Испания е по-застрашена. ИД иска арабско господство в "Ал Андалус"

Атентатът от четвъртък е шок, но не и изненада
18 авг 2017 20:33, Елка Василева
55
Испания е по-застрашена. ИД иска арабско господство в "Ал Андалус"
Снимка: Reuters

Испания е по-застрашена от ислямистки тероризъм в сравнение с други европейски страни. Историята и географията катализират тази опасност. А "Ислямска държава" /ИД/ си е присвоила целта да възстанови арабското господство в "Ал Андалус", пише Дойче веле.

Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, а сега и Барселона: терористи вече на няколко пъти целенасочено газят хора, врязвайки се с превозни средства в множеството.

Вчерашните атентати в Каталуния са най-тежкото терористично нападение в Испания след 11 март 2004 година. Тогава в четири регионални влака избухнаха бомби, които убиха 191 души. Вече близо 13 години в Испания сякаш беше спокойно, нямаше ислямистки тероризъм. Но опасността очевидно дремеше в лицето на много хора, живеещи по периферията на испанското общество.

Още по темата

Второто поколение мигранти от Северна Африка, млади мъже от марокански или тунизийски семейства, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти обаче подвизаващи се в света на дребната престъпност: тъкмо тази група хора стават с предимство жертва на пропагандата и облъчването, които проникват в техните среди.

В социалните мрежи техни братя, братовчеди и приятели непрекъснато ги подканват да предприемат нещо – например, срещу несправедливата война в Сирия. Или пък да се присъединят към "Ислямска държава". Откакто обаче ИД изгуби големи територии в Сирия и Ирак, терористите все по-често атакуват цели в Европа.

Шок и ужас, но не изненада

Притегателната сила на джихадистите от така наречения "халифат" действа и в Испания. Тук тя дори е още по-интензивна, отколкото другаде в Европа, защото са налице два допълнителни катализатора: географията и историята.

Най-много потенциални терористи испанската полиция е успяла да изолира както в големите градове, така и в испанските ексклави в Северна Африка – Сеута и Мелиля.

Още Ал Кайда пишеше в програмата си, че целта е да "да бъде възвърната арабската Ал Андалус". Тъй че от "Ислямска държава" просто са копипействали тази точка.

Вече отдавна има сигнали за предстоящи терористични нападения в Испания. В този смисъл случилото се в четвъртък е шок, но не и изненада.

Испанските власти до момента вършат добра работа – и през годините са успели да предотвратят доста нападения. Само през тази година арести бяха извършени на Майорка, на Канарските острови и в континентална Испания. Но в днешните времена абсолютната сигурност е нещо непостижимо.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
радо хан преди 4 години
До Shark,пич ти нямаш и понятие от историята на Халифата който е от Дамаск до Барселона включително.ако нещо не ти е ясно питай,няма срамно ще ти разясня
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАТОВА ТРЯБВА НАВРЕМЕ КАТАЛУНИЯ ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ИСПАНИЯ.ВСЕ ПАК ТЯ НЕ Е АНДАЛУСИЯ.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роднините, всичките тези приятели и братовчеди, които са подстрекавали убийците - вън от Европа и завинаги, а не да лежат на помощите, събрани от данъците на трудолюбивите християни!Преди всичко роднините да бъдат изгонени от Европа, защото на тях ислямистките шейхове ще изплащат стотици години издръжка заради убийците.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василев, ти сега в Курило ли си?
32
1
 
22
 
! Отговори
Shark преди 4 години
ЕС са предателски копе-еленца. Те чели ли са история, знаят ли колко дълго южна Испания е била мюсулманска и колко кръв е пролята за да бъде освободена!! Хайде сега заради толерастията ви пак да стане такава. Ама не, аз искам този път мюсулманите да превземат Белгия и Германия, да изколят целия европарламент, с цялата пасмина от *** там. Няма само ние да страдаме от тях, когато България е паднала по турска власт никой не си е мръднал пръста да ни защити.
31
0
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Това са последствията от действията на западните политици през последните 50 - 60 години. Изградиха " демократично " общество? ОБАЧЕ:Обаче, отвориха Европа за нахлуване на исляма, допуснаха тия из*ро*ди да наводнят ХРИСТИЯНСКИЯ свят. И сега берат плодовете.Колят ги, газят ги, взривяват ги ....... хак им е!И бръщолевят, че не ги е страх, че нищо съществено не се е случило. П.П.Само дето все по-често започнаха да гасят светлините на Айфеловата кула.?!?!?!
30
1
 
