И в едно градче в Албания... Имамът и попът пият заедно кафе

Как православие, католицизъм и ислям съжителстват в Елбасан?
Обновена: 13 юни 2017 13:08 | 12 юни 2017 22:22, Боряна Павлова
78
И в едно градче в Албания... Имамът и попът пият заедно кафе
Крепостната стена в Елбасан Снимка: Facebook

Една джамия, една католическа и една православна черква съжителстват почти една до друга в старата част на града. Елбасан се е превърнал в символ на религиозна толерантност в Албания. Когато имамът Гезим Карай срещне на път за дома си православния свещеник отец Никола, той спира колата, качва възрастния господин и го откарва до къщата му. "За нас това е нормално. Обичаме да си приказваме. Да, вярата ни е различна, но това не пречи на човешките ни взаимоотношения.

"Имаме нужда един от друг и си помагаме", казва имамът. Православната черква, в която служи отец Никола и джамията на имама са почти една до друга в старата част на Елбасан. А от градината на православната черква се вижда и старата католическа черква, чиято сграда е още от византийско време. Дълги години в нея е служил епископ Йосиф Папамихали, който преди година беше канонизиран за мъченик.

Нищо ново под слънцето

"В Елбасан често ще видите един православен свещеник и един имам заедно да си пият кафето", казва Илир Хоксоли, бивш шеф на държавната служба по религиозните въпроси. Това съжителство между религиите, според него, е "най-добрата експортна стока, която Албания може да предложи", пише "Дойче веле".

Обедно време по улиците на Елбасан не се мяркат много хора. Слънцето припича и е горещо. На прозореца на една стара къща, граничеща с католическата черква, стои  възрастна жена. "Откакто се помня, трите вероизповедания винаги са си съжителствали мирно", казва 60-годишната жена.

Отец Никола: "Обичаме да си приказваме с имама"

Под лозницата в двора на черквата "Дева Мария" е седнал отец Никола, който се възстановява след боледуване. Православните християни се покланят пред възрастния човек, пожелават му бързо оздравяване и влизат в черквата. Минават и мюсюлмани, за да се осведомят за здравето на свещеника.

"Това добро съжителство между религиите е истински подарък, но не е нещо ново. Правим всичко, за да поддържаме традициите, завещани ни от поколения насам", казва отец Никола.

Той изглежда доста крехък, но гласът му става все по-бодър, когато започва да разказва за най-хубавия момент в живота си. "Когато настъпи промяната, а с нея и възможността Божиите храмове отново да отворят врати, хората в Елбасан не започнаха да се делят по религия - не, всички заедно ходеха на службите в черквите и в джамиите. Беше просто прекрасно!", казва той.

Между Изтока и Запада

Жителите на Елбасан с гордост разказват, че мюсюлмани, католици и православни от векове живеят в мирно съжителство и често празнуват религиозните празници заедно. "Тази толерантност е залегнала в миналото на Елбасан, който първоначално е бил гръцко-православен град. По-късно идва ислямът. И днес има хора, чиито първи имена са гръцки, а фамилните - мюсюлмански", казва пълномощникът за медиите в Елбасан Безим Дибели. В Елбасан има и много смесени религиозни бракове.

"Тази религиозна хармония се дължи на общата ни история. Ние се възприемаме първо като албанци, а после като мюсюлмани или християни", допълва той.

Ислямът в Албания в момента се изповядва от близо 60% от трите милиона жители на страната. Около 10% от албанците са католици, 7% - православни християни, а 2% - бекташи - последователи на древен ислямски орден, основан по времето на Османската империя.

В Елбасан е създаден и първият в Албания Център за сътрудничество между религиите. Ръководителят на центъра Арбен Рамкай казва: "Албанците винаги са живели между Изтока и Запада. В много отношения те са европейци, въпреки че мнозинството от тях са мюсюлмани. Освен това винаги са поддържали и връзки със западните католици. „Нашата религиозна идентичност е с подчертано национален характер. И това е нещо, което е единствено по рода си в Европа", казва Арбен Рамкай.

Старата крепост в Елбасан

Тази прекалена хармония между религиите не е ли малко измамна? "Не бива да мислите, че религиите тук са се смесили в едно цяло и са се обезсмислили. Не, всеки запазва своята религиозна принадлежност, но зачита и тази на останалите. Би било опасно, ако избягвахме контактите с другите религии", казва католикът Сокол Лулгюрай.

Ислямистка заплаха

Пет от празниците на отделните религиозни общности междувременно са се превърнали в народни празненства за всички. "Елбасан е успешен модел, който може да служи за пример на целия Балкански регион, а и на Европа", казва Арбен Рамкай. Защото и тук има опасности. Ислямистите постоянно се опитват да нарушат религиозния мир в страната.

