Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?

Терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия
4 апр 2017 20:10, Елка Василева
80
Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?
Снимка: Reuters

Експлозията в петербургското метро припомни на хората в Русия, че живеят в страна, където терористичната опасност, уви, е все така актуална, пише Максим Артемиев, "Форбс".

Изпълнителите и поръчителите

В момента Русия участва в два остри геополитически конфликта - в Украйна и в Сирия. Не е приключила и "антитерористичната операция" в Северен Кавказ, тя само премина в бавно протичаща фаза. Потвърждава го скорошното нападение срещу разположена в Чеченската република войскова част от Националната гвардия.

Още по темата

Няма как да гадаем, без да разполагаме с убедителни факти кой е извършил и кой е поръчал това престъпление. Логично е обаче да съзрем тук - това безспорно ще е приоритетна версия - предполагаема следа на "радикалните ислямисти", събрали вече доста претенции към Русия. Те вече си отмъстиха за бомбардировките в Сирия, взривявайки пътнически самолет през 2015 г. над Синайския полуостров. Не бива да забравяме и за ислямистката нелегална мрежа в Северен Кавказ. А тя включва граждани на Руската федерация, които могат свободно да се движат из цялата страна.

Целта

Независимо кои са терористите, не са избрали целта си случайно. Първо, метрото е място, където се струпват множество хора и при експлозия в някой вагон жертвите със сигурност ще са много.

Второ, отзвукът от престъпления в обществения транспорт винаги е по-широк, тъй като го използват милиони пътници, и тези престъпления пораждат паника.

Трето, терористичен атентат в метрото води до нарушения в дейността му като цяло. Дори краткотрайно затваряне на подземната мрежа, както сега в Санкт Петербург, разстройва цялата транспортна система на петмилионния мегаполис.

Четвърто, терористичната атака в Северна Палмира, както наричат Санкт Петербург, е предизвикателство лично към висшето руско ръководство с потекло от Петербург, символичен акт за демонстрация на възможности.

Пето, системата за сигурност в петербургското метро по принцип е по-слаба от тази в Москва, където диверсии е имало неведнъж, и за терористите е по-лесно да осъществят замисленото.

Мотивите

Лесно прозират и мотивите, движели терористите. Първо, да покажат, че нелегална мрежа съществува и тя може да извършва сериозни престъпления.

Второ, да затруднят вътрешнополитическата обстановка в Русия, да предизвикат страхове и паника.

Трето, да упражнят въздействие върху Кремъл с цел там да се вземат решения, които според замисъла да изострят напрежението още повече.

Властта може например да реагира, като забрани временно публичните прояви по съображения за сигурност. В контекста на неотдавнашните опозиционни протести с младежко участие обаче подобри забрани може да предизвикат нови безредици. Терористите изглежда се стремят да всеят разногласия между различните групи от силови шефове в руското ръководство или да представят в не твърде добра светлина управата на "северната столица".

Атентатът има и международен аспект - наближава световното футболно първенство и се поставя под въпрос (също както преди олимпиадата в Сочи) способността на Русия да осигури безопасното му протичане. Освен това Санкт Петербург е водещ туристически и културен център на федерацията, където винаги има много чужденци.

Да не забравяме и поредицата от атентати в Украйна - убийството на Денис Вороненков, после на полковник от украинската Служба за сигурност в Мариупол, взривен в собствения му джип, също и диверсията, предизвикала експлозии и пожар в склада за боеприпаси в Балаклея. Може някому да се е сторило неприемливо, че "в Русия всичко е спокойно".

Какво следва

Както сочи практиката, терористите рядко постигат своите цели. Нито "Норд-Ост" *, нито Беслан ** осигуриха на чеченските сепаратисти победа над Русия.

Терористичните атентати в Западна Европа и САЩ изобщо не повлияха върху политиката на тамошните правителства. Напротив, според закона за непредвидените последици атентатите от 11 септември 2001 г. доведоха до разгрома на талибанската държава в Афганистан.

Но терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия. Това в очите им е и средство за групова самоидентификация, и самият смисъл на съществуване - терористичната дейност за тях е ценност сама по себе си, без връзка с конкретните резултати. Ето кое всъщност е трудното в борбата с това явление, превърнало се в кошмар за цивилизацията от 21-и век.

