Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?

Нараства влиянието на Саудитска Арабия и други арабски страни
1 юни 2017 19:32, Елка Василева
125
Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?
Снимка: архив, Reuters

В Германия и САЩ предупреждават за нарастващата популярност на радикалния ислям в балканските страни. Означава ли това, че Балканите може да станат източник на джихадизъм в Европа?

Тенденцията, свидетелстваща за присъединяване на джихадисти от Балканите към терористичната организация "Ислямска държава" /ИД/ и други радикални групировки, воюващи в Сирия, практически клони към нулата. Това разказаха миналата седмица представителите на Босна и Херцеговина и на Албания на антитерористична конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, пише Дойче Веле.

Общо в редиците на ИД има няколко хиляди ислямисти от Балканите, но през последните две години са известни само няколко случая, при които вербувани от джихадистите граждани от региона са заминали за зоната на бойните действия в Близкия изток.

В същото време доста големи групи радикали в балканските страни, чиито редици се попълват от "възвращенци" от Сирия, представляват заплаха за сигурността, смятат наблюдателите.

Заплаха от страна на радикалния ислям

"Това местно явление никъде не е изчезнало. Организационната структура на салафитските, джихадистките и ислямистките екстремисти на Балканите е неизменна и сега те са фокусирани върху определени страни и целия регион като цяло", предупреждава експертът от Австрийския институт по международна политика Ведран Джихич пред Дойче Веле.

Според неговата оценка 30-40 процента от заминалите от Косово или Босна да воюват са били убити или са останали в Близкия изток. Около 150 души са се върнали в Босна и Херцеговина, а около 120 – в Косово.

За това, че тези "възвращенци" представляват заплаха, говорят и във Вашингтон. Заместник помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий заяви на 17 май на заседание на подкомисията по въпросите на Европа, Евразия и възникващите заплахи, че по този въпрос "трябва да се прави повече".

Поради връщането на радикализирани граждани правителствата на балканските страни са обезпокоени от възможна експлозия на насилие, нетърпимост и екстремизъм в региона, което може да се разпространи и на север и запад, разказа Ий.

В същото време германското правителство отбелязва друг проблем, който може да засили радикализирането на мюсюлманското население на Балканите – нарастващото влияние на Саудитска Арабия и други арабски страни. „Саудитските мисионерски организации проявяват активност в Косово и разпространяват тук уахабитската версия на исляма, изпращайки свои проповедници в страната“, се посочва в отговор на германското правителство на запитване от 11 май на депутат от Бундестага.

Разпространение на идеите на салафизма

Фундаменталисткият салафизъм, както и други радикални клонове на исляма, се появяват за първи път на Балканите – заедно със спонсорираните от Саудитска Арабия и джамиите в Босна и Косово – по време на югославските войни от 1990-те години.

През последното десетилетие тази идеология получи още по-широко разпространение поради плачевната икономическа и социална ситуация в региона и липсата на перспективи пред младите хора. В шест балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора)  нивото на безработица сред младите хора превишава 50%, а средната заплата в района е 300 евро.

Балканските мюсюлмани са смятани за една от най-умерените мюсюлмански общности в света, тъй като радикалните интерпретации на исляма остават чужди за по-голямата част от местното население. Така или иначе обаче балканските страни с мюсюлманско мнозинство (Косово, Албания и Босна) биват често разглеждани от анализаторите като благодатна почва за религиозни фанатици и насилствен екстремизъм. Съседните им Македония, Сърбия и Черна гора също не могат да се похвалят с устойчивост по този проблем.

В издадената наскоро книга "Между душеспасението и терора: Радикализацията и феноменът на наемниците на Балканите" Владо Азинович посочва, че радикализацията в региона е станала преди всичко в контекста на войнстващия салафизъм. "Всъщност основната цел на войнстващия салафизъм в региона е разкъсване на етническата идентичност на босненците и албанците, която се характеризира с вековните традиции на толерантността, за да бъдат включени те в една единна лъжлива глобална общност, определяща в която е религиозната идентичност", пише Азинович.

Въпросът за радикализацията е свързан със социално-икономическото развитие на страните

Експертът по Балканите Гордън Бърдос, говорейки в средата на май пред комисията по външните работи в Конгреса на САЩ, сравни настоящата ситуация в балканските страни с периода на Ваймарската република в Германия през 1920-1930-те години. "Имаме си работа с държави със слаби демократични институции, с намиращи се в упадък икономики и високо ниво на недоволство сред населението", поясни анализаторът.

Продължителният социално-икономически спад и процъфтяващата корупция заедно със заплахите за сигурността и слабите държавни институции могат да подтикнат още повече хора към радикални движения, предупреждава експертът.

Ведран Джихич не смята, че настоящата ситуация на Балканите трябва да предизвиква сериозно безпокойство, но все пак тревожните сигнали следва да се приемат на сериозно. "Това явление ще съпровожда развитието на балканските страни през следващите години и десетилетия. Ясно е също така, че ислямът на Балканите вече няма да е същият като през 1990-те години", констатира експертът.

