Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия

Една смехотворна идея на Центъра за междукултурни контакти в Кьолн
15 авг 2017 21:33, Екип на Dnes.bg
126
Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия
Снимка: ДПА /Дойче веле

Центърът за междукултурни контакти в Кьолн инсталира тоалетна, "отчитаща културните различия". Тя е предназначена главно за мюсюлмани. Всъщност, това не е мулти-култи, а расистки жест, твърди в коментара си, публикуван в Дойче веле, Керстен Книп.

Тоалетната е невероятно място. Тя дава на човека безгранична свобода. На когото му е спешно – бързо си свършва работата. Който пък има повече време, може да реши кръстословица или да прегледа някой комикс. Тоалетната е мястото, където човек физически преживява своята автономност.

Досега обаче не знаехме, че чрез ходенето по нужда хората дори съхраняват културната си идентичност. Научихме го благодарение на кьолнския Център за междукултурни контакти. Там инсталираха тоалетна, която отчита културните различия и така прокараха пряка връзка между изпразването на червата и колективната идентичност. С други думи, мюсюлманинът е човек, който по нужда клечи.

Чувствителните междукултурни посредници не се интересуват от факта, че и в Близкия изток вече си пробиват път тоалетните със седалка. И сякаш смятат за второстепенно обстоятелството, че мюсюлманите също ценят удобството, а и хигиената, която в тоалетната с клекало е далеч от оптималното.

Старият, нов ориентализъм

Тоалетната, "отчитаща културните различия", всъщност е съвременна вариация на добрия стар ориентализъм. За него палестинско-американският културолог Едуард Саид написа дебела книга. Формулирана накратко, тезата му гласи: европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия, и спешно трябва да бъдат превъзпитани. Тъкмо върху подобни възгледи европейците са изградили и целия си колониализъм.

Когато става дума за култура, чувствителните дейци в Кьолн може би трябва първо да помислят за друго. Например за средновековния философ Ибн Халдун, който анализира възникването на социални конфликти. Или за Мохамед Абдо, египетския либерален реформатор, смятан за основател на ислямския модернизъм на превала между 19 и 20 век. Или за починалия наскоро сирийски поет Низар Ал-Кабани, един от най-значимите арабски лирици, който призоваваше своите читатели да се отнасят критично към традициите си. Това са все титанични фигури, които по блестящ начин въплъщават културната динамика на исляма.

Подмолната враждебност към модерността

Но в кьолнския Център за междукултурни контакти явно се сещат за съвсем други неща. Там очевидно смятат мюсюлманите за някакви статични същества. За хора, които не се развиват, не се пригаждат, хора, застинали в своята традиция. Хора, които трябва да бъдат опазвани от всякакви промени, дори от най-баналните.

Подобен поглед може да получи подкрепа от съвсем неочаквана страна: от крайно десните привърженици на националната идентичност. Те също се съпротивляват срещу всякакви промени, те също не желаят и да чуят за динамиката на съвременните общества. Привържениците на тоалетната, "отчитаща културни различия", и крайно десните националисти намират общ език в едно: в подмолната си враждебност към модерността.

Любов към фундаментализма?

Авторите на идеята за това клекало стигат дори по-далеч. Защото тоалетната нарочно е инсталирана така, че да не сочи на югоизток, към Мека. Та нали голият задник със сигурност ще обиди Всемирния Творец. А ние си мислехме, че подобна скована и повърхностна ритуалност европейците всъщност са оставили зад гърба си още по времето на своите борби за свобода от Просвещението нататък. Очевидно сега тя се завръща през задната вратичка на тъй наречената "междукултурна чувствителност". Мигар трябва да заподозрем хората, измислили това клекало, в тайничка привързаност към религиозния фундаментализъм?

