Възможно ли е Путин да признае "Малорусия" на Захарченко?

Това би могло да бъде изненада в руската предизборна кампания
Обновена: 20 юли 2017 07:03 | 19 юли 2017 22:33, Елка Василева
180
Възможно ли е Путин да признае "Малорусия" на Захарченко?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Прибързано би било да вярваме на уклончивите опровержения от Кремъл. Москва може да признае сепаратистките републики и това да стане главната изненада в руската предизборна кампания, пише Константин Егерт, Дойче веле" (руска редакция).

Изявлението на "лидера" на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, че се създава нова държава - "Малорусия", и то с претенции за цялата територия на Украйна, отприщи вълна от шеги в социалните мрежи - какви разпивки спретвало вечер донецкото ръководство и колко бил як донбаският кокаин.

Началството на съседното сепаратистко образувание - "Луганската народна република", заяви, че "ЛНР не участва в никакви обединителни проекти. Но това само насърчи шегаджиите.

После два източника съобщиха за в. "РБК" - анонимно, разбира се, че думите на Захарченко сюрпризирали Кремъл. След което Дмитрий Песков съобщи, че "руската страна остава ангажирана с договореностите от Минск". И добави, че идеята за "Малорусия" изисква "осмисляне и анализ". Сиреч "както я осмислим, така ще стане". И покрай другото един сигнал към Петро Порошенко: "Започнете да изпълнявате Минските споразумения, че инак . . ."

Бъдещето на Донбас и "хуманитарните съображения"

Според мен Кремъл забулва нещата с тази мъгла, за да запази до някое време интригата по повод съдбата на заграбения де факто Донбас. Нека припомним какво стана там през последните месеци: рублата бе призната за официална валута на местните "републики"; училищата минаха окончателно на руски пособия и програми; фактически бяха заграбени предприятия на украински физически и юридически лица; Русия призна паспортите на "ДНР" и "ЛНР" - естествено само по чисто "хуманитарни съображения". Знаем, че за официална Русия те винаги са от голямо значение - примерно в Сирия.

Още по темата

Всичко това прилича на бавнотечаща анексия. Официално обаче анексия няма да има. Първо, би станал твърде голям рискът от нови, сурови санкции. Второ, идеята за влизане на "ЛНР" и "ДНР" в състава на Русия според анкети среща подкрепа най-много у четвърт от жителите на Русия. Затова пък повечето, напротив, са склонни "общо взето" да подкрепят морално и материално хората в Донбас.

"Щом си против Путин, значи си против руснаците!"

Убеден съм, че в навечерието на президентските избори в Русия тече подготовка марионетните републики официално да бъдат признати под предлог "да спасим руското население". Окончателно решение естествено още няма - Кремъл винаги гледа да остане със свободни ръце до последния момент. Но президентската администрация май не е открила друга идея, способна да вдигне някаква патриотична вълна преди изборите, ключови за Путин - освен руския национализъм ала Милошевич.

Да беше искал Путин само гарантирано да бъде преизбран от апатичните граждани, щяха да свършат работа избори с вечните му съперници Жириновски и Зюганов, с ниска активност и без триумф. Да бе пожелал истинска легитимност, би кръстосал саби с Алексей Навални. Но това ще значи за пръв път да склони на телевизионни дебати в пряк ефир, истинска публична критика и дори (кой знае?) на втори тур - и пак без гаранция за бляскав резултат. При това след Навални тръгват все повече млади умерени националисти, загрижени за Северен Кавказ и за положението на руското население в Централна Азия. Което само увеличава риска за Путин, обвързан с чеченския въпрос и специалния статут на Рамзан Кадиров.

Остава, както се е случвало, да бъде измислен нов повод за триумф и вдигане на рейтинга. Дочух в частен разговор със служител, близък до канцеларията на Ангела Меркел, че поводът ще е нещо, наричано в Берлин "абхазизация на Донбас".

Икономиката няма да литне до небето в близките шест месеца, а другата война на Кремъл - сирийската, не буди сред публиката голям интерес. А и просто няма как да уредиш голяма решаваща победа в Близкия изток. Засега обаче е възможно в Източна Украйна. Любопитно е, че всички видни лидери на руските националисти в момента са неутрализирани от тайните служби в Русия. Ето и лозунг: "Щом си против Путин, значи си против руснаците!" - защо пък не?

Меркел, бойкотът и свободата за маневри на Порошенко

След признаването на сепаратистките образувания Западът ще реагира умерено. Мисля, че ако Путин признае "републиките" за независими, ЕС и САЩ ще наложат нови санкции. Но те едва ли ще бъдат твърде сурови. А и не се очаква Берлин и Париж да променят негативната си нагласа към оръжейните доставки за Украйна. Администрацията на САЩ е погълната от сирийската война и Северна Корея, реформата в здравеопазването и наближаващите междинни избори за Конгрес. Западът естествено може да организира бойкот на световното футболно първенство през 2018 г., чийто домакин ще е Русия. Но и това още не се знае.

