Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя

"Гардиън": Двустранна дипломатическа инициатива срещу недодялани заплахи
5 юли 2017 21:20, Елка Василева
163
Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя
Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Лидерите на Китай и Русия се зарекоха да работят заедно за намиране на мирен изход от задълбочаващата се криза около ракетно-ядрената програма на Северна Корея - двустранна дипломатическа инициатива, която рязко контрастира с тактиката на Доналд Тръмп на недодялани заплахи и натиск.

Общата декларация на двамата лидери отразява едно оформящо се по-широко китайско-руско стратегическо сближаване, останало до голяма степен незабелязано на Запад. То бе стимулирано от често променливото и разфокусирано поведение на Тръмп и от възможностите и опасностите, породени в резултат на отслабеното американско глобално лидерство.

Грамадният китайско-руски влак постепенно набира скорост и Тръмп, подобно на клоун, чийто крака са завързани за релсите, лежи точно на пътя, пише "Гардиън".

По време на двудневната визита на Си в Москва китайският президент и руският му домакин Владимир Путин се разбраха "заедно да полагат усилия за ефикасно уреждане - чрез диалог и преговори" със Северна Корея, съобщиха китайски медии.

По-късно руското външно министерство разпространи комюнике, в което се казва, че двете страни са се обединили около обща позиция, която има за цел да намали напрежението около севернокорейската ракетна програма.

Тяхното сътрудничество далеч надхвърля положението на Корейския полуостров. "Китайският лидер подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството и от солидарна взаимна подкрепа при защитата на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на всяка от страните", предаде китайската официална агенция Синхуа.

Това бе третата среща на Си и Путин за тази година. След като пое властта през 2012 г., Си се е срещал с руския си колега над 20 пъти.

Путин определи сегашния съмит като "голямо събитие в двустранните отношения". Очаква се подписването на икономически сделки за 10 млрд. долара. Путин също така връчи на госта си орден "Св. Андрей Първозвани" - една от най-високите руски награди.

Русия и Китай все по-тясно си сътрудничат по ключовите международни проблеми, често гласуват по един и същи начин в Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери отиват в Хамбург по-късно тази седмица за срещата на високо равнище на Г-20, където ще се срещнат поотделно с Тръмп.

Московските им разговори съвпаднаха със севернокорейското пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, бележещо значителен напредък в нейните нападателни възможности. Тестът предизвика очакваните протести на Япония и Южна Корея. Но двете страни - традиционни американски съюзници, гледат за помощ на север, а не към Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че особено разчита на "конструктивната" роля на Китай и Русия, от което се подразбира, че Тръмп само усложнява нещата.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин бе избран с програма за подновяване на контактите със Северна Корея, което също се разминава с подхода на Тръмп. След една неясна като резултат среща в Белия дом миналата седмица Мун е под силен китайско-руски натиск да спре разполагането на американската противоракетна защитна система THAAD, насочена срещу силите на Пхенян.

Това разполагане "много сериозно вреди на стратегическите интереси в сферата на сигурността на Китай, Русия и други страни в региона", каза Си тази седмица. Това е дипломатически начин да се иска премахването на системата за ПРО. Междувременно посланикът на Китай в ООН предупреди за катастрофалните последствия, ако не бъде намерено дипломатическо решение.

Лидерите на Китай и Русия ги обединява също така и главоблъсканицата как да отнасят с Тръмп. И двете страни виждат шанс за извличане на изгода. Тръмп лично поиска китайска помощ по проблема със Северна Корея, когато се срещна със Си във Флорида през април, а по-късно дори се похвали, че е успял.

По-нататък обаче Белият дом започна да се оплаква, че Пекин не прави достатъчно. Сега Тръмп е изправен пред признанието, че блъфът му е разкрит. Той се оказа притиснат между бомбастичния си войнствен език и нуждата от дипломатическа победа, която да предотврати започването на война.

Цената, която Си ще поиска, за да помогне на Тръмп, когато те се срещнат в Хамбург, може да бъде повече американски отстъпки по спорни двустранни проблеми. Той обаче ще трябва да опипва внимателно почвата, като се има предвид непредсказуемостта на Тръмп.

Президентът на САЩ е в слаба позиция и спрямо Путин заради многобройните разследвания на своите предизборни връзки с Москва. Подобно на Си Хамбург дава на Путин арена да играе ролята на отговорен световен държавник, чрез която да може да изтръгва от загазилия Тръмп отстъпки по въпроси, които имат най-голямо значение за него, като например вдигането на санкциите, наложени заради Украйна.

Аматьорът Тръмп трябва да заиграе своята игра. Опити за грубо телесно притискане няма да минат пред силния руски политик, опитен джудист, носител на "черен пояс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
29
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Като се има предвид, че Китай е икономически гигант, от който дори Тръмп се страхува, а раССия е една голяма бензиноколонка, в която всичко се върти около цената на бензина, която пък е подвластна на долара и еврото .... е съвсем логично да се предположи, че съвсем скоро Китайско-рушкия влак ще вземе да дерайлира, и от него ще наизскочат един жълти човечета с дръпнати очи, които набързо ще се разселят из Сибир, а зелените човечета на товарищ путин, ще трябва да се телепортират обратно на Марс...
82
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНР от самото си създаване е в ръцета на тези, които управляват САЩ. Всички комунистически държави са масонски, там даже с масонски символи, пентаграми, обръщението "другарю", което е официално обръщение в масонските ложи.Така че да се говори, че Китай е някаква заплаха за САЩ е...Отделно понеже са комунисти и заплатите са ниски. Работят за без пари.
81
10
 
