Ще рискува ли съседна Турция да върне смъртното наказание?

Ако има референдум, мнозинството в страната ще гласува "За"
26 апр 2017 20:17, Елка Василева
69
Ще рискува ли съседна Турция да върне смъртното наказание?
Снимка: архив, Reuters

Брюксел е категоричен, че ако Турция върне смъртното наказание, преговорите с нея за еврочленство ще бъдат най-малкото замразени. Много турци са за смъртното наказание, но страната едва ли ще рискува подобна стъпка, пише Дойче веле.

Малко след конституционния референдум в Турция президентът Ердоган обеща на своите привърженици, че ще разговаря с премиера и с лидера на една националистическа партия за връщането на смъртното наказание.

От 33 години в Турция не са налагани смъртни наказания, а в периода между 2001 и 2004 година тази мярка беше официално отменена, при това – с активната подкрепа на Партията на справедливостта и развитието, която управлява и днес. За да бъде възстановено смъртното наказание,  Ердоган има нужда от 367 гласа в парламента. Или пък, ако си осигури подкрепата на поне 300 депутати, може да проведе нов референдум по тази тема.

Въпросът за връщането на смъртното наказание непрекъснато излиза на дневен ред в Турция. Например – след убийството на студентката Йозгеджан Аслан през 2015 година. Йозгеджан оказала съпротива на един мъж, който се опитал да я изнасили, а той я подпалил и изгорил жива. Обществото беше възмутено и мнозина настояваха за смъртно наказание.

Смъртното наказание - справедлива мярка срещу участвалите в преврата?

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година отново се заговори за въвеждането на смъртно наказание. В подкрепа на това искане често скандират участниците в митингите на Ердоган. Мнозина смятат, че такова наказание е справедлива мярка срещу военните, участвали в преврата, но също така и срещу проповедника Фетхуллах Гюлен, когото правителството държи отговорен за опита за пуч.

Но дори ако смъртното наказание бъде възстановено, то не може да се приложи срещу превратаджиите, защото няма как със задна дата да се променят вече наложените им наказания, казва юристът Ибрахим Кабоглу. Според него освен това би било много трудно да се докаже юридическата необходимост от възстановяването на това най-тежко възможно наказание. Да не говорим, че Турция е подписала Европейската конвенция за правата на човека, която забранява смъртното наказание.

Ердоган едва ли ще рискува

По време на кампанията си преди референдума президентът Ердоган често повтаряше, че би подкрепил стъпките към възстановяването на смъртното наказание. Дали обаче наистина ще го направи, това зависи от западните държави, смята журналистът Левент Гюлтекин, който е уверен, че тази и други възможни законодателни промени Ердоган винаги ще съобразява с евентуалните реакции на външния свят. Гюлтекин не вярва, че смъртното наказание ще бъде въведено отново: „Ердоган просто прекалено много се поддаде на емоциите. Не мисля, че ще рискува да бъде обявен от Запада за диктатор или да бъде дамгосан заради „саддамизация” и „кадафизация” на Турция.”

Мнозинството - в полза на смъртното наказание

В същото време журналистът смята, че ако има референдум, мнозинството ще гласува в полза на смъртното наказание. Допитванията също подкрепят това мнение.

Непосредствено след опита за преврат едно проучване стигна до извода, че 91% от турците искат смъртно наказание в случаите на тероризъм и държавна измяна. Според друго проучване за смъртното наказание са 92% от избирателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и 58 процента от цялото население.

Европейските държави застанаха на ясни позиции по въпроса. От Брюксел многократно дойде сигналът, че ако смъртното наказание бъде възстановено, преговорите за еврочленство на Турция ще бъдат прекратени.

Емре Гьонен, преподавател по международна политика, е убеден, че ако се стигне дотам, преговорите с Турция или ще бъдат замразени, или изцяло прекратени. Страната ще изгуби много авторитет и в Съвета на Европа, казва политологът: „Досега Турция винаги е спазвала подписаните международни договори. Ако това положение се промени, международните ѝ връзки сериозно ще пострадат”, добавя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смъртното наказание може да е много хубаво нещо, но само ако се използва коснтруктивни. А диктаторчето със сигурност няма да го ползва така. Ще го ползва за да затвърди диктатурата си, да трепе, и най вече да плаши каквато и да е опозиция.А от това диктаторчето да си затвърди диктатурата никой нищо добро няма да види. Тези, които той нарича терористи са просто тия, които не са му в джоба. А истинските терористи всичките са негови хора. Това няма да се бори срещу а в полза на тероризма...
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете смъртното наказание. Пишете за долара който беше 3,90 турски лири преди Референдума. Днес е 3,57 лири.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯTup si i tup shte ostanesh,celiya svqt razbra che ERDOGAN e noviyat sultan samo ti ne razbra,WOLKSVAGEN skoro shte e turska kompaniya dosega katarski fond pritejavashe chast ot akciite na wolksvagen no sega turski i katarski fond se obedinqvat i wolkswagen stava tursko katarski
20
1
 
