Жириновски с предложение: Само две мощни партии в Русия

Дали сегашната политическа система в страната е отживелица?
7 авг 2017 20:20, Елка Василева
39
Жириновски с предложение: Само две мощни партии в Русия
Снимка: архив, Reuters

Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) предлага да се обсъди концепция за създаване на социалдемократическа партия (СДПР) на базата на сегашните политически структури в Държавната дума. Дискусията бе открита от лидера на ЛДПР Владимир Жириновски с инициатива чрез сливане на неговата партия с Комунистическата партия на Руската федерация и "Справедлива Русия" да се изгради втора политическа сила в страната след "Единна Русия"(ЕР).

Призив към Жириновски да смени името на партията, премахвайки определението "либерално-демократическа", отправи по-рано и Олег Хомутиников, депутат от ЛДПР в областния съвет на Липецк, пише Алексей Горбачов в "Независимая газета".

Предложението за създаване на СДПР въз основа на ЛДПР и други парламентарни структури вече е качено на партийния сайт. Либералдемократите имат предвид коренно да се преразгледа ролята на Думата в системата за управление на страната и дават за пример САЩ. Според тях дори там президентският пост играе днес доста по-малка роля от парламента.

"Русия трябва да се откъсне от миналото и да мине към двупартийна демократична система за управление на страната. "Единна Русия" да се нарече "Консервативна партия", а всички останали партии, включително извънпарламентарните, да формират една голяма социалдемократическа партия (СДПР). Това ще осигури равни по величина сили в парламентите на страната, възможност за съставяне на коалиционно правителство, здравословна сменяемост на властта на всички равнища. Само две мощни партии ще спасят страната от застой и ще гарантират винаги стабилна ситуация."

Депутатът от ЛДПР в Държавната дума Ярослав Нилов обясни за НГ, че идеята е представена от Жириновски в изказване пред младежкия лагер "Територия на смислите". По думите на парламентариста предпоставката е, че след време в Русия неизбежно ще се формира двупартийна система чрез сливане на всички големи партии. "Съответно СДПР ще включва главно опозиционни партии, а въз основа на "Единна Русия" може да се образува провластова коалиция. С оглед пророческите възгледи на нашия лидер, чиито прогнози се сбъдваха вече неведнъж, стигаме до извода, че създаването на двупартийна система в Русия е неизбежно", смята Нилов.

Според Борис Чернишов, друг депутат от ЛДПР, нещата опират и до идеологическо разделение. Опростено казано, при тази двупартийна система всички леви политически структури ще се озоват в СДПР, а центристките - в Консервативната партия. "Това ще улесни и вземането на решения в парламента, и избирателния процес - гласоподавателите по-лесно ще се ориентират в програмите", смята Чернишов.

С право идва и въпросът коя от тези гигантски политически структури ще отразява интересите на либералдемократическия електорат. Защото никой от сегашния състав на Думата, включително ЛДПР, не води либерална политика, а риториката по ключовите външнополитически въпроси не е много различна от тази на Кремъл.

От друга страна, на фона на комунистите, размахващи хоругви с лика на Сталин, и на есерите (членовете на "Справедлива Русия") с призивите им за национализация на банките именно ЕР изглежда най-демократична.

Според Чернишов либерализмът със сигурност ще бъде представен на фланга на СДПР и проводник на тези идеи ще бъдат днешните либералдемократи.

"Либералните идеи са застъпени в нашата партия. Ние се обявяваме за либерализъм в медиите, за свободен достъп до информация, за честни избори и ще продължим да говорим за това. Неведнъж сме използвали лозунга "самодържавие на личността", казва той.

Малцина поставят под въпрос факта, че сегашната политическа система е отживелица, а парламентът се е превърнал в място, където щемпеловат решенията на правителството и президента. Но тук проблемът не засяга само идеологическата боя на партиите, но и това, че никоя структура в Думата днес не опонира истински на Кремъл. Така мотивира например разочарованието си от ЛДПР Олег Хомутиников, доскоро също "юнак" от четата на Жириновски.

Още напролет той заяви, че минава в движението "Отворена Русия" на Михаил Ходорковски. Областният депутат от Липецк напомни пред НГ, че съвсем наскоро също е предложил на партийното ръководство да се откаже от названието "либерално-демократическа", защото партията не е такава. Ще посочим, че известно време след влизането си в "Отворена Русия" Хомутиников бе изключен от партията. Миналата седмица той получи и правителствена телеграма от Жириновски (НГ разполага с копие от нея) с молба доброволно да се откаже от мандата като депутат от ЛДПР. Както изтъква основателят на партията, с преместването си в "Отворена Русия" Хомутиников е предал интересите на избирателите, гласували за него.

