Денят, в който Хитлер трябваше да умре – атентатът от 20 юли 1944 г.

Организаторите на покушението - предатели или герои?
Обновена: 20 юли 2017 22:12 | 20 юли 2017 22:03, Елка Василева
83

Непосредствено след атентата: Хитлер и хора от обкръжението му се укриват в бункер. Снимка: Дойче веле / dpa

На 20 юли 1944 година Хитлер трябваше да умре. На този ден офицери от Вермахта извършват атентат срещу него, но Хитлер оцелява. А атентаторите? Дълги години ги смятат за предатели. Днес те най-сетне са герои, пише Дойче веле.

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951 г., демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт.

Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта.

Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява. Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за атентат.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер.

Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, споделя Фос.

Основната заслуга за това е на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на бойците от съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос. И добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще излезе наяве истината за втората световна война? Кога някой ще се осмели да напише че хамериканците са помагали на хитлер с мангизи и петрол? Кога ще излезе истината за Сталин и хитлер за подялбата на Полша? И още колко истини има които никъде не се споменават. Германия трябваше да се заличи от лицето на земята. Всички немци трябваше да се избият а на тяхно място да дойдат чехи поляци и унгарци. Да обаче интересите на едни май.муни отвъд океана щяха да се сринат.
10
2
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Денят, в който Хитлер трябваше да умреАМИ ТОГАВА ТАКА МУ Е БИЛО ПИСАНО НА НЕМСКИЯ НАРОД ,ДА СТРАДА ! КОГАТО ЕДИН НАРОД НЯМА КЪСМЕТ И ДИКТАТОРА НЕ УМИРА БЪРЗО ! МНОГО МИ Е МЪЧНО ДА ГО КАЖА ,НО ДНЕС И В ТУРЦИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЪЩОТО ! ТУРСКИЯТ НАРОД НЯМА КЪСМЕТ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ !
9
7
 
2
 
! Отговори
Добре охранен преди 6 години
Добре че се провали мизерника, инак щяхме да го караме на жьлади!
8
2
 
6
 
! Отговори
том Круз преди 6 години
филм съм ви направил по този случай
7
4
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименГрешката му е била, че е атакувал руснаците, които после дават 25-30 млн. жертви за да победят нацистка Германия.ГРЕШКАТА МУ БЕШЕ ,ЧЕ ИЗОБЩО ЗАПОЧНА ВОЙНА ! НЕ ТРЯБВАШЕ ДА НАПАДА НИТО ПОЛША ,НТО ДРУГА ДЪРЖАВА ! А ОТНОСНО РУСИЯ ХИТЛЕР ДОПУСНА МНОГО ГРУБИ ГРЕШКИ ,ДОРИ ПРИ БИТКАТА ЗА СТАЛИНГРАД НЕ СЕ СЪОБРАЗИ С МНЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛА СИ И МУ ВЗЕ ПОЛОВИНАТА ТАНКОВЕ ЗА ДА ГИ ПРАТИ НА ПОМОЩ В ИТАЛИЯ ! ТОВА Е САМО МАЛКА ЧАСТ ОТ ГРЕШКИТЕ КОИТО Е ДОПУСКАЛ !
6
6
 
12
 
! Отговори
тема за размисъл преди 6 години
А у нас почти нищо не се знае за Горяните които са най-продължителната съпротива в источна Европа срещу комунизма.
5
12
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АКО ХИТЛЕР НЕ БЕШЕ ЗАПОЧНАЛ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ,ТОЕТ АКО ИЗОБЩО НЯМАШЕ ВТОРА СВЕТОВНА ВОЙНА ,СЕГА ГЕРМАНИЯ ЩЕШЕ ДА Е 1000 ПЪТИ ПО-БОГАТА ОТКОЛКОТО Е В МОМЕНТА ! ХИТЛЕР Е ЕДИН НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ,ДОРИ ЗАГУБИ ВОЙНАТА ПОНЕЖЕ НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАШЕ С МНЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛИТЕ СИ !
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А магнолиите на Бойко кога ще затиктакат?
3
7
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СЕГА В ГЕРМАНИЯ НЯМА ДОРИ И ЕДНА УЛИЦА КРЪСТЕНА НА ХИТЛЕР ! НО ИМА УЛИЦА -ЩАУФЕНБЕРГЩРАСЕ ,ИМА УЧИЛИЩЕ НА ИМЕТО НА ЩАУФЕНБЕРГ ! ИДВА ЕДИН ДЕН КОГАТО НАРОДЪТ СЕ ОСЪЗНАВА И ВЕЧЕ НЕ ТАЧИ ДИКТАТОРА ,А ДОРИ ГО ПРЕЗИРА !
2
8
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
НЕ Е ПРЕДАТЕЛ ОНЗИ ,КОЙТО СЕ БОРИ ЗА СВАЛЯНЕТО НА ДИКТАТОРА ! ЩОМ СЕ ОПИТВА ДА СВАЛИ ДИКТАТОРА ЗНАЧИ ТОЙ Е ГЕРОЙ И РОДОЛЮБЕЦ !
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип,самата немска аристокрация е била срещу Хитлер,другият му конкурент са били комунистите и първото което прави,когато встъпва в длъжност е,да унищожи опозиционната комунистическа партия и става пълновластен господар,без опозиция и някой който да окаже съпротива на решенията им,дори и да са грешни.