Президент, милионер... Ердоган се облажил от сделка с кораби?

Семейството на турския президент забогатяло с 23 милиона долара
29 май 2017 22:02,
203
Президент, милионер... Ердоган се облажил от сделка с кораби?
Снимка: БТА

Истанбулският пристанищен квартал "Касъмпаша", където е роден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, не се е променил за 63-те години от раждането му. Плътно подредени бараки, балкони с прострени дрехи и бездомници, спящи в кашони, могат да се видят и днес.

Именно от "Касъмпаша" Ердоган се изкачи чак до върха на турската държава. Сега нейният президент е по-могъщ и по-богат от всякога, а секретни документи може би съдържат ясни доказателства за неговата продажност, пише германското издание Der Spiegel.

Още по темата

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на изданието и неговите партньори от Европейската мрежа за разследващи сътрудничества (EIC), дадат представа за тайните операции на турското управляващо семейство.

Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара.

В основата на сделката е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който съгласно медийните доклади дължи турското си гражданство на Ердоган.

През 2008 г. той е прехвърлил танкера "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговият зет Зия Илген, брат му Мустафа и най-големият му син - Бурак.

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията.

Състоянието на Реджеп Ердоган се оценява на повече от 100 млн. евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет.

Критиците му го обвиняват в корупция - може би съвсем не без основание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
EVET преди 6 години
То и срещу Тръмп имаше подобна помия, по едно време го обвиняваха че имал пари в кутия за обувки. Европа дължи на Ердоган 6 милярда евро, първо да ги плати после да се правят на шерлок и уотсън
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А зет МУ къде търгуваше с ИД петрол.От там колко милиона щипна Султан Ердоган?
30
4
 
3
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Слава на Ердоган!Щом кръстоносците недоволстват значи сме на прав път!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган, с имитлийските му номера! Симит моля не остана симитчо.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Ердоган дните му са преброени, само да видим кога ще му дойде краят!Иска да се прави на султан и велик халиф, ама сега не е 15 век!Някои хора от 15 години викат все едно и също...То на всеки човек са му преброени дните доколкото знам, ама може пък българите като теб да са намерили тайната на безсмъртието...хи хи хи
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Извинявай, живея в Истанбул от години, но безплатно образование и здравеопазване няма"Колега и аз живея тук...казах почти безплатно...кажи ми къде освен Турция си чувал, че плащат само 20 % от лекарствата? А пенсионерите само 10 %... А другите 80 и 90 % ги поема държавата!!! Държавните болници преди Ердоган в какво състояние бяха? А от няколко години няма симестриални такси в унивррситетите... Ти кво чакаш и учебниците ли да ти ги поеме както е в бг ли:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдения, защото да не е глу.пав да остави доказателства. Показателното е, че личните и държавните дела ги води по един и същ начин
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган велик си наистина...няма и ден без няколко новини за теб...но все някакви твърдения...без доказателства...!
24
0
 
6
 
! Отговори
али преди 6 години
Падна правителство, имаше служебно правителсво, нови избори , ново правителсво, предизбирни обещания... но ние пропуснахме всичко защото ни е по важна политиката на Турция и Реджеп Таип Ердоган........
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците трябва много да внимат с Ердоган, който не е турчин, нито пък жена му е туркиня. И двамата са евреи и това не може да се заличи, чрез изтриване на коментар...
22
1
 
8
 
! Отговори
До н23 преди 6 години
Извинявай, живея в Истанбул от години, но безплатно образование и здравеопазване няма. Тези две екстри са едни от най-скъпите в света. Но си заслужава, защото какъвто и да е Ердоган - то поне изпълнява дълга си към народа и се бори за неговият просперитет. Стандарта на живот се повишава И точно заради това той е във властта толкова дълго. Ердоган се грижи за интереса на турците. Понякога прекалява с дадени изказвания, но положителните му качества са неоспорим факт!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 15 години 25 млн долара...та това пари ли са??? Ердоган освен, че добър политик е и скромен!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаи сиромаха затова ли искаше черно море *** путин го привари пък тои си накупил корабчета бедняка
19
0
 
13
 
! Отговори
Родопски преди 6 години
Ахмед Доган и комунистите колко пари откраднаха само от проекта Цанков Камък? Защо пътя Кърджали-Джебел/Момчилград се кърпи всеки месец? Кой краде милионите? Кой отсече горите от Източните Родопи до Благоевград? Ердоган ли е пак?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В корупцията, държава с 80 млн не може да надвие по малко от 7 млн държава :-) Аре у лево Хансове:-)
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина е цитирана от няква си немска медия ок...но не мога да разбера тук хора от една корумпирана държава с техните най-корумпирани политици и население...да намекнат, че и Ердоган е такъв...та той в корупция и на малкия пръст неможе да стъпи в това на един бг политик ве...:-)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият краде (ако изобщо това описаното е кражба) стотици пъти повече, а не е направил и хилядна от това което е направил Ердоган за народа си.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спрямо Путин е направо светец
14
1
 
1
 
! Отговори
СУЛТАНА преди 6 години
да печели, а стадото да пасе
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германски джурналисти Ердоган от 15 години е на власт знаем хора и за един мандат............Незхам дали е така както сте го намекнали но е факт, че има и направени неща за тез години и продължава...здравеопазване почти безплатно, университетски такси няма, например...за държавни строежи няма и да споменавам.