Колко точно популистка е Великобритания? Предстои да видим

С началото на преговорите Тереза Мей ще се сблъска с по-трудни времена
29 мар 2017 20:30, Елка Василева
58
Колко точно популистка е Великобритания? Предстои да видим
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Девет месеца след драматичния референдум Великобритания най-после отправя искане за официални преговори за излизане от Европейския съюз. През това време се промениха много неща. При гласуването през юни сплотеността на Запада изглеждаше застрашена; Великобритания изглеждаше обречена на политическа нестабилност; а икономиката изглеждаше заплашена от сътресение като това с "Леман Брадърс".

За разлика от тогава днес Великобритания е толкова развълнувана, че все едно чете приложенията за телекомуникациите към договора за Световната търговска организация. Спадането на интереса не бива да се бърка с трайното избягване на опасността от популизма, в. "Вашингтон пост".

Съединените щати са ръководени от ексцентричен "каудильо", който навярно е повече популист в стила си, отколкото в последиците от действията си, но Великобритания преживява обратното явление. Безизразната министър-председателка Тереза Мей е сериозна, методична, предпазлива и без въображение: тя е противоположността на Тръмп.

Обаче мандатът от референдума, втвърден от рутинно буквалния начин, по който го тълкува тя, е популизъм в концентрирана форма. Великобритания ще си върне контрола върху своите граници с цел вероятно да наложи ограничения на чужденците. Тя до голяма степен ще отхвърли властта на Съда на ЕС, въпреки че известна форма на уреждане на презгранични спорове е неизбежна характеристика на един взаимозависим свят. Навярно ще напусне единния европейски пазар, който е един от най-задълбочените и най-успешни експерименти в глобализацията.

Ако шоковият фактор е отслабнал след референдума от миналото лято, това отчасти е така, защото Мей замаскира радикалната посока на Великобритания със своя приспивен стил. Когато Германия отправя сигнали за твърд подход в предстоящите преговори за Brexit или когато евродепутати обвиняват лагера на привържениците на Brexit в лъжа, Мей или нейните приближени не отвръщат с възмущение.

Мишел Барние, който отговаря за преговорите на Европейския съюз за Brexit, неотдавна стигна дотам, че заплаши Великобритания с разстройване на въздушното движение, хаос на пристанищата и временно спиране на доставките на ядрени материали. Кабинетът на министър-председателката почти не реагира.

В кампанията миналата година поддръжниците на Brexit обещаха, че ще бъдат спестени милиони от вноските в бюджета на ЕС. ЕС обърна това условие, като неотдавна поиска Великобритания да се съгласи да плати сериозна "сметка за напускане", преди да започнат други преговори. Сметката може да отразява бюджетните планове на ЕС, с които Великобритания се е ангажирала преди това, плюс обещанията за пенсиите на чиновниците в ЕС; сумата остава неизвестна, но най-често посочваната приблизителна оценка е около 60 милиарда долара - почти колкото Великобритания харчи годишно за отбрана. Дори тази извънредно висока цена не смущава министър-председателката, която спокойно върви към задействане на член 50 тази седмица.

Напускането на Европейския съюз след повече от четири десетилетия включва мъчителни пазарлъци. Но вместо да се заеме с тях, правителството на Мей дрънка успокоителни глупости. Как ще функционира британската икономика без милиони работници от ЕС?

Министърът за Brexit-а Дейвид Дейвис обясни тази седмица, че "от време на време ще имаме нужда от повече, от време на време ще имаме нужда от по-малко мигранти", и добави, че "имате индустрия, зависима от мигрантите. Имате структури за обществено подпомагане, Националната здравна служба, трябва да гарантирате, че те ще продължат да работят."

Но ако Великобритания наистина иска да остане отворена, защо да се принесе в жертва членството в единния пазар на олтара на граничния контрол?

Същото объркване важи за задълбочените въпроси, засягащи вътрешната сплотеност на Великобритания. Правителството на Мей едновременно обещава непреклонно твърда граница с Европа и приятелски мека граница между Северна Ирландия и Република Ирландия; това е малко като да оградиш със стена Мексико и същевременно да изградиш удобни тунели между Сиудад Хуарес и Ел Пасо.

Междувременно Мей възпира шумните искания на Шотландия за нов референдум за независимост. Но шотландците, които гласуваха за оставане в Европейския съюз, няма да се примирят с Brexit-а, ако не им бъде позволено да се произнесат дали той важи за тях.

Тактиката на Мей да говори уклончиво е подпомогната от няколко щастливи събития. Изненадващото възстановяване на световната икономика прикрива икономическата цена за Brexit-а; за момента британската промишленост се облагодетелства от сриването на валутния курс след референдума, но още не е платила цената за загубата на достъпа до единния пазар.

Избирането на президента Тръмп дава по-голям повод за тревога на геостратезите: ако сплотеността на Запада наистина се разпада, главният виновник е във Вашингтон. Освен това Мей е в изключителната позиция да няма единен вътрешен противник. Лейбъристката партия е под ръководството на засрамения неомарксист Джереми Корбин.

