Ромите от България и Румъния – нежелани в Скандинавието

"Явно знаят, че си струва да преминат през цяла Европа"
21 юни 2017 20:03, Елка Василева
129
Ромите от България и Румъния – нежелани в Скандинавието
Снимка: архив, Reuters

Роми от България и Румъния явно умеят да използват щедростта и милосърдието на западните общества към бедните и онеправданите. Редица скандинавски градове се оплакват от наплив на просяци и крадци, пишат няколко медии.

"В Дания пристигат посетители от цял свят. Надали обаче има друга по-нежелана група от ромите от България и Румъния", пише левият германски вестник "Нойес Дойчланд", цитиран от Дойче веле. В публикацията се изтъква, че представителите на ромското малцинство се насочват предимно към Копенхаген и втория по големина град в кралството - Орхус.

Много от тях се възползват от свободното придвижване в рамките на ЕС, за да си изкарват прехраната от остатъците на западното благоденствие. Те обикалят по улиците на големите градове и събират празни бутилки, които после връщат в магазините.

За Дания тези хора от години представляват проблем, пише изданието и добавя: "Още през пролетта полицията предупреди търговците в столицата, че и тази година се очаква значителен приток на роми от България и Румъния". Ромите са обвинявани в просия, джебчийство, кражби и дребни измами от сорта на игрите "Тука има, тука нема".

По-строг закон срещу агресивното просене

Според преценки на полицията в Копенхаген има около 500 роми от Източна Европа, става ясно от статията в "Нойес Дойчланд". Ромите обикновено се разполагали из парковете на града, а след себе си оставяли камари от боклуци и екскременти.

"Това накара кмета на Копенхаген, който е социалдемократ, да  апелира към правителството за спешни действия, включително и увеличаване на правомощията на полицията", посочва вестникът.

Само за 10 дни е бил приет нов закон срещу агресивното просене. Впрочем, в Дания просенето беше забранено и досега, но се наказваше само с дребна парична глоба. Според новия закон обаче хората, които просят на публични места и създават несигурност за минувачите, вече ще влизат в затвора за две седмици.

Още през 2016 г. беше приет и закон, който позволяваше на полицаите да разтуря "цигански лагери" в парковете и по тревните площи на града, информира "Нойес Дойчланд" и допълва, че през последните седмици той е бил прилаган многократно от органите на реда.

Вестникът информира, че преди време датската Алтернативна партия предложила да се изградят центрове за бездомни роми, но поради засилилите се враждебни обществени настроения към ромите идеята останала без последствия. Без успех обаче останало и искането на дяснорадикалната Народна партия, която настоявала арестуваните роми да бъдат веднага екстрадирани. Предложението бе отхвърлено, информира германският вестник.

В "страната на щастието"

Проблеми с просяците от България и Румъния имат и норвежците, писа швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". "Дали в провинцията, или в големите градове – източноевропейските просяци по входовете на супермаркетите, в обществения транспорт и по площадите открай време са неразделна част от скандинавския пейзаж", пише вестникът.

Авторите на статията се позовават на задълбочени двугодишни проучвания, публикувани в репортаж на норвежката телевизия NRK под заглавие "Страната на щастието" (Lykkelandet). Въпросният материал разкрива, че преобладаващата част от просяците във втория по големина норвежки град – Берген - всъщност са добре организирани криминални банди, занимаващи се и с кражби, проституция, трафик на хора и наркотици.

"Свободата на придвижването в рамките на Шенгенското пространство, част от което е и Норвегия, улеснява тези хора. А и щедростта и милосърдието на западните общества спрямо бедните и онеправданите явно са достатъчно примамливи за някои хора и ги кара да смятат, че си заслужава да пропътуват от Югоизтока до най-северния край на Европа", пише изданието.

От българските и румънски просяци се оплакват и шведите. Още през 2016 страната обяви, че възнамерява да предприеме по-строги мерки срещу агресивното просене. Тогава по улиците на страната имаше около 4000 роми, предимно от Румъния, пише германският сайт на "Хъфингтън пост". По този повод шведският министър за обществената администрация подчерта, че в Швеция няма място за тези хора. "Просенето по шведските улици никога няма да реши проблемите на България и Румъния с бедността и изолацията", заяви той.
 


