Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя

"Гардиън": Двустранна дипломатическа инициатива срещу недодялани заплахи
5 юли 2017 21:20, Елка Василева
163
Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя
Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Лидерите на Китай и Русия се зарекоха да работят заедно за намиране на мирен изход от задълбочаващата се криза около ракетно-ядрената програма на Северна Корея - двустранна дипломатическа инициатива, която рязко контрастира с тактиката на Доналд Тръмп на недодялани заплахи и натиск.

Общата декларация на двамата лидери отразява едно оформящо се по-широко китайско-руско стратегическо сближаване, останало до голяма степен незабелязано на Запад. То бе стимулирано от често променливото и разфокусирано поведение на Тръмп и от възможностите и опасностите, породени в резултат на отслабеното американско глобално лидерство.

Грамадният китайско-руски влак постепенно набира скорост и Тръмп, подобно на клоун, чийто крака са завързани за релсите, лежи точно на пътя, пише "Гардиън".

По време на двудневната визита на Си в Москва китайският президент и руският му домакин Владимир Путин се разбраха "заедно да полагат усилия за ефикасно уреждане - чрез диалог и преговори" със Северна Корея, съобщиха китайски медии.

По-късно руското външно министерство разпространи комюнике, в което се казва, че двете страни са се обединили около обща позиция, която има за цел да намали напрежението около севернокорейската ракетна програма.

Тяхното сътрудничество далеч надхвърля положението на Корейския полуостров. "Китайският лидер подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството и от солидарна взаимна подкрепа при защитата на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на всяка от страните", предаде китайската официална агенция Синхуа.

Това бе третата среща на Си и Путин за тази година. След като пое властта през 2012 г., Си се е срещал с руския си колега над 20 пъти.

Путин определи сегашния съмит като "голямо събитие в двустранните отношения". Очаква се подписването на икономически сделки за 10 млрд. долара. Путин също така връчи на госта си орден "Св. Андрей Първозвани" - една от най-високите руски награди.

Русия и Китай все по-тясно си сътрудничат по ключовите международни проблеми, често гласуват по един и същи начин в Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери отиват в Хамбург по-късно тази седмица за срещата на високо равнище на Г-20, където ще се срещнат поотделно с Тръмп.

Московските им разговори съвпаднаха със севернокорейското пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, бележещо значителен напредък в нейните нападателни възможности. Тестът предизвика очакваните протести на Япония и Южна Корея. Но двете страни - традиционни американски съюзници, гледат за помощ на север, а не към Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че особено разчита на "конструктивната" роля на Китай и Русия, от което се подразбира, че Тръмп само усложнява нещата.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин бе избран с програма за подновяване на контактите със Северна Корея, което също се разминава с подхода на Тръмп. След една неясна като резултат среща в Белия дом миналата седмица Мун е под силен китайско-руски натиск да спре разполагането на американската противоракетна защитна система THAAD, насочена срещу силите на Пхенян.

Това разполагане "много сериозно вреди на стратегическите интереси в сферата на сигурността на Китай, Русия и други страни в региона", каза Си тази седмица. Това е дипломатически начин да се иска премахването на системата за ПРО. Междувременно посланикът на Китай в ООН предупреди за катастрофалните последствия, ако не бъде намерено дипломатическо решение.

Лидерите на Китай и Русия ги обединява също така и главоблъсканицата как да отнасят с Тръмп. И двете страни виждат шанс за извличане на изгода. Тръмп лично поиска китайска помощ по проблема със Северна Корея, когато се срещна със Си във Флорида през април, а по-късно дори се похвали, че е успял.

По-нататък обаче Белият дом започна да се оплаква, че Пекин не прави достатъчно. Сега Тръмп е изправен пред признанието, че блъфът му е разкрит. Той се оказа притиснат между бомбастичния си войнствен език и нуждата от дипломатическа победа, която да предотврати започването на война.

Цената, която Си ще поиска, за да помогне на Тръмп, когато те се срещнат в Хамбург, може да бъде повече американски отстъпки по спорни двустранни проблеми. Той обаче ще трябва да опипва внимателно почвата, като се има предвид непредсказуемостта на Тръмп.

Президентът на САЩ е в слаба позиция и спрямо Путин заради многобройните разследвания на своите предизборни връзки с Москва. Подобно на Си Хамбург дава на Путин арена да играе ролята на отговорен световен държавник, чрез която да може да изтръгва от загазилия Тръмп отстъпки по въпроси, които имат най-голямо значение за него, като например вдигането на санкциите, наложени заради Украйна.

