Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!

Руски печат: Ще стане ли средната заплата от ?592 на ?887?
Обновена: 18 юли 2017 22:11 | 18 юли 2017 22:06, Елка Василева
234
Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!
Снимка: архив, Reuters

Ефективна ли е борбата с бедността в Русия, разсъждава на първа страница руското издание "Ведомости" . Страната харчи всяка година за социални плащания към 3 на сто от БВП - повече от мнозинството страни с икономика в преход. Но всичките разнообразни и скъпоструващи помощи са слабо ефективни срещу немотията, посочва вестникът.

По закон държавата отпуска социални помощи на хора, чийто доход е спаднал под жизнения минимум по независещи от тях причини. Социална подкрепа получават 65 на сто от жителите на Русия, а 84 процента от подпомаганите са малоимотни. Но от всяка рубла целева помощ до бедните стигат само 25 копейки. А делът на целевите помощи в доходите на най-бедните не надхвърля средно 2 процента за различните региони.

Социална подкрепа се предоставя главно не на нуждаещите се, а на хора със заслуги пред държавата: стимулират ги с около четвърт от всичките социални плащания - над 700 милиарда рубли.

Според експерти на изданието разходите за социална подкрепа трябва да бъдат преразпределени, да станат по-целенасочени, но правителството в Москва едва ли ще го направи сега - средствата за привилегии можеше да се намалят, докато пенсиите растяха, но днес реалните доходи на хората в Русия без друго падат.

За жизнения стандарт в страната пише и "Независимая газета". Едно от основните положения в "майските укази" на президента Владимир Путин от 2012 г. - вдигане на заплатите с 50 на сто до 2018 г., е застрашено от провал, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Повечето хора в Русия са убедени, че тези укази засягат възнагражденията в бюджетния сектор - на лекари, учители, научни работници. Това обаче е голяма заблуда, незнайно защо поддържана от администрацията и печата", се казва в статията.

Всъщност обаче в точка 1 на "социалния" указ става дума за заплатите на всички в Русия без изключение. И за да бъде изпълнен точно указът на Владимир Путин, още до края на 2017 г. средната заплата в Русия трябва да нарасне на 60 000 рубли месечно (887 евро, б. р.). Засега обаче според официалната статистика средната заплата в Русия не надхвърля 40 000 рубли (592 евро).

Ниските заплати и осиромашаването на населението в Русия не дават шансове дори за възстановителен растеж, пише вестникът. Междувременно печатът публикува почти всекидневно регионални отчети за изпълнението на "майските укази", но данните за федералните показатели - за средната заплата в страната, са табу, добавя "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ще са зле защото имат много деградираща проганда - Фурсов и Дугин.. Фурсов като малък е чел детски списания за наука и техника и е мечтал макар да го признава учен или инженер.. В крайна сметка Фурсов става историк.. Дугин е отпаднал от добър Технически университет 2 курс - после става философт.. Имаме двама провалени инженери - избиващи комплекси - водещи пропагандата на Русия.
17
8
 
11
 
! Отговори
опа преди 6 години
Браво.Още една статия за Планетата на маймуните.За българина е мнго важно да знае,как се напивали руснаците,как произвеждали много бомби и социалния им статус.Сигурно и в държавите от Евроазийския съюз,Казакстан,Туджикистан,Узбекистан,Мюсулминистан не се пише толкова много за велика Русия.
16
6
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
поради липса на гражданска реакция и масова корупция станахме държава,която изостана много и се приравни към екваториална африка и венецуела. амин...беше каквото беше
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да се прави.. все пак православна Русия бе опитно поле за еврейския комунизъм.
14
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросната авторка Eлкa да напише специална статия за социално слабите в България. Да размишлява над темата КАК ЕДИН СОЦИАЛНО СЛАБ ГРАЖДАНИН МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ ПРИ 14 ДНЕВНА РАБОТА НА МЕСЕЦ СЪС ЗАПЛАТА 40 ЛЕВА?Или КАК ЕДНА МАЙКА ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА БЕБЕТО СИ ПРИ ДЕТСКИ В РАЗМЕР НА 35 ЛВ?Или КАК ЕДИН МЪЖ ИЗДЪРЖАЩ СЕМЕЙСТВО СЪС ЗАПЛАТА 500 ЛВ. ЩЕ УСПЕЕ ДА ПЛАЩА ТОК, ВОДА, ТЕЛЕФОНИ, АВТОМОБИЛ, ТЕЛЕВИЗИЯ И ЩЕ ЗАРЕЖДА ХЛАДИЛНИКА АКО ЖЕНА МУ ОСТАНЕ БЕЗ РАБОТА?И моля без дежурните "ай ти специалисти" *** на Сикаджията които "изкарвали" по 5 хиляди на месец.
13
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След европейското робство, ще го търсим турското. Ама и те не ни искат вече.
12
18
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
бавна и мъчителна смърт за ЕС и *** и отрепките им!
11
22
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не се учудвам статия на зелка василева тя да ли е била в Русия да знае как е тан.Жилищата в Русия бяха държавни след като дойде "демокрацията"с привантизационните ваучери станаха собственици( у нас това не стана)В тази година износа на Лада се е увеличил 65% и предимно за Европа.Газта за Великобританичя през зимата беше увеличен с 27%.А поръчковата лъжлива зелка нека си пише лъжи.
10
6
 
3
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Братушките не са пр03сти , имат си севернокорейци да им изкарват помощите, те за какво да си развалят настроението с работа.
9
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете едно сравнение и за нас де, къде сме били и къде сме сега.На кое място сме били по БВП 1988г. и къде сме сега?!На кое място сме били по ИЧР (индекс на човешко развитие) 1990г. и сега?!Русия я оставете на руснаците, нас ни интересува България, а Вас???
8
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко е средната заплата в балканската клоака бюлгаристанско?? По мизерия само африканците могат да ги бият най-умните и красиви хора по света, българите!!
7
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Територията,заплатите са колкото социални помощи,ама не руски,а африкански ,робите работят с месеци и никой не им ги изплаща!!!Това е реалното положение,а кухата лейка ,дежурната НПО-зелка,може да си навре мръсния пасквил в мръсния *** отпред!Как може да се унижиш дотолкова,че господарите ти да те ползват за нещастен плювалник,побъркана ***!
6
21
 
36
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Много сме добри да гледаме в чуждото канче, а тук според официалната статистика средната заплата е под 500 евро, реално е много по-малка. Говорим за сравнение между "европейска" България и "изостанала" и "изолирана" Русия.
5
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия и Германия няколко поколения са на помощи.
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане ама в края на 2027 година...егати и пропагандата,миналата година 450 евро заплата а уж била 592евро и за една година почти 900,да бе тва е мандра,***,грЕбни..КАКВИ СА ТИЯ ТРИЕНИЦИ ТУКА БЕ???КОЛКО ЧОВЕКА ИСКАТЕ ДА ОСТАНАТ??
3
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в България стандарта постоянно се вдига за депутатите. 2011: помощ при раждане на първо дете - 250 лева. 2017 отново 250 лева. Детски : 35 лева за цял месец. Колкото за един пакет памперси. Масово заплати по 450 лева. Една опаковка лекарства минимум 20 - 30 лева. Пародия на държава с дупки по пътищата въпреки увеличените цени на винетките от 67 на 97 лева.
2
3
 
32
 
! Отговори
Серьожа преди 6 години
При ключова дума Русия коментарите ще са минимум 200 :))
1
11
 
25
 
! Отговори
отзад преди 6 години
Путин ще оправи Русия , а Боко оправи България !!!