Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена

Медиите коментират избора на Еманюел Макрон
Обновена: 8 май 2017 12:53 | 8 май 2017 07:30, Александър Попов
184
Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена
Снимка: Reuters

Избирането на проевропейския центрист Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е победа над популизма и облекчение за Европа, но на най-младия френски държавен ръководител предстои много работа, пишат френски и чуждестранни вестници, цитирани от Франс прес.

Още по темата
Според парижкия "Монд" има много неща, заради които този успех е относителен: голяма част от французите са гласували не за центристкия кандидат, а против крайната десница, а празните или невалидни бюлетини са рекорден брой. Еманюел Макрон ще бъде президентът, чиято легитимност, основаваща се на изборните урни, най-бързо ще бъде поставена под въпрос, добавя "Монд".

Левият "Либерасион" пише, че това е победа под натиск, защото големият брой въздържали се, въпреки заплахата от Националния фронт, вече е знак за недоволство от новия президент.

За десния "Фигаро" резултатът от изборите не е толкова убедителен, тъй като на тях се въздържаха най-голям брой избиратели от 1969 г. и електоратът се пръсна в четири блока. Вестникът прогнозира трудни парламентарни избори за новия президент.

Либералният икономически всекидневник "Лез'еко" приветства "избора на надеждата и новото лице на Франция - млада, дръзка и завладяваща".

Комунистическият "Юманите" пише, че "започва нова битка за оспорване на либералната политика, обявена от новия държавен глава".

Според испанския "Паис" Франция избра Макрон и възпря популизма. "Франция каза не. Победата на Еманюел Макрон - проевропейски бивш либерален банкер, възпря вълната на популисткото недоволство, което удържа победа на президентските избори в САЩ през ноември и преди това на референдума във Великобритания. След Брекзит и Тръмп няма да има Льо Пен", посочва "Паис".

Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне": "Европа избягна кошмара. Немислимото не се случи: Франция няма да бъде управлявана от крайнодясна лидерка. Ясната победа на Еманюел Макрон вдъхва доверие, но въпреки това Европа не бива да си прави илюзии".

"Ясната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция", отбелязва левият германски "Тагесцайтунг".

"Пожелаваме ви късмет, господин Макрон, ще имате нужда от него", пише британският "Гардиън", за който е тревожен рекордният брой гласове за крайната десница. "Всеки друг резултат би бил катастрофа за Европа. И за щастие, поне веднъж социологическите анкети се оказаха точни", добавя "Гардиън".

За "Ню Йорк таймс" победата на Макрон е голямо облекчение за Европа. Но вестникът предупреждава, че избраният за президент е изправен пред големи предизвикателства. "Той застава начело на дълбоко разделена страна, също като САЩ, Великобритания и други големи демокрации".

Руският ведомости пише, че французите са избрали "кандидата, представляващ основните принципи на Петата република: управление от квалифициран елит и привързаност към европейската демокрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
43
 
! Отговори
Хранция преди 6 години
Който е чел програмата на Макрон разбира добре че истинският популист е именно Макрон. Самият ной определя програмата си като "смес от социализъм и либерализъм". Разбира се такова дървено желязо нито има нито може да бъде реализирано в държавното управление. Макрон не излъга французите, че ги лъже. Те предпочетоха да се излъжат сами. Както го направиха и българите. Интересно какво ще се случи когато разберат това.
2
8
 
28
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Дааа, срамно и да си популист в днешна Европа... Или поне така се опитват да внушават купените медии. Продължавайте да натискате пружината, не ви остана много. Ако не пречупите Русия, нов безплатен обед, както от 1990 насам, не се очертава. Робеспиер и Шикългрубер вече са се преродили. Ще дойде време да се докопаме до патрициите!
1
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак Макрон няма да продаде избирателите си, поради причината че обича страната си!