---
* Терористичният акт през 2002 г. в московски театър, представял мюзикъла "Норд-Ост", когато загинаха 129, а по други данни 174 заложници на нападателите
** Терористичният акт в Беслан, град в руска Северна Осетия, където през 2004 г. загинаха по официални данни 344 цивилни, от които 186 деца

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диди, според теб руснаците ли са дигнали цената на газта? Помисли си пак!
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой спомня ли си за протестите?Не?Значи целите на "атентаторите" са постигнати.
32
21
 
10
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Здравейте момчета!Чета коментарите Ви и се радвам. Рашистите 8се отнасят високомерно с нас българите. Те вдигат цената на газта, а после какви коментари само пишат.Благодарение на Вас хората виждат и чуват че българския дух е силен и не итстъпваме на разни Чебурашки и други тролчета дето са плъзнали по нашите български форуми.Все така! Нека да ги е яд че сме по-способни, по-организирани и живеем по-добре от техния курник.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИД защо не поема отговорност?
30
4
 
24
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
ИДИЛ мълчи упорито. Да не би да не смеят да се обадят? Или батериите на телефоните ли им паднаха?Владимир Владимирович ще им изпрати нови батерии, едни цилиндрични, с много бърза доставка "Par Avion"...
29
8
 
22
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Някой от вас постигнал ли е нещо повече от Путин ? Моля , стигнете неговото ниво , пък тогава коментирайте ! Имаше атентати къде ли не из Европа , но не четох да ругаете техните президенти.
28
6
 
16
 
! Отговори
некомпетентен преди 7 години
Без да се натрапвам с това мнение , мисля 4е вси4ки тези така наре4ени " терористи4ни атаки " са война между спецслужбите и това скоро няма да спре .
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като дойдат Патриотите ще докарат много л**на.
26
11
 
8
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Аз ви се чудя наистина какво се занимавате с Русия. В Руската църква в София тази вечер 5 човека и 3 букета цветя пред посолството. Е , няма що , голяма съпричастност ! Гледайте си собствената държава - 23 % увеличение на парното , а за останалото - после.Цигарите и те по-скъпи.
25
13
 
15
 
! Отговори
Vasko преди 7 години
Днес целя свят скърби за фашисткото убийство на невинни деца в Сирия чрез изхърляне на химическо оръжие от руски самолет по Сирийско селище. Докато наши медии се занимават още с вчерашния инцидент.
24
10
 
10
 
! Отговори
НОМЕРАТА НА ЕРДОГЬОН преди 7 години
АКО НЕДОВОЛСТВОТО СРЕЩУ ТАНДЕМА *** И МЕДИ НЕ СЕКНЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ОЩЕ ЕДИН ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ АТЕНТАТ С НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ :)*** ИМА ОЩЕ ДА НАВАКСВА МНОГО АКО ИСКА ДА СТИГНЕ РАЗМЕРИТЕ НА ИЗДЕВАТЕЛСТВА СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ОТ ЛЕНИН И СТАЛИН!
23
12
 
11
 
! Отговори
Vasko преди 7 години
Днес целя свят скърпи за фашитското убийство на невинни деца в Сирия чрез изхърляне на химическо оръжие от руски самолет по Сирийско селище. Докато наши медии се занимават още с вчерашния инцидент.
22
11
 
8
 
! Отговори
Петко преди 7 години
Поне в България досега атентати са правили само комунисти по поръчение на Москва.Където и да се разходи човек пейзажа е загрозен от хиляди паметни плочи, звезди и какво ли не за да заплашва местния и трудолюбив народ.
21
6
 
15
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
В заспала София ГРОБ и "Патриотарите" подготвят поредния нечовешки теракт срещу бг-народеца, а тук ни доуспиват да не би да се пробудим от 600-годишният си сън!
20
5
 
9
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Путине, вкара си го голям с Ердоганя отзаде! Той също търси отмъщение заради бомбардирания окупационен аскер в Сирия!
19
4
 
6
 
! Отговори
Тъпо преди 7 години
Пъпеши какви може да са целите?убийста и смърт.
18
6
 
13
 
! Отговори
Стоп преди 7 години
Стига вече провокации и намесване на политиката в тази трагедия ....гадно е.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съединените американски щати и техните съюзници нямат отбрана в случай, че бъдат изстреляни от наземни установки голям брой крилати ракети от вида, които Руската федерация разположи наскоро. Това предупреди във вторник американският генерал Джон Хътън който ръководи американското военно Стратегическо командване, че една изстреляна от сушата крилата ракета не е значителна опасност, но ситуацията е различна, ако бъдат изстреляни няколко ракети.
16
4
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Стратегическите цели са поставени в Мека, Саудитска Арабия и в Ленгли, Вирджиния, САЩ!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киргистанец,уахабит те с талибаните са един дол дренки с връзка с няколко терористични организации.Пропуск на местните служби,че не са го застреляли.Сякаш в България е по-различно.По принцип такива трябва да се следят и в един момент да се елиминират без много драма.На тоя свят ежедневно се случват хиляди убийства повечето от тях остават неразкрити.Те си ги отглеждат,лекуват ги,дават им храна оръжие и свобода и след това им събират жертвите.Ако това не е малоумие-кое е?