Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!

Мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в страната
2 мар 2017 22:00, Елка Василева
100
Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!
Снимка: Reuters

Наричат я още "джамията на ИД". В нея редовно се е отбивал и берлинският атентатор Анис Амри, убил 12 души. Най-после властите я затвориха. Но мярката е закъсняла, пише в коментара си в Дойче веле Матиас фон Хайн.

Полицейска акция на разсъмване: 460 служители претърсват 24 обекта. Едно мюсюлманско сдружение е забранено. Берлинският сенатор по вътрешните работи окачествява това като "важна стъпка в борбата срещу тероризма".

Бихме искали да е така. Само че мащабната полицейска акция, извършена два месеца след терористичното нападение на берлинския площад "Брайтшадплац", изглежда по-скоро като закъснял опит с акционизъм да се компенсира системния провал на властите - в случая с атентатора Анис Амри.

За да няма недоразумения: важно беше мюсюлманската организация "Фусилет 33" да бъде забранена. Салафитската джамия, наричана още "джамията на ИД", е била редовно посещавана не само от берлинския атентатор Анис Амри. Там са се отбивали и най-малко десет от близо 150-те известни на берлинската полиция потенциално опасни лица. Правилно е подобни забрани и обиски да се използват срещу салафити и джихадисти, да се внася сред тях смут, да се теглят червени линии.

Забраната е закъсняла

Само че забраната идва твърде късно. Не защото религиозната организация "Фусилет 33" още преди седмица затвори молитвените си помещения, изпреварвайки събитията. А защото още от 2015 година властите възнамеряват да затворят джамията. На следователите тя е известна като "джамията на ИД".

За нещастие отговарящият за нея служител се разболява и цялата документация по случая остава да отлежава някъде из чекмеджетата на берлинското вътрешно министерство. И джамията, в която се събират джихадисти, продължава да си действа.

Първият извод гласи: не са нужни по-строги закони. Съществуващите просто трябва да бъдат прилагани, но навреме и от отговорно действащи институции. И ако те не разполагат с достатъчно персонал, тогава да бъдат назначени още хора.

Няма място за паралелни общества

Паралелните ислямистко-салафитски общества нямат място в едно мултикултурно общество. Само че трябва да имаме предвид, че джамии могат да бъдат затваряни, а религиозни сдружения - забранявани, не обаче и екстремистката идеология. Щом сега - най-сетне - започват да затварят джамии, свързани с екстремизма, ислямистите ще си намерят други места за своите срещи - например в частни домове. И властите трябва да ги държат под око.

Извод номер 2: наред с полицейските акции е необходима и превантивна работа. Трябва да се води битка за това кое от различните течения на исляма да бъде водещо. В Европа и света във възход са ултраконсервативните форми на исляма, поддържани от арабските държави в района на Персийския залив. Европа и Германия трябва да се противопоставят на това настъпление и да подкрепят представителите на либералния ислям. Тях ги има, макар тепърва да създават своите структури и да са по-слабо организирани от защитниците на ултраконсервативния ислям.

Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям. А на салафитските проповедници да им се отнеме "вятърът от платната".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
35
 
! Отговори
Хм преди 7 години
"Просветения и либерален ислям"Е тая глупост като я видя и няма нужда да се чете останалото!Казано е:"Вълкът козината си мени,нрава-не!" И това е казано от хора с опит от 500-годишното "съжителство"!Когато Европа узрее за НОВА РЕКОНКИСТА,Халифатът ще е вече налице!
16
2
 
44
 
! Отговори
Будалиииии! преди 7 години
Дайте на камиларя възможност да работи с нормиран работен ден, да получава сигурна заплата и да го третират като човек.Допуснете няколкото му неграмотни жени да живеят на соц.помощи без да работят, да не треперят от страх, че ще ги пребият с камъни и да получават пари за всяко салафитче, което изцвъкат.И после чакайте камиларят да се вразуми, да заживее само с 1 жена, да не прави по 5 деца годишно и да не довлече цялата си фамилия "у Немачко"!Мноооого има да чакате и да се надявате!
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям. А на салафитските проповедници да им се отнеме "вятърът от платната"."КАКТО СЕ КАЗВА,ВЪРТЯТ ГО,СУЧАТ ГО,МАПОУМНИТЕ ГЕРМАНЦИ,ПАК СИ БЛЕЯТ СВОЕТО,че имало "просветен и либерален ислям".Също,като китовете самоубийци!И ние тъпландците сме вързани за тъпите дойчовци!!Боже,упази от малоумие!
14
3
 
50
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"едно мултикултурно общество.""Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. ""в Германия да се развива просветеният и либерален ислям." -- глупост след глупост в Германия... Бог да я прости в близко бъдеще..
13
2
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Ала-бала!Това отдавна е факт,господа арийци.
12
2
 
45
 
! Отговори
Варненка преди 7 години
Втърдили тона ли? Те милите доста късно се сетиха! Г-жа Изперкел, както вече я нарекохте, никаква я няма, най-добре да се пенсионира бабето, че от трън, та на глог. Закривай!
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малцинство ли???
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези, които правят на проблем за някои сцени от филми, не показват ли двоен стандарт, ненаказвайки останалите и почти изцяло нелегални?
9
3
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
:-D
8
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма място за паралелни общества" - този лозунг ми напомня за един друг"трудът те прави свободен".
7
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали идват избори и Меркел се събуди.Също като нашите политици.После пак ще започне да ги котка да и оправят генофонда.
6
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ви показа нагледно как се втърдява тона, ама вие лаете срещу него и чак пяна изкарвате, госпожо Изперкел.
5
2
 
61
 
! Отговори
Антишваб преди 7 години
Предизборен меркелски прах в очите. Плосък и *** като самата нея. Швабски дебилизъм и скудоумие.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те се напълниха с въшки до горе и почнаха даже да ги газят по площадите, тия ми втрърдили тона... приемайте още
3
0
 
24
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Ха.ха ха.
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно, ще си сърбат попарата немците щом допуснаха в страната си у**ди от исляма
1
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно мюсюлманско сдружение е забранено. Берлинският сенатор по вътрешните работи окачествява това като "важна стъпка в борбата срещу тероризма".Днес едно, утре дай Боже - десет! Вдругиден - да ги изметем от Европа обратно в Африка. Важната първа стъпка е направена!