Депутатът от ЛДПР в Думата Сергей Каргинов повтори пред НГ, че бившият му колега, отишъл при Ходорковски, е смятан в партийните среди за предател и се обмисля как мандатът му да бъде отнет. Той подчерта, че няма изгледи ЛДПР да бъде преименувана на СДПР. "А в партията бездруго свобода колкото щеш, никой никому не запушва устата."

Политологът Андрей Колядин, работил преди в президентската администрация, отбеляза пред НГ, че двупартийната система е сценарий, напълно допустим за Русия. Осъществим обаче само ако и двете партии наистина бранят интересите на хората, а не да се подмилкват на изпълнителната власт, както става сега. "При създаването на партии "отдолу" стига да има само две. Либерали и патриоти. Републиканци и демократи. Консерватори и модернизатори - казва Колядин. - Важното е да работят. Да не отрязват от политиката даровитите хора. И да се борят за власт."

От друга страна, властите няма да тръгнат засега към двупартиен сценарий, смята експертът: "Всички са доволни от всичко. Защото борбата за власт на всяка истинска партия иска таланти, способности и харизматичност . . . Което значи повечето днешни сиви мишки в сегашните партии да идат на бунището. А никак не им се ще." Това обхваща не само шансовете за радикални реформи в политическата система, но и за някаква модернизация, дори с оглед сегашния брой партии. Днес в Русия на практика няма политическа конкуренция - липса, пагубна за качеството на всички действащи политструктури.
 

/БТА/
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За yшанките всичко е много лесно. Минаваш към 2 партии с декрет и изведнъж ставаш като САЩ или UK.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може така там, само една партия трябва да има. Тва да не ти е Англия.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИДЯХА ТЕМА ЗА РУСИЯ ЕВРЕЙСКИТЕ ШОРОШКИ ГЕИОВЕ ПОБЕСНЯХА ,ИЗПЪЛЗЯХА
И ИЗПЛЮЩЯХА ПО НЯКОЯ И ДРУГА КАШЕРНА ПОМИЯ ПОД ФОРМАТА НА КОМЕНТАР И ПАК СЕ СВРЯХА В ДУПКИТЕ СИ ,КЪДЕТО ДА ПРОДЪЛЖАТ ЖАЛКОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
червената мафийка няма бъдеще и това влудява *** тъпоглавци
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩОТО ПАРТИЯТА НА МИРОНОВ ИНАЧЕ ЩЕ ИЗПАДНЕ ОТ ДУМАТА И НЯМА КОЙ ДА ЗАЩИТАВА ПРЕСТЪПНИКА ХОДОРКОВСКИ
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жирны дед совсем оболдел
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖИРИНОВСКИ Е СЧИТАН ЗА *** И НИКОЙ НЕ ГЛЕДА СЕРИОЗНО НА ГЛУПОСТИТЕ МУ.
29
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Последни отчаяни опити на социалистите да останат на политическата сцена. Неуспешни.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖИРИНОВСКИ Е НИКОЙ
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха хааа..... Русия и партии. Там народа иска господар който да го владее и мачка. Колкото повече мачка по-добре.
26
2
 
9
 
! Отговори
IT преди 1 година
Сега пак ще копираме лошите каубои. Абе мужици, бива ли така. Мужикистан е горда и самозадоволяваща се държава.
25
4
 
14
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
"За чий им е демокрация на руснаците, нали виждат как действа на хората по света. Обогатява САЩ."

Горките датчани, канадци, поляци, норвежци и австралийци!
С всеки изминал ден все повече осиромашават, за да обогатяват САЩ.
За какво по дяволите им е тази демокрация? Що не си намерят някой Мадуро, Путин или Ким Чен Ун, че да прокопсат?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и демокрация - това кога е било?
23
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За чий им е демокрация на руснаците, нали виждат как действа на хората по света. Обогатява САЩ.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троловете от Третия пол са получили грант и са активни.
21
7
 
11
 
! Отговори
Shopp преди 1 година
Хаха, кръглите идьоти, руснаците, пак ще имитират САЩ.

Чрез обединение на либералните демократи с комунистите.
Тия не разбраха, че проблемът им е на генетично ниво.

Добре, че не се родих руснак, лелее...
Пази Боже от такава беда!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците прескочиха направо от монархията в комунизма,никога не са имали демокрация,откъде да я познават?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си останат,както досега-само с едена-тази на Петин,останалите са формални.Руснаците и бедз друго не познават многопартийната система,още от комуницма,в който си живеят и сега,но го наричат демокрация,по някакъв си техен модел.
18
6
 
7
 
! Отговори
Жириновски: преди 1 година
Аз съм "дворцовият шут" , не ми се връзвайте много !
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две партии??? Доста лосион ще трябва да изпият рушняците, за да разберат за кой да гласуват. А как лесно им беше само с партията на единствения бог, а сега ще има два.