Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?

Навални вече се готви за президентските избори в Русия през март 2018 г.
Обновена: 5 юли 2017 13:46 | 4 юли 2017 22:22, Елка Василева
244
Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет. Каналът му в YouTube има над милион абонати. Но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин? А сегашният президент има един доста мощен съюзник, пише Дойче веле.

Руският опозиционен политик и основател на „Фондацията за борба срещу корупцията” Алексей Навални е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет, обяви американското списание "Тайм". В класацията той заема осмото място - непосредствено след корейската попгрупа BTS и преди американския президент Доналд Тръмп.

"В една страна, в която почти всички медии са контролирани от държавата, Навални използва YouTube, за да пробие информационната блокада на Кремъл", пише изданието. И понеже руският опозиционен политик не може да се явява по държавната телевизия, за кампаниите си той разчита на социалните медии. Неговият канал в YouTube имал вече над 1 милион абонати.

Подготовката започна

Въпреки тази блокада Навални се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Още през февруари т.г. Навални започна да изгражда своите предизборни структури по места, а до средата на юни броят им вече надхвърляше 50. На сайта му може да се прочете информацията, че неговото движение вече има свои представителства във всички градове с население над един милион жители, както и в повечето от по-малките градове. В кампанията на Навални са ангажирани около 120.000 доброволци.

В отговор на това Централната избирателна комисия на Русия обяви, че в страната все още не е официално открита предизборната кампания. А това, че Навални вече изгражда предизборните си щабове, представлявало нарушение на изборното законодателство.

Иван Жданов, експерт по правни въпроси от антикорупционната фондация на Навални възразява с аргумента, че всеки кандидат има право да води обществена агитация още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден през ноември или декември т.г.

Властите: Навални не може да се кандидатира

От руската ЦИК обявиха още, че Навални е осъждан и поради това няма право да се кандидатира за президент. През февруари тази година един съд в град Киров му наложи 5-годишна условна присъда по обвинение в кражба на дървесина.

Опозиционният деец тогава отхвърли категорично обвиненията и обяви, че те са измислени с цел да го дискредитират и отстранят от участие в изборите през 2018 година. Факта, че възнамерява да се кандидатира за президентските избори, противникът на Путин беше обявил още през декември 2016 година.

Екипът на Навални ще обжалва присъдата от Киров пред Европейския съд за правата на човека, а адвокатът му Вадим Кобзев се надява да спечелят и това дело. През февруари съдът в Страсбург осъди Русия за произволните задържания на Навални. Между 2012 и 2014 година той е многократно арестуван по време на различни мирни демонстрации в Москва - без да има основания за подобно нещо, както смятат съдиите от Страсбург.

Шефът на предизборния щаб на Навални - Леонид Волков - казва, че стратегията им предвижда да засилват политическия натиск: "Тогава Кремъл няма да има друг избор, освен да допусне Навални до участие в изборите", твърди Волков.

Нужни са му 300.000 подписа

Официално номинациите могат да бъдат правени едва след като се насрочи датата за изборите, а това вероятно ще стане в края на тази година. Законът предвижда два начина за участие в изборите: като самостоятелен кандидат или като кандидат, издигнат от официално регистрирана партия.

Навални може да използва само първия вариант, тъй като Министерството на правосъдието на Русия отказа да регистрира неговата "Прогресивна партия". Затова той ще трябва да създаде свой инициативен комитет с поне 500 граждани, притежаващи активно избирателно право, който да събере и представи в ЦИК списъци с най-малко 300.000 подписа на руски избиратели. Хората на Навални все още не могат да стартират подписката. Но в интернет има над 450 000 души, които са се обявили в подкрепа на кандидатурата му за президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
25
 
! Отговори
Никакъв преди 6 години
Някои хора нямат никакъв акъл. Имат ли идея като свалят Путин какво ще стане? Свалиха Кадафи. Свалиха Мубарак. Свалиха Садам. Свалиха светския премиер на Иран. Тикнаха в затвора турските военни. Да продълважам ли? ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ СЕ ПО-ДА-РЯ-ВА!!! ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА Е УЗРЯЛО ЗА НЕЯ. Мили ми псевдо демократи и интелектуалци! Коя е по-демократична страна? Русия или Саудитска Арабия? Русия финансира ли *** забиващи пълни пътнически самолети в небостъргачи, взриващи автомобили на оживени места?
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На път е да гостува на Немцов- на Ционското гробище!
125
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куражлия! Да се изправи срещу деспотичното джудже, което обикновено ликвидира опонентите си!
124
3
 
2
 
! Отговори
до 186 преди 6 години
Има нещо сбъркано в писанието ти. Какво ли си смъркал!?
123
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има нещо демонично в погледа му , явно е на твърдо гориво тоя
122
2
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До СпецаАбсолютно си прав!Проблема е, че тези *** не си ги избираме. Те са поставени тук от техните западни покровители с уговорката, че чадъра над главите им ще е железен и те ще си крадат колкото си искат.Не познавам човек около мен да е гласувал за ГЕРБ на последните избори и те пак спечелиха.Правете си изводите.В Русия номера на ЦРУ няма как да мине!
121
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 178 "спеца": А този "професионален боен пилот" в какви въздушни боеве е участвал?
120
0
 
0
 
! Отговори
9689 преди 6 години
***,къде живееш?
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му дадат възможност да опита. Щом се напъва толкова. Не ми се вярва да успее
118
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем ги ние такива борци и при нас ги имаше излъгаха ни много гадно. Лошото е че се появиха нови.....
117
2
 
31
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Тоя е *** , загуби си правото да кандидатства за президент , защото е ***!А такива в Русия не виреят !Виж при нас тъпите почти винаги се домогват до властта и започват да поучават другите!Пресен пример Цветанов , физкултурния даскал , поучава професионалния боен пилот Президент Радев ,какъв самолет да се купи!Пази Боже!
116
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще бъде заместен импереца Путин с импереца Навални не е от никакво значение нито за Русия нито за света. Put in на английски е идиом означаващ наакано дете. Това че ще заменят един наакан с друг наакан нищо не променя.
115
3
 
8
 
! Отговори
щом се харесват... преди 6 години
Ким Чен Ун по-лесно ще го свалят, отколкото Путин. Ама що да го свалят щом си го харесват...
114
25
 
8
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
113
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на 150млн души не може да събере 300 хил подписа този мошенник. Гледам мътен му е погледа. Немцов и той похарчи западни милиард за да събере 2+%, затова го и отрстерляха, като куче..
112
38
 
10
 
! Отговори
Мислете поне преди 6 години
Какво ви даде Русия-това е въпроса.Глад , мизерия , унижения и страдания , а до нас Гърция се къпе в блаженство.ФАКТ
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактиФакт е, че си боклуук и пераз.
110
32
 
7
 
! Отговори
Факти преди 6 години
Сравнете южна Корея със северна Корея.Даже от космоса си личи коя Корея живее по-добре.Но жалките русофили не вярват на снимки , те вярват на Ким-поредни , пишейки на айфона с кола в ръка и Русия в душа.Не лицемери , а просто русофили.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Дойче свинеле отново са се разквичеле.
108
5
 
17
 
! Отговори
Бърз психопрофил преди 6 години
Тоя Нахални гледа по-налудничаво и от Макрон.