16
 
! Отговори
Доста висок процент преди 4 години
ромското население има в Андалусия.Ще видим как ще се държат тамошните роми в тази напрегната ситуация икак Испанските власти ще се отнесат спрямо тях.Но няма да бъде обективно да правим паралел между ситуацията там инашенските ромски махали с подозрителни проповедници в джамиите им.Тамошната Гражданска война преди 80 г. постави много неща на мястото им,на някои още им държи влага. Деветосептемврийският цирк у нас разбърка всичко и твърде много неща все още не са на полагаемото им се място
29
1
 
6
 
! Отговори
интербригадист преди 4 години
До Анонимен32 Защо руснаците? Те водиха боевете през гражданската и приютяваха емигранти?
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на пръв поглед добре интегрирани в страната===Зависи кой гледа. За някои от нас, такова нещо като "добра интеграция" няма. Успешността на т. нар. "интеграция" се измерва с различен аршин за местните и бежанците, с трети за етническите и др. малцинства. Критериите за "добра интеграция" са субективни и размити и практически липсват. Затова "интеграцията" не само че не означава нищо конкретно, но самата употреба на термина подсказва расови и етнически предпочитания. Спрете да го използвате!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега требе само да се появят нови Кастилка и Арагон, и всичко ще си дойде на местата. А, и Торквемада, да не го забравим....
26
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме Испания на арабите, само да спрат войната. Разделяме пак Европа, само че сега на Арабска Европа и Неарабска Европа. Двете системи ще живеят в мирно сътрудничество в областта на културата, икономиката и политиката. Арабска Европа включва всички държави колонизатори, плюс Германия, Австрия и други бивши империи.
25
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еспаня трябва да се върне към мавританското си минало.
24
3
 
60
 
! Отговори
Киро шарнира преди 4 години
Нека да отвърнем на тероризма с един мощен гейпарад!
23
12
 
10
 
! Отговори
розов гербе раст преди 4 години
Мултикултурализмът иска жертви другари. без тях няма как да се развием в по модерно общество . Да живее мултикултуризмът ,да живее ЕС ,да живее МЕКРОН (Меркел - Макрон) . Бог е велик !
22
4
 
48
 
! Отговори
ник преди 4 години
Когато руските кораби отиваха да воюват с ИД,тия *** испанците бяха много горди ,че не им позволиха да заредят в испански пристанища! Е с такова еврогейско поведение,как може да се понасят незнам
21
6
 
26
 
! Отговори
Keep calm & leav преди 4 години
Запазете спокойствие и напуснете евросъюза.
20
2
 
40
 
! Отговори
Тервел преди 4 години
Добре, че ги избих като кучета, че имат страх и днес! Но с днешните меки китки, Европа нищо добро не е чака!
19
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведе единен закон в целия ЕС: "Чл. 1 (единствен) на вход в ЕС - летище или сухопътна граница всеки желаещ да влезе трябва да изяде предоставеното му от граничните власти парче (безплатно) СВИНСКО месо. Който откаже е длъжен да се върне обратно в държавата от която пристига незабавно или няма да бъде допуснат да пресече сухопътната граница"Мисля това ще разреши доста проблеми. Гениалните решения са прости
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААТе не са много сложни за опознаване.До известна степен приличат на зергите от компютърната игра "старкрафт" -жестоки,без особен интелект освен деструктивен,размножават се в големи количества,вярват фанатично в безумия,някои се изживяват като отмъстители заради умрели невинни от техните,други като борци за техният рай който ще настъпи когато всички които не са като тях не умрат.Трети просто изпълняват командо като глупави роботи.Използват слабостите на социалната система.
17
0
 
44
 
! Отговори
ss преди 4 години
Истината е, че се интегрират само източноевропейците. Я вижте българите с къв акцент говорят след третата година. Децата им вече български не знаят. Арабите и 5-то поколение да са все едно току що са дошли ;) Имало 30 хиляди българи само в Барселона - цял град е това...