Но със започването на преговорите за Brexit тази седмица Мей ще се сблъска с по-трудни времена. Пазарлъците, които може да бъдат изтласкани настрана с аргумента, че са въпрос на бъдещи преговори, ще попаднат по-ясно в центъра на вниманието.

Глупавото перчене на привържениците на Brexit-а, които увериха избирателите, че преговорите с другите 27 страни ще бъдат обикновено предизвикателство, ще бъде изложено неумолимо на показ. Британските компании, които през последните девет месеца прилагат поети по-рано инвестиционни ангажименти, ще замразят плановете за ново разрастване. Наближава моментът на истината за британския популизъм.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"Съединените щати са ръководени от ексцентричен "каудильо","Елкee, какъв е тоя "каудильо", какви са тези ябанджийски думи??? Ти да не си ходила на стаж във Фондацията Клинтън на издръжка на Отворено Общество, та ги вкарваш тия чудеса на словесната мастyрбация? Ох, да не забравя да спомена, Тръмп е много гаден, Тръмп е много лош, а Хилари е една такава, добричка, миличка...
26
9
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Популистчен е ЕС но не се пише ,щото всички медии са подчинени на елита който е захванал всички медии.
25
3
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Трябва да възстановим концлагерите за вашето общество. Със розови, шестолъчки на рубашките.
24
13
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
не само в Германия са дошли, защото новите хора носят надежда навсакъде изевропа. Успокойсе германия е само 1 страна нищо повече.Ти по скоро гледай да не станеш курбан ако не протегнеш ръка на своите братя и сестри когато имат най много нужда. Ние сме рейнбоу общество и ако ти не искаш да си част от прогреса, тогава прогреса ще запечата твоя род, децата ти нямат място в рейнбоу обществото ни, ще минем и без тях, новите хора носят плодовитост
23
2
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Е то наемниците като ви набараха пред Виена, се сетихте чак във карпатите да обесите дженералето. Смях.
22
8
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
а Тръмп е най големия ***, фанала го старческа криза, ходи с памперси под костюма и ги сменя преди конференциите. Вижте има анализ на профила му от психолози има разтройство на личноста, или просто казано ши3офреникТръм и нашия президент са да фанеш единия и да удариш другия. Скоро ще ги гонят само не знам кой първи ще го погнат с камъни и сопи
21
2
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Има една империя съществуваща околу 5000 години.
20
5
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
ами не пием одеколон и спирачна течност, не оскотяваме по блатата и не искаме да сме Сомалия дрънчаща с ракети. резутат от платени псевдо-патриоти марионетки на Кремъл, така е докато от кремъл ни източват кръвта за да хранят алчното джудже че за него спирачната течност и одеколона не са част от диетата за разлика от населението ***. САЩ е наш приятел
19
17
 
3
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Дообре че има патреоти че организирахме превоз за истинските българи от истанбул На следвщите избори сме първа сила.Англия не ни трябва че европа минава през Босфора. 500 години съжителство ни пазеха от всичко, беше златния период на БГ, търгуваш от Багдад до Виена, а не като сега данъци и лихви само! Турция отново ще ни спаси както когато бяхме чат от великата империя 5века
18
5
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
100 % Прабаба ти е по млада от сащ. световния терорист който все още държи коренното население във резервати.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Римската империя е била велика.
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ингилизите си знаят работата и накрая ние с германците винаги сме усирали гаките.
15
4
 
5
 
! Отговори
чудо преди 7 години
Лондонския съд задължи Украйна да плати дълга към Русия и точка.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали ще е по-добре за Британците зависи от преговорите за излизане .Какви провилегии ще си запазят и т.н,надявам се евробюрократите да ги отрежат здраво ,както и Шотландия и С.Ирландия да останат в съюза.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая мадама ми харесва, много кул и не и мигва окото за навлеците.
12
11
 
14
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Помните ли как Тръмп се срещна с Мей?Не беше като с Меркел,нали?САЩ и Великобритания такава "шапка" ще скроят на ЕС,че свят ще ни се завие!Ама тия две държави са ев.ре.йска собственост и там се решават нещата.Останалите могат само да гадаят какви са им намеренията....
11
2
 
18
 
! Отговори
11 преди 7 години
Имали са колонии, вече нямат нищо.А как са въртяли целия свят ня пръста си- империи, революции, войни.Дошло е време за разплата- както те някога са бутнали империята на николай 2, сега от изток им върнаха жеста.Жалко за средностатистическия работлив британец.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но вместо да се заеме с тях, правителството на Мей дрънка успокоителни глупости.- Тази тактика я приоага Меркел от години, но сега с нейните камани...
9
2
 
9
 
! Отговори
Ароматолог преди 7 години
Великобритания сенасра. Започна дасере още преди година, срасрасра без прекъсване и влезе в Гинес!Най-голямото изсранолаино в цялата човешка история! Толкова голямо, че стигна до бреговете на Русия и съссмрадта си изтрови цялото и население!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лондонското сити е в потрес заради брекзита.което показва, чеи най-хитрият си е малко ***.не са ли чували за хан кубрат и снопа пръчки?