1
 
! Отговори
frie преди 6 години
ami?!ne mi se viarva da si slaga griah na dushata.nai-mnogo da gi prasta za nakazanie v bulgaria, diarbekira na avrupata. hem i skapoplateni pazvanti si ima.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махането на смъртното наказание в Европа се дължи на експериментирането на някои нестандартни идеи които въобще не са доказани,че работят.Точно обратното присъдите се бавят с десетилетия,делата се обжалват адвокати се сменят и накрая след четвърт век вземат че екзекутират някого.И то няма да го направят цивилизовано,нее.Ще гилотинират въпреки,че е доказано,че човек чувства и живее около минута след отрязването.Или ще го горят на ел стол със сбъркан волтаж.И после видите ли то нямало ефект.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НЕ Е ПРОБЛЕМ А НЕОБХОДИМОСТ ! ПРОБЛЕМА Е КОЙ Е СЪДНИКА ! ЕРДОГАН И ХОРАТА МУ СА МАСОВИ УБИЙЦИ НЕМИСЛИМО Е ДА СА СЪДИИ ! В БЪЛГАРИЯ ПРИ НЕЗАВИСИМ С ЪД СЪЩО Е СПЕШНО НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ !
17
4
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯДааа:-):-):-)в сащ само има обвинения "защо пазарувате със злато и собствени валути, а не с НАШИ ДОЛАРИ:-):-):-)Я ми кажи Реза Сарраф и помощник директора на финанбанк се съдят в момента в америка...Голями демократи са, да...американските войници защо днес бяха на съболезнования на pyd...я кажи???
16
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му мисли оня полицай дето уби турски рибар в гръб.
15
1
 
1
 
! Отговори
Социопат преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯА на горният ред какво пише ?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало еййй за нищо не ставате беййй в европа не ви искат хеййй нахалници бреййй!
13
4
 
5
 
! Отговори
Нафарфорий преди 6 години
Оня ден в САЩ приспаха за винаги 8 затворника .Причината да са толкова много за един ден е била ,че след 1 седмица изтичъл срока на годност на химикалите за евтаназия...
12
11
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СТАНА МИ СМЕШНО КАТО ПОГЛЕДНАХ СНИМКАТА ,НА ЗНАМЕТО ПИШЕ - ТОЗИ НАРОД Е С ТЕБЕ ! ТОЕСТ НАРОДА Е С ЕРДОГАН ! НАРОДЪТ Е С ЕРДОГАН И ЗАТОВА НА ЕРДОГАН МУ СЕ НАЛОЖИ ДА ФАЛШИФИЦИРА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ,ХА ХА КАКЪВ ПОЗОР ЗА ЕРДОГАН ! ЕРДОГАНЕЕ ,ВИДЯЛИ КОЛКО Е С ТЕБЕ НАРОДА ,А ?! НЕ ТЕ ОБИЧАТ ,ОПИТВАШ СЕ НАСИЛА ХУБОСТ ДА ПРАВИШ ,АМА СКОРО И НА ТОВА ЩЕ МУ ДОЙДЕ КРАЯ ,ЩЕ ТИ ВИДЯТ СМЕТКАТА !
11
8
 
6
 
! Отговори
читател преди 6 години
Уверено крачи по хитлеро-сталинския път.Но този път има печален край.
10
2
 
8
 
! Отговори
### преди 6 години
За Турция не знам,но за България смъртното наказание е необходимо. Вярно,че ще има доста злоупотреби,но без грешки не стават нещата. И спешно да ср облекчат правилата за ползване на личното оръжие. И нещата ще си дойдат на мястото-гаранция!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА, ТУРЦИЯ ЩЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ
8
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
До Анонимен 8Мен ме кефи тая от дясно.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая красавица с мустакатите вежди по средата на тайфата! Много хубава беййй!
6
2
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
До СУЛТАНЦА ЕРДОГАНЦАЗабравяш ястребката османлийка също от анадола.
5
6
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АБЕ НЯМА НИЩО ЛОШО В СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ,НО СТИГА ДА НЕ СЕ ПРИЛАГА СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТИ СЪС СКАЛЪПЕНИ ОБВИНЕНИЯ ! В НЯКОИ ЩАТИ НА САЩ СЪЩО ИМА СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ , НО САЩ НЕ Е ТУРЦИЯ ,В САЩ НЕ СЕ СКАЛЪПЯВАТ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ МЕДИИ И ЖУРНАЛИСТИ ,ЧЕ СА ПОДДРЪЖНИЦИ НА ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ ,В САЩ НЕ СЕ СКАЛЪПЯВАТ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА ЧЕ Е ПОДКРЕПЯ ТЕРОРИЗМА
4
2
 
8
 
! Отговори
СУЛТАНЦА ЕРДОГАНЦА преди 6 години
ЧАКАМЕ ВКЛЮЧВАНЕ ОТ ЕКСПЕРТИТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС:-СУЛТАН ЕРДОГАН ОТ КЪРДЖАЛИ-ВАСИЛЕВ ГРАЖДАНИНА-*** ОТ ГЕРМАНИЯ-ТУРК, МУРК ОТ АНАДОЛАНЕКА ДА СЪБЕРЕМ НАД 500 КОМЕНТАРАЛАФ МОАБЕТА ЗАПОЧВА СЕГА.