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Galia69 преди 2 месеца
Ха-ха-ха! Нашите и румънските *** ходят по Норвегистан и Шведска Арабия, и когато просят и крадат, вместо да ги спукат от бой, норвегите и швеците се оплакват. Ама в Суоми не смеят да стъпят! Страх ги е, защото знаят, че ще се върнат с натрошени на ситно кокали и хвръкнали зъби!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те къде ли са желани? И у нас не са особено желани...
Нали има свобода на придвижването, да ходят където желаят :)
92
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 година
Къде е сега нашия посланик да изнесе лекция на тема: Интеграцията на ромите в обществото!
Западняците познават само един начин да се справят с малцинствата - концлагерите. Това е историческата истина. Всичко друго е лъжа и пропаганда. Раздават съвети на нас, но самите те не следват същите правила. Лицемери!
91
0
 
3
 
! Отговори
не ги искаме преди 1 година
само се плодят, нямат други качества, това го правят и мухите и въшките.Не учат, не че-
тат книги, не гледат телевизия, само до 5- 10 процента от тях са читави, животните са
по-добри.
90
0
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
Ааааа не така! Толерантност братя....нали ни я пропагандирахте.Сега и вие вижте как се опитомява дива ***!
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана, бе? Нали ние бяхме лошите, че не ги интегрираме и не ги оставяме на мира да си спазват традициите? Е, хайде, ваш ред е покажете ни как се превръщаш астралопитеци в хора.
88
0
 
13
 
! Отговори
така е преди 1 година
Май и Скандинавския Социализъм не може да превъзпита тези получовеци.
Виновни са тези които им дават.
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера с какви очи ни обясняват колко сме нетолерантни с тези животни, след като самите те не могат да се оправят с тях.
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какви са тия нетолерантности?
Нали казвахте, че бягат от нас щото ние сме зверове, а там ще намерят благоденствие и любов?
85
0
 
19
 
! Отговори
extremist преди 1 година
Ромите от България и Румъния – нежелани в Скандинавието - "НЕМА ТАКЪВ БАТЕ"; СКАНДИНАВИЕТО ЩЕ ПРИЕМА БЪЛГАРСКИ РОМИ В ТЯСЕН ДУХ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ "ЦЕННОСТИ" С КОИТО НИ ПРОДЪНИХА УШИТЕ....
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бе Миме-та?

Немате ли си некакъв скандинавски еквивалент на БХК и прочие?
83
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите също така не са желани в Бълграия и Румъния защото нито са българи нито румънци.Европейски номади(граждани) са и в която искат държава от съюза ще пребивават.Така че скандинавци са длъжни да се съобразяват с това а не да ни ги натрапват че били "наши".Да ги интегрират към скандинавското общество и традиции.
82
0
 
26
 
! Отговори
12 преди 1 година
Истинското решение по въпроса с ромите е окончателното решение.
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами,крайно време е,да изгоним от България и Румъния западните банки,корпорации,монополи,концесионери,търговски вериги,след чието настаняване на териториите на тези страни,възникнаха икономически пустини и хиляди "номади",отпавящи се към страните на господарите,за им берат ягоди,да мият чинии и бършат склерозирали височайши задници!!!
80
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците , виждайки в какви гета живеят ромите в България , обвиняват нас за това , мислейки , че ние с дискриминация сме виновни за това .
Те никога няма да.проумеят , че това.си.е начин на живот на ромите и вродено поведение.
В наште села , когато в някоя къща се настани такова семейство ( дори тя да е здрава къща с хубав двор) ,всичко се превръща в кочина!
79
0
 
31
 
! Отговори
бай мангау преди 1 година
що за отношение на тези лоши скандинавци към работливите и честни евро м А Н г а ли. къде им е толерантността, къде са европейските ценности ??? все пак те са граждани на Европейския съюз
оставяли след себе си купчини боклуци и екскременти те просто наторяват парковете и градинките
78
0
 
40
 
! Отговори
Немо преди 1 година
След като десетилетия наред ни критикуваха и "съветваха" как да интегрираме въпросните индивиди и ни упрекваха че сме расисти и ксенофоби, най-накрая самите индивиди им дават историческия шанс, да си ги интегрират сами и да покажат и на нас "лошите балкански ксенофоби", как се прави това на практика.
Успех!!И не се предавайте братя скандинавци!!
77
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 87
Те и в Индия няма да ги искат обратно!
76
0
 
32
 
! Отговори
1 преди 1 година
"Ромите" не са желани никъде, но това не решава проблема! Размножават се безконтролно, преселиха се навсякъде, не произвеждат друго освен деца и смучат социални отвсякъде!
75
0
 
23
 
! Отговори
Евродемократ преди 1 година
Расиситииииии! Ей, БХК! Спите ли?