Единственият истински проблем е, че признаването на "ДНР" и "ЛНР" обективно ще е добре дошло за Петро Порошенко. Украйна отново ще стане жертва на Русия. След което нейният президент сто на сто няма да бъде обвързан с минските споразумения (те просто ще изгубят всякакъв смисъл) и ще се отърве изцяло дори от хипотетичен натиск на Запада по въпроса за бъдещото политическо устройство на Източна Украйна.

Осемте месеца, оставащи до президентските избори, са много дълго време като за Русия. Не са много обаче реалните варианти, осигуряващи на Владимир Путин убедителна изборна победа. Проектът "Малорусия" може днес да изглежда странна фантазия на Захарченко. Но както показват последните 10 години, неща, изглеждащи странно днес, утре лесно се превръщат в политическа реалност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Керванът си върви , а *** си лае . Не се месете в неща , които не сте видели и не разбирате .Хората там ги унищожават по най-жесток и варварски начин , а ние тук на сигурно и спокойно правим прогнози . Защо тази пишеща измислици не отиде и се увери каква е истината и да опише действителността каквато е ?
90
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоСигурно Путин е пратил зелени човечета и в Косово за да го признаят ? Или едни могат да го правят други не ?!??!?
89
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От укро- фашистките репресии се ражда нова , мощна славянска държава."Позната проява на тролско скудоумие. Като изключим Турция, то Русия е най-мюсюлманската държава в Европа! Факт!
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е всякакво Малоумие!
87
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоВсъщност, технологията е друга - първо се бомбардира Украйна / с цел укрепване на правилното й отношение към отцепването на Донбас/, а после се обявява Малорусия. Всички признали Косово моментално признават и новата държава. Понеже са джентълмени и стриктно спазват определенията на съда в Хага!
86
12
 
9
 
! Отговори
до 104 калико алико преди 6 години
На тях им е през шлифера дали ще ги признаят. Те имат кауза. Те се борят за свобода и ще я имат но ти какво ще правиш като ти спрат кранчето на финансираното ти драскане от антибългарски сороски организации ?
85
8
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Разбира се че е възможно, даже е 100% сигурно, че това е негова идея и е готов да прати и още зелени човечета за "Референдума", по добре познатия кримски сценарий .... Друг е въпросът кой друг освен него и нашенските ***, ще я признае ... !!!
84
7
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Разбира се че е възможно, даже е 100% сигурно, че това е негова идея и е готов да прати и още зелени човечета за "Референдума", по добре познатия кримски сценарий .... Друг е въпросът кой друг освен него и нашенските ***, ще я признае ... !!!
83
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От укро- фашистките репресии се ражда нова , мощна славянска държава.
82
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малорусия ще погълне цяла украйна. Къде ще се крият бандеровците, смъртта е единственият изход за тях.
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Оооооооо, значи възгласите "Чемодан, вокзал, Москва!" с които миролюбците от Десен сектор се понесоха към Донбас са били акт на човеша любов, а не на насилие? Значи превратът в Киев също беше хуманен и законен акт?Ти да видиш, какво било!
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо, сменете си източника на информация. Този е кофти работа, не познава проблема.Е, както ни е известно Вие г-жо търсите да публикувате информация,която е единствено и само против Русия и руския президент. Глупаво е, но явно добре припечелвате от подобни статийки.
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При разпадането на СССР в Украйна останаха много заводи и технологии жизнено важни за Русия. Разпаднаха се кооперирани производства и изправянето на крака на Русия бе бавно и мъчително. Нали се сещате, че това няма как да го преглътнат русите. От друга страна укритие започнаха да покрадват газ притиснати от пазарните цени и срива на икономиката. Каквото почукало.....
78
2
 
10
 
! Отговори
до 98 сокол 4 преди 6 години
Умишлено ли пропускаш изтеклата тия дни информация, че същата "америка за бг" финансира съдебната система за да не осъжда престъпници от етноса ?
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия може да смачка целия "Запад" баравар с драскачите тука...
76
2
 
10
 
! Отговори
до 91 сокол 9 преди 6 години
Струва ли си поне надницата дето ти плащат от " америка за бг" за толкова зле измислено драскане ?
75
0
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
Ти от чие име го казваш това ?
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малорусия се ражда като отговор на агресивния фашизъм в Украйна. Путин трябва да я признае.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските любители на русия, путин и ким чен ун скоро ще си получат заслуженото.ще ходят ограбени и изнасилени като колегите си от Крим и Донбас.
72
2
 
9
 
! Отговори
до 84 сокол 4 преди 6 години
Къв геноцид е имало там ? Ислямски терористи подкрепяни от Европа и терорист номер едно САЩ отцепиха територия от Сърбия.