Аматьорът Тръмп трябва да заиграе своята игра. Опити за грубо телесно притискане няма да минат пред силния руски политик, опитен джудист, носител на "черен пояс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
15
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
ХА-ха-ха, абе чета коментарите на някои хора и умирам от смях :) Как САЩ щели да фалират. Абе хора, ако имате малко мозък помислете - САЩ са най-силната военна държава в света, а такава никога не може да фалира. Ако поискат на никой нищо няма да връщат, ще си печатат долари и ще си водят войни, ще си продават оръжието и пак ще са добре. Кой може копче да им каже? НИКОЙ! Запомнете го добре това. Все едно да имаш да взимаш от мутра пари и да си мислиш, че нещо от теб зависи :)))
62
10
 
3
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 6 години
Вече се срещна с важните хора в света - китаецът Меркел Тереза и Макрон. Ще прекара *** в коридорите с бърза среща пред 20 репортерки. Путин много ще се радва че е доближил Тръмп със сигурност!
61
14
 
5
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Браво на Си и Пи.Велики.Китаеца работи за 20 долара на месец,40 лева по 12 часа.Руснака пие боряшник,а рускините си продават задните части на Запад.И тези двамата ще оправят света,заедно с иранския Аятолах,ислямския диктатор Асад и чудото на природата,човека слънце Ким Пин.И само си викам дано,дано,дано..
60
3
 
8
 
! Отговори
Ти помисли преди 6 години
До АнонименПомислете !Само че с един update Microsoft може да блокира 90% от компютрите работещи извън САЩ.......Аз мисля че ти трябва да помислиш. На коя сериозна държава компютрите на техните жизнено важни институции оперират на Windows.
59
3
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Русия и Китай все по-уверено и твърдо застават на пътя на световния жандарм, преди всичко с мъдра, целенасочена и не ултимативна дипломация, съвсем подходяща за един цивилизован свят
58
2
 
10
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Помисли!!! И други хора разбират компютри освен посочените от теб.
57
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помислете !Само че с един update Microsoft може да блокира 90% от компютрите работещи извън САЩ . Такова е влиянието на САЩ върху световните процеси. Другите са просто интелектуали и икономически пионки.
56
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега китайците ще почнат да произвеждат неща измислени в русия . Ще приложат природната си примитивност и накрая всички ще се фалират по съветски. Могат да прибавят и индийски програмисти за по голяма "глобализация" и да заживеят като дружно мултикултурно общество. Малко пропаганда за глобалното затопляне ще им бъде основата на ценностната им система. Да живее светлото бъдеще!
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владимир Владимирович Велики отново ще решава съдбините на света заедно с хилядолетната велика Китайска народна империя. Докато с0р0соидите не могат и до тоале.тна да отидат без да поискат резрешение от "върховното началство" на либерастите, базирано на ул. "Козяк" в Sofia.. Манг.аларите редовно гласуват за тях. Затова русофобите имат интерес да с.иганизират страната: всички се убедихме от резултата - не може да им се отрече, ИМАТ УСПЕХ
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказката за американската мечта е към своя край.Само нашите офци все още са блейнали по америка.Единствено което могът да зададат като въпрос последните янки е, къде са самолетоносачите, единствената им опора за глинената им икономика.
53
6
 
11
 
! Отговори
САЩ са преди 6 години
една еврейска марионетка за постигане на ционистичните им цели. Щом като евреите усетят че корабът им потъва първи ще скочат от борда и на САЩ балонната икономика ще се сгромоляса набързо. Китай и Русия знаят това и ще ги довършат бавно, все пак внезапен срив на САЩ не е добър за никого, плюс това агонията ще бъде добър спектакъл отколкото бързата кончина.
52
11
 
9
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
На класацията за БВП 2015 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...
51
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай и Русия, с подкрепата на Индия, са новият могъщ геополитически хегемон. САЩ са колос на глинени крака. Крахът й ще бъде по-лош от този на Съветския съюз. Неслучайно около 162 млн. души в Америка са на социални помощи, тоест не могат да се издържат сами с достойна работа, а трилиардите дългове на Щатите трябва да се изплащат.. Всичко се поддържа засега благодарение на военнополитическите позиции на Вашингтнон след ВСВ, изкуствено.. Социално-икономическата с-*** обаче е на ръба на КОЛАПС.
50
6
 
18
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
САЩ нямат думата, ролята им на световен фашист се изчерпа. Вече Русия и Китай командват света. Фашистите от САЩ могат само да козируват. Тръмп си смени памперса 3 пъти пред върховното командване на Северна Корея и отиде да воюва със СNN.
49
2
 
1
 
! Отговори
В.П преди 6 години
Новината е новина, когато няма лично мнение, а само чистата истина за случилото се или случващото се. Подобни проруски или американси изказвания показват само непрофесионализма на автора!
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 60 преди 6 години
Що не кажеш колко зелена тоалетна хартия/ долари, беше напечатана БЕЗ никакво покритие.Ааааа от козяк ти дадоха само никому ненужна статистика.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 58 преди 6 години
Това не може да се случи братле, сащ е като стрелочник със свалелини *** и вдигната бариера.
46
5
 
3
 
! Отговори
epaaaaa преди 6 години
комсомолски драскач -другарко не бързай да се радваш толкова .преди години и други отписаха тръмп като много от фирмите му бяха изпаднали в фалит ..ама ква стана тя!!! тъй че 4-5 месеца управление не са нищо не бързайте да се радвате толкова рано рано:))
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 56: "Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя.................И КВО ЩЕ СТАНЕ .................ЩЕ ГО ПРЕГАЗЯТ..."...ако Тръмп може да се окаже Трап !
44
4
 
8
 
! Отговори
ЗАСЛУЖЕНО преди 6 години
Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя.................И КВО ЩЕ СТАНЕ .................ЩЕ ГО ПРЕГАЗЯТ..........!!!!!!!!!!!!