Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават

Жените в Афганистан с кампания, искат идентичност
3 авг 2017 21:55,
113
Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават
Снимка: архив, Reuters

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, разказва "Дойче веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Афганистанчестжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на афганистанците, че са успяли да запазят своя бит и култура от времето в което са живяли в пещерите.
19
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тая крайност е лоша ама крайноста на меркантилните златотърсачки в които са се превърнали 80-90% от съвременните жени в нашият свят не е по-малко гадна.В техният случай страдат те жените а в нашият случай страдаме ние мъжете.Изниква циничният но реален въпрос.Не е липо-добре на тях да им е гадно отколкото на нас?На практика в България ако нямаш пари или нямаш супер тяло ще си намериш жена на куково лято.Е не броя тия дами които чакат последният влак.Те са тежък случай и не за всеки...
18
3
 
37
 
! Отговори
Lan преди 6 години
10, Четем да - още през средновековието жени са наследявали имоти в България. Още тогава френският аташе е удивен, че на сватбата питат невестата иска ли да се омъжи (нещо непознато за онзи момент), като добавим и Боянският стенопис, където царицата е рамо до рамо с мъжа си, нито крачка по-назад и с открито лице и гордо вдигнала глава - картинката ни е ясна! Само болен мозък може да ги сравнява нещата...Че е било по-консервативно и патриархално обществото е факт, но не е редно да се изкривява!
17
1
 
35
 
! Отговори
Много е лесно преди 6 години
Пристигне ли афганец в цивилизована държава, още на границата да му се казва, че докато е на територията на тази държава, няма право да има име!Да му се дава номер, чрез който полицията да може да го идентифицира, но да не може да ползва никакви права и услуги, за които е нужно да се назовава име, нито да може да заема позиции, за които е нужно да се знае името му.И да бъде длъжен извън дома си да носи бурка.Да се уверят на дело колко е "хубаво" и "удобно" да живееш без лице и без име!
16
3
 
6
 
! Отговори
Пустиняко преди 6 години
Като ги гледам и се възбуждам...много са секси....че ги скинем
15
4
 
33
 
! Отговори
. преди 6 години
Да ви имам и обичайте и терористичната религия ислям,ходещи палатки !!!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манталитет, култура, образованост.
13
17
 
9
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Чул съм друго от позната, която работи в м/унар. орг-я в Афганистан. А то е, че има много образовани жени, които същевременно са отлични воини. Тези на снимката сигурно са от планинските села дето отглеждат дрога...На Дойче Веле всичко им е изопъчено със сигурност!
12
0
 
18
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Кога сме имали такива като седалки на автобус?-------Става дума за разговорното обръщение по онова време.А, не затова как е била третирана българката!Например:"Димитровице сготви ли ***?"Традиции, както и забрадките, изчезнали с времето!Исляма чувства, че губи "почва под краката" си и в опита си да съхрани традициите си се радикализира, но в крайна сметка усилията им ще се окажат безсмислени!Всичко с времето си...
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА ЕДНА МНОГО ГОТИНА СНИМКА КАК ЕДНО МЛАДО МОМЧЕ СЕ ЖЕНИ ЗА ЧУВАЛ С КАРТОФИ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ :D
10
40
 
11
 
! Отговори
бай Гюро преди 6 години
ами дайте им имена и права,тогава ще станат феминистки и няма да искат деца ,а само кариера и мангизи и молове.....няма го май средното положение
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и достоверно да звучи, когато чета нещо от дойче веле нещо не съм сигурен. Все едно чувам съскаща змия.
8
15
 
32
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, то и при нас едно време си беше така..., ообенно преди Освобождението, че и доста след това.Пенко-вица, Тодор-ица, Васил-ица, Петр-овица...., четете бре, четете!
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.. а ако има четири жени как ще се индетифицират през тез амбразури. Слагат им един номер на гърба и жена на Мемед 1, жена на Мемед и т.н. Една люта феминистка тип Рамбо с два калашника и голямо количество пълнители е възможно отчасти да реши проблема. На Мемед.
6
0
 
71
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Щвабският педомултирален вестник Дойче Веле забравя да спомене, че 70% от навлеците са млади афганистански мъже на които акъла цял живот ще си остане средновековноавганистански, даже и в ЕС.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата кампания ще бъде да съберем средства за защитни нанопредпазни средства за торния бръмбар. Това е нечувано! В 21 век да има видове, които нямат защитни облекла. Вече е подкрепено от фонда на българските пенсионери, още преди да им кажат. И те напълно разбират нуждите в които е поставен този бръмбар....
4
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли да са нормални хора, които не зачитат половината човечество (жените)? Според мен - не.
3
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тия същите *** искат да завладеят Европа и да въведат техните порядки и закони.Защото едва ли някой се съмнява,че те няма да приемат нашите цености и ако лидерите на ЕС не го осъзнаят,нищо добро не ни чака.
2
8
 
77
 
! Отговори
Спомен преди 6 години
По времето когато руснаците бяха в Афганистан жените не само имаха имена, ходеха без бурки, следваха в университетите, въобще бяха равноправни човешки същества. При великите демократизатори явно е точно обратното.
1
5
 
45
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Такива се оправят първо с к.астрация,след това с публичен л.инч и накрая,ако още са живи с прогонване от родните им места.