Според него отговорът на въпроса за възможно засилване на радикализацията на местното мюсюлманско население ще зависи от по-нататъшното развитие на самите държави. "Ако проблемите със сигурността, нестабилността и икономическите усложнения продължават да нарастват, то и явлението ще се засилва", заключава Джихич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Остро БогаинИсторическите факти са категорични, когато османците (сбирщайн от половин Ориента), са ни завладели,е започнало такова масово чокане на българки, че сме били "променени" за около 2-3 века.Факт!
41
5
 
12
 
! Отговори
Остро Богаин преди 6 години
А бе каква религия е тва бе ,кви 5 лева ,как така само тя проповядва омраза и подтиква към война ? Как японците нямат такава,китайците ,индийците,шумерите все преди христа цивилизаций .Как така само при вас е злобата и мисленето ,че сте единствени и неповторими ? След смъртта на пророка ви ,веднага тръгват огромни военни походи за джихад и ала бала все маймунски работи ....бягайти си при пясъците и не ни занимавайте с глупости
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Остро Богаинти пък, да си лягал, сега е Рамазан, опрощение, смирение и милосърдие, до залез е спал гладен, молитви, пости по светло, по тъмно започва яденето, пиенето и тн до зори. цял месец ще пускат такива провокации по света да се дърлим за радост на шейтана току вербува още някой безперспективен за ислямист та да хълцат шарлитата на хонорар и да вървят мечетата
39
0
 
10
 
! Отговори
zaw12929 преди 6 години
Заплахата от терористи ислямисти се създават най вече в Запада- Англия, Франция, Германия- там им създават условие за "обучение" за изработване взивни комплекси за нападение На балканите имаме от векове ислямисти, но те не са терористи, макар да има чужди сили да се опитват да направят такива, да създадат конфликти с християните, но това не се получава. Както Ислямска държава е създание на гореизброените държави, които "бомбандират" ИД, като в същност им хвърлят, доставят оръжие и храни. Запада
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакви анти-българи са налазили коментарите. Като не им харесват българите, които са им дали образование да упражняват словоблудството си, да ходят на друго място. Но те, ако са могли, вече да са отишли в уж по-достойните държави за тях. Не са желани и за това преливат от злоба в държава, която мразят. От такива безродни, злобни същества никой няма полза.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 verno li si haliucinator?Purvata Hatidje e bila s 20 g po goliama turgovkata na parfyumi i platove,Muhamed e rabotil pri neya,a vtorata Aishe e bila na 9 g kato se jeni za neya i prespiva s neya na 12 kato e stanala,a toi e bil na 56.Vupros kum teb: Ot kakvo e umryal Muhamed?????Predi da napishesh,shte ti kaja ot EPILEPSIYA.Znaesh li kakvo se govori za tova??Ne otgovaryai,zashtoto niama kakvo da mi otgovorish.
36
0
 
5
 
! Отговори
Остро Богаин преди 6 години
Братко то и тогава сме цокали ракия ,и пак сме ги оправяли .Войник не се става ,войник се раждаш .
35
2
 
5
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 6 години
Евр,еите водят най-правилната политика срещу мю.сюлманите ФАКТ !
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до:34 Пишеш пълни глупости,това където си цитирал Не е от Корана и ясно доказва, че не познаваш въобще Исляма.Айша съпругата на пророка Мухаммед е била на 18 години ,когато е сключила брак.
33
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименA иначе на думи сме много велики. Като е до байганювско биене в гърдите, сме много добри."Буллгаар, булгааааааар","По пет на нож","На три морета","Господ е българин"...За куха, ракиено-салатена патриотарщина сме много добри...Само дето сме един страхлив, конформистки и помярски народ,купчина мишунгери и човешки отпадъци.Срам ме е, че съм българин.
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да напомня на камиларите за вашия "пророк" как 6 годишната му жена е чистила семенна течност от дрехите му след като се е връщал от джамия. Ако не ми вярвате прочетете корана там го пише. Вие сте идеален пример как хора деволюират в маймуни.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ги разпуснаха в ЕС муслитата я ги дръж на пръчка като в братска Русия където са 10% от населението и джамиите са в пъти повече от ЕС.
30
2
 
5
 
! Отговори
Остро Богаин преди 6 години
На нас ли да ни се дръпне бе зайо ,вий зелчовците сте такива страхливци ,че не е истина .Булаир лозенград,одрин все сте повече и все бягате ...слагай чорапите и лягай
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zavisi ot budeshtata politika na EU
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страха се насажда от вън,идете в някое градче което е смесено и питайте жителите им,има ли напрежение между вас,аз съм сигурен ,че над 90% ще отговорят,че няма и то наистина е така.Ако попитате същия въпрос там отговора ще е същия.Манипулират медиите и част от управляващите.
27
9
 
3
 
! Отговори
ЗАПЛАХА преди 6 години
За България има заплаха от Ислямизация .Каракачанов - Мюсюлманин изповядващ салафизма .Сидеров - Мюсюлманин изповядващ сунизма .Плевнелиев - Традиционен Мюсюлманин .Симеонов - Мюсюлманин .Парламента на БГ е 90% мюсюлмани .
26
9
 
4
 
! Отговори
Rabbim elalemin преди 6 години
Ако е решил Аллах , ще се случи !
25
0
 
7
 
! Отговори
Kurti преди 6 години
В западна Гейропа може всичко...
24
2
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Амо тиквата не беше изпортил всички енергийни проекти на руснаците, те нямаше да ни изоставят. Турците като са по-умни от кратуната печелят и пари и защита. Нещо неясно тапире?
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюя на вас, вие сте превъплъщение на всичко долно в човека.---А ти, храчко, за нещо по-висше ли се имаш?