"Знаем, че единият от петте езика, на които се говори в така наречената „Ислямска държава”, е албанският. Това показва, че нашият регион е важен за ИД и особено местата, където мюсюлманите са мнозинство. Голям брой млади хора от Албания и Косово заминаха за Сирия, за да се бият на страната на ислямистите. Затова и мюсюлманските теолози постоянно напомнят на тукашните имами, че трябва да се прави разлика между геополитическите развития  и верските въпроси", казва Арбен Рамкай.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
албанеца преди 3 години
До Относително

опа политика:

1. организацията на сорос е по стара от демократическата партия в албания и
2. парите на саудитските пари са се налялали като ниагара но има нещо което ти е те не знят: че при нас религията ни е през оная работа. в албания най много 20 до 30% са тези който изповядат каквато и да е религия друите 70-80% дори не знаят за какво иде реч.
поздрав
71
0
 
1
 
! Отговори
албанеца преди 3 години
До до 68 Относително

грешиш пич. сорос е седнал най спокойно в Албания. даже премиера е ногов човек + кмета на тирана :)
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CI TO POD IGOTO E FALSHIVA KNIGA BE.
IMALO E TURSKO PRISASTVIE,NO NE IMALO I NE SA STAVALI LOSHI RABOTI PO OSMANSKATA IMPERIA.
IMENNO PRI TURZITE BALGARSKOTO NASELENIE E GIVYALO KATO V RAYA,A NE KATO SEGA IZNEMOGVASHTO OT KRAGBITE NA POLITIZITE.
SEGA NEMA BALGARIA,VSICKO ZAMINAVA V CUGBINA.
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KOLKOTO ODGATA E ODGA,TOLKOVA I POPA E POP--ALBANSKA MU RABOTA.
68
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 64. "Мостът на Дрина" наистина е прекрасен роман, но да е класи над "Под игото", а извинявай. Трудно някой ще надмине Вазов, па макар и с нобелова награда.
67
3
 
11
 
! Отговори
42 преди 3 години
Тази търпимост е привидна и се крепи на моногамията. Ако мюсюлманите там бяха с много жени с мира е свършено.
66
6
 
23
 
! Отговори
до 68 Относително преди 3 години
Няма шанс да се появят организации на Сорос. Неговите организации са забранени в Албания а той ако отиде там ще бъде застрелян 100%. Албанците май са най умни от останалите балкански държави.
65
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тук ги има тези неща, отидете в някое старо забравено село да видите как няма разделение на религиите.
ама там няма кинти за да се борят за тях и си живеят друг живот.
64
3
 
20
 
! Отговори
м..да преди 3 години
То и в Сирия беше така..
63
5
 
22
 
! Отговори
Екстремист преди 3 години
Ами сигурно САЩ още не са наложили там демокрацията. Нито Люрви Местан, Хелзински комите, Европейския съд за правата на човека в Страсбург и разни други радетели на "правата на човека" още не са се намесили да насъскват *** и разделят хората с безумни привилегии.
62
4
 
21
 
! Отговори
Относително преди 3 години
Това е тъка, НО , ВИНАГИ СЛЕДВА НО

1-во, е само докато не се появят НПО спонсорирани от Сорос,и не почнат да тръбят че мюсюлманите са гонени и тероризирани, А, ЧЕ ТОВА НЕ Е ТЪКА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА, ВАЖНО Е ПАРИТЕ ДА ТЕКАТ,

2-ро, или Саудитска Арабия не преведе голяма сума на ходжата, тогава ходжата извееееднъж се радикализира и по късна доба почва да проповядва джихат МЕЖДУ СВОИТЕ СИ ХОРА, а иначе през деня е тих и скромен.
61
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се случва не заради различията в религиите, а въпреки тях. В малките градчета и села, включително и в тези в България, обединяващите фактори не са толкова религиите, а общите житейски трудности, свързани с работата, с непрекъснатата борба за оцеляване с природните стихии, държавата, частниците. Затова хората са малко по-сплотени и се уважават. В големите градове, където хората се обособяват в квартали според разбиранията, и както отбелязват, където царува мафията, това е много по-трудно.
60
5
 
35
 
! Отговори
ФХ преди 3 години
Ми то и тук навсякъде е така. Само по медиите се опитват да скарат хората.
59
8
 
14
 
! Отговори
МОШЕ преди 3 години
В ерата на технологиите и информацията всеки може да разбере защо дедите ми са измислили исляма!!!
58
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мостът на Дрина между другото има Нобелова награда за литература в едни далеч по -малко мулти - култи времена и третира турското робство в сръбските земи. Класи над "Под игото" да речем.
57
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете Мостът на Дрина на Иво Андрич - велика книга. И там така попа и имама пиеха кафе, докато на хопа не му резнаха главата и я забучиха на кол на моста.
56
3
 
28
 
! Отговори
PD преди 3 години
Идилия! Моментна снимка на малкия живот на хората, на фона на големите игри, на заиграващите се е с човечеството сили. Затишие пред буря. А утре като затръбят тръбите, уплашени, същите тези, идилично съществуващи мирно човеци, ще застанат под съответните знамена, уверени, че са в правото си, да унищожават себеподобни, само поради религиозни, битови или идейни различия.
55
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия е с цел да се скрие факта, че в Косово на власт идват военни престъпници и лидери на организираните мафии за трафик на наркотици хора и отгани, които ЕС подкрепяше през цялото време.
54
5
 
40
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Ааа..да...статия уникално тъ*па, и манипулативна! В Албания на алаходупните кланове , търговията с дрога, и мафията - тук някакъв су льо иска да ни убеди колко е прекрасно! Ми да ходи в рая на Енвер ходжа, и безбройни минарета щом толкова му харесва!
Аз гледах едно малко по-различно мат'рялче - Албания - страната на средновековните ВЕНЕДЕТИ...където междуклановите убийства вървят с поколения!
53
7
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Хората и мюслимите нямат нищо общо!!!!!!!