3
 
! Отговори
ВОЛЕН САЙДЕРОВ преди 6 години
Руската Централна Банка по Царско време беше контролирана от държавата (царя)..В СССР също-ДЪРЖАВНА..Сега Руската Банка е чисто Комерсиално-Частна, по Венецианско-Амстердамски начин..Това ще рече, че не и дреме за народа..В КИТАЙ Е КОРЕННО ДРУГО ПОЛОЖЕНИЕТО...БАНКАТА Е ПОД КОНТРОЛА НА ПАРТИВЯТА..ТАКА ПРЕЗ 1993 КИТАЙЦИТЕ НАПРАВИХА УНИКАЛНО НЕЩО--РАЗДАВАХА ПАРИ НА БИЗНЕСА И НАРОДА, БЕЗ ДА ИСКАТ ДА БЪДАТ ВРЪЩАНИ, ЗА ПО-БЕДНИТЕ, И С 0-ВА ЛИХВА ЗА ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ.ТОВА В ЗАПАДНИЯ СВЯТ ГО НЯМА НИКЪД
80
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 104Подписва договори за домати и краставици с Турция :) ***.
79
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинистите слагат минуси на факти.Путин е обикновено ***, дето е сложен от ЦРУ на чело на тяхната марионетка "РФ".
78
24
 
7
 
! Отговори
Pутин преди 6 години
Скоро ще гледаме ококорени как русолюбската агентура в България и Македония за пореден и последен път предава българската кауза.И няма да гъкнем, защото сме живите мъртавци. Русофилството погубва българите.
77
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Централната Банка на Русия е частна банка, както и Федералният Резерв в САЩ. Наибулина може да прави каквото си поиска.Путин не може да промени положението и да направи Централната Банка държавна.В САЩ Кенеди направо каза, че ще направи Федералният Резерв държавен и го убиха.Путин не се и опитва да направи Централната Банка на Русия държавна.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай отдавна подпомага САЩ изкупувайки американски ценни книжа и долари. Валутният резерв на Китай е в долари.В Русия положението е същото, резервът е в долари. В Русия даже по закон Централната Банка на Русия няма право да печата нови рубли, ако в резерва не са постъпили нови долари. Т.е. рублата е обезпечена с долара, което говори много. Т.е. Русия също подпомага САЩ.Това са фактите. Путин не може да се меси в политиката на Централната Банка на Русия по закон, няма такива пълномощия.
75
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай си е харесал Сибир. Ушанките да чакат китайски зелени човечета там.
74
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен......ако не беше Русия....А ако не беше Стамболов щяхме да измираме от Бояришник, да прем частушки, да говорим руски и да разправяме, че азбуката е измислена в Русия.
73
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 99Кажи ми името на един български патриот, който фа е русофил през последните 130 гофини! Русофилите сте най-големите *** и национални предатели!
72
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинаКитайската колонизация на руския Далечен изток вече е започнала. Процесът е необратим и въпрос на време е когато и юридически ще стане част от Поднебесната империя. А остров Дамански отдавна е китайски. Дори има музей посветен на китайския героизъм проявен срещу агресията на северните варвари.
71
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 94 от славянинРусофилията е форма на неграмотност, омраза и псевдоправославие. Русофилите сте се доказали като най-големите предатели на българските национални интереси за последните 135 години.
70
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавам:Ами помислете си, Сталин наказа цели народи с изселване.Татарите от Крим,ингушетите и балкарците от Кавказ и д-р.А представяте ли си какво е било в царска /феодална/ Русия през 17,18 и19 век.При липса на каквато и било информация извън Русия , а и в самата Русия. N.B.За да си русофил,или трябва да си пълен невежа,никога нищо да не си чел т.е. да си много *** или да си побъркан.
69
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слепок,аз говоря за Външна Монголия не за китайската вътрешна.За тези които не знаят през 1967 г.се стигна до въоражен конфликт м/у СССР и КНР за един остров ( Дамански ) на р.Амур.И двете страни дадоха жертви- десетки руски граничари бяха убити.За китайските нямаше информация.Руската колонизация е била безмилостна.Изтребване и изселване на местното население- евенки , чукчи,ненецки и др.сибирски племена и народи. Всеки несъгласен с руската колонизация е бил ликвидиран.
68
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играта на Путин /Русия / с Китай е игра на заека с питона.Китайските териториални претенции са огромни.Пробваха с остров Дамански и в края на краищата е вече Китайска територия.А тогава Китай беше много,много по-беден и военно слаб.А кога ли ще си поискат Външна Монголия, Приамурието ,Далечният Изток и Сибир .Руската империя е колонизирала тези земи през ,16,17,18 че и 19 век,но това дали е завинаги? Какво мисли Китай?
67
19
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До до 81 от славянинСлавянино с тъмна кожа, само едно ще ти кажа :) Направо ме удари в земята с разсъжденията си. Сега чакам наистина САЩ да фалират и *** русия да вземе контрола над света, като разбира се, наложи санкции над САЩ, така както сега САЩ налагат на Путин :))))
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хранителни дажби ....... това обобщава всичко.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според "Уикипедия": КНДР е с площ колкото БГ,но с непрекъснато увеличаващо се и вече 25 млн население.Държавният планов контрол на КНДР осигурява безплатни жилища, здравеопазване, образование и хранителни дажби,а плащането на данъци е отменено на 1 април 1974.Основана на 9.9.1948 г КНДР произвежда всичко,вкл. и МБР, от които и Япония трепери! Планира се през следващите 10г БГ-армия да се превъоръжи с MADE IN BG 50 хил. дамски прашки-комплект с тампоните,3 гемии и 12 ГЕРБ-арски словесни балона!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С нетърпение чакам руска ,китайска или индийска операционна система за да си играя последните версии на любимите ми видеоигри. Ако може с поддръжка на бългаски.