Всички мои арабски приятели ме уверяват, че нито житейското им щастие, нито интеграцията им се решават в тоалетната. И че смятат кьолнската идея за смехотворна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: германиямюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
25
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Много бих искал авторът да бе прочел какво пише на сайта squat.beinsa.infoИ всъщност, мюсюлманите наистина са по-напред от нас в разбирането на естествените нужди и дори са наясно защо трябва да са различни, за разлика от нас: youtu.be/rvv4fwnX8Bg
26
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И аз действам по същия начин и напълно те подкрепям! Всеки културен човек трябва да има такива навици!
25
17
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
На това клекало му се вика турска тоалетна. От София съм, и понеже синът ми не е свикнал да клечи се стиска в училище. На родителска среща в училище безуспешно се опитах да повдигна въпроса и да подчертая факта, че клекалото не е хигиенично.Масово скочиха да ме убеждават в противното.Което доказва че турското робство още има отпечатък в съзнанието на народа.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименHigienata na purvo mjasto, chak posle religija i obichai
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите назовават влизането във водоем с цел плуване, чипкане, разхлаждане и пр.- къпане!Къпането е процес на хигеинизиране на тялото и се осъществява в баня !
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не си мие *** след ходене по голема е неук,невъзпитан и антихигиеничин човек!Мръсен,неук и душевно осакатен,чието мнение и вот не трябва да се зачитат за нищо.Същото важи и за жените-освен за задниците и за предниците!Начини има поне 99!
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Кърджали съм, бъргарин православен християнин.Къпя се всяка сутрин преди да излезна и вечер след като се прибера. Веднъж споделих с колеги, че след ходене по голяма нужда се подмивам, вместо да се жуля с тоалетна хартия. Изкараха ме талибан и родоостъпник.Значи, *** ти трябва да е на масури от косми хартия и *** съдържимо, да те мъжди отзад, ама да си "българин", щото само турците си правят ибрик.Луда работа !
20
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
*** в Емир ООД, там ако няма налични, ще ти докарат от турско- предполагам че има за всеки джоб.А този германец да не се е объркал къде е а-кала баба му-сигурно в порцеланово биде, не е имало канал ама?
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дръка да кажа коментар 1 го е писал един б.ок лук
18
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Те затова ли мюсюлманите живеят по 1000 години? ***
17
1
 
19
 
! Отговори
\ преди 6 години
германците считат за по хигиенично мъжете да пикаят седнали, не е майтап.Хазяите и съквартирантите настояват да се спазва.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 70-те 80-те години даже и в момента в селата и крайните квартали на София тези тоалетни на двора си бяха нещо нормално. Изграждаха четири стени изкопаваха септична яма 2 метра дълбока метър на метър широка слагаха дъски изрезваха една дупка поставяха врата и тоалетната е готова. Нищо срамно и учудващо да не би да си мислите че дядовците ви и бабите са ходили в друга тоалетна? Даже в центъра на софия преди да изградят отходните канали всички тоалетни бяха в двора.
15
0
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
В Кьолн станаха първите брутални изпълнения на новопристигналите бежанци... на една Нова година... да си припомним. Явно интеграцията не сработва и хората си имат пълно право да си искат собственото пространство за живеене.....иначе.... К е н е ф като К е н е ф
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям рев за един ***. Знаете ли колко пъти съм пикал в такова клекало? В училищата са такива. Вършил съм си работата във всякакви тоалетни- от външен селски клозет с циментова плоча и дупка в земята, до кенефите на старите влакове дето виждаш релсите през дупката. Никога няма да ме чуете да се оплаквам.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРМАНЦИТЕ РАЗДЕЛЯТ ХОРАТА НА ДВЕ:висши - седящинизши - клечащи.от това по-голям расизъм здраве му кажи.
12
4
 
20
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
В най-големия бит пазар в Германия гр .Есен има тоалетна , на която си пише " турска тоалетна " ! Този Книп да вземе да се върне 70 години назад , за да научи какво е пишело в тоалетните тогава - " турци не ползвайте пръстите си вместо хартия " !
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отидете в бежанските лагери да видите културните различия в ***. Чакат някой да дойдел да им го изчистел.
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази тоалетна не е удобна
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се нарича оренталско клекало и наистина е много здравословно но аз нямам такова и за това акам в двора под звездното небе и после с една малка лопатка го заравям да наторя градинката...!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле че тои на мъжка дружба ли се спря затова ли омъжи детето по сметка сиромаха е това се вика тарикат ожени детето си за апартамент еи такива сватби всеки ден искам