕЛИЯ ЕС преди 7 години
е невъзможно да бъде спасен. Трябва час по-скоро да излезем от ЕС, докато не са ни натресли ЕВРОТО и куп задължения на фалирали държави. Заедно с многото пакистанци, които МЕРКЕЛ иска да изсели от ГЕРМАНИЯ.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни натрапвайте copocoидни ***.
5
1
 
20
 
! Отговори
321 преди 7 години
Не знам защо провалени политици от Брюксел който докараха ЕС до криза вместо да се скрият в миша дупка,искат още власт и пак да правят бели!те я немци акъл имат ли?
4
1
 
27
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Този е по-зле и от Баба Меркел! Направо ще направи исляма официална религия на Евросъюза!