Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!

US военни разубеждавали "побъркани ненормалници" във Филипините
18 авг 2017 14:00, Елка Василева
134
Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново е критикуван за възхваляване на предполагаеми методи, използвани от американския генерал Джон Пършинг срещу ислямски екстремисти във Филипините в началото на 20 век, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Тръмп написа в Тwitter след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години."

В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг, но в своята предизборна кампания разказа съмнителна история, според която генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Яденето на свинско месо е забранено в исляма, а свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта.

Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена.

Тръмп беше критикуван, когато спомена историята в кампанията си, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци.

Организации за проверка на фактите като "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно. Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите.

"Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг. Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Тия момченца - арабчетата са една мека глина...Кой-как се сети и си прави от тях, каквото си ще ! Хубаво би било да имат мозък в тия глави, но нямат !!! Има само коран и празни дрънканици.
26
33
 
8
 
! Отговори
петичков преди 6 години
Европа след като бе терен на две световни войни и даде милиарди жертви във войни се опита да запази световния мир и да поведе света към демокрация и общ проспиритет.Но за съжеление американците ще излязат прави,че с руски комунисти,азиатски диваци и мюсулмански роми не може да се води диалог,а само пръчката помага.Европа е на ръба и скоро ще даде на късо.Тогава военната машина на НАТО ще се задвижи и руснаци,китайци и мюсулмани ще ядат големия кол.
25
0
 
18
 
! Отговори
д преди 6 години
тази статия я пуснаха на сайта на ББС преди няколко часа и ми е интересно какво точно означава "по публикацията работи" еди кой си освен буквален превод
24
20
 
6
 
! Отговори
От далече преди 6 години
Какво може да се очаква от парологичен лъжец като Тръмп. За него няма граница между истината и лъжата, като започнеш от историите му колко велик студент е бил , минеш през лъжите му с които се е измъкнал от военна служба , а свършиш с това колко велик и богат бизнесмен е. Затова вместо да се засрами след кашата с расисткото му интервю , той започна да рекламира виното което произвежда, като забрави, че е президент и няма право да ръководи бизнес. Пълен ***!
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя да проучи какво е правил президентът Рейгън с муджахидините ислямисти в Афганистан през 80-те години на 20 век, как ги поддържа и им дава американско оръжие, ракети Стингер, за борба с СССР.
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да победим с любов насилието! Пуснете си някоя хубава песен и нарисувайте дъга <3
21
0
 
40
 
! Отговори
прав е преди 6 години
Анонимен 1Израелският метод - ликвидиране на терориста, разрушаване на къщата, екстрадиране на близки и роднини.Така ще знаят, че няма само те да пострадат, а и техните близки ще бъдат засегнати.
20
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
абе май някой друг е налепил етикетите.
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A за Шарлътсвил мълча що два дни? Трансджердър бойците ще се обединим с братята/сестрите/ трансджендърите от ИДИЛ и ще победим русия перчем и бялата хетеросексуална класа!
18
50
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Кой и кога доказа, че атентатът е извършен от ислямисти?Погледнато реално, по-голям интерес имат руслямистите.
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп си знае работата ! Жалко че навсякъде партньорите му са меки китки - Франция, Англия... май само японеца е твърд като него затова и се разбират перфектно !
16
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е лицемер . Тръмп подкрепя ислямските терористи като въоръжава Саудитска Арабия която е главния поддръжник и финансист на ислямска държава . САЩ не дават пет пари за живота на европейците и приказките че ще борят тероризма заедно със Саудитска Арабия е най циничното , мръсното нещо случвало се в света . Но какво тук значат някакви си терористи -ислямисти пред петрола който сащ взимат на безценица от саудитците . Докато има такава като сащ , дотогава света ще бъде едно лайн...но нещо
15
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко сте ми смешни с вашата убеденост, че сте на ПРАВИЛНАТА СТРАНА.
14
8
 
38
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
Макар и доста ексцентричен на моменти, Тръмп е несъмнено правилния избор на Америка!
13
1
 
14
 
! Отговори
Карина преди 6 години
Истина е, всеки, който ползва английски може да види в Гугъл детайлите (поне докато от Гугъл не са ги изтрили)!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Смях,смях!Чарли Шийн не Сталоун- ***!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Удриййййй Тръмп! Голям!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност не е прав А1. От статията се рабира, че Пършинг не го е правил, но са го правили други американски генерали. И явно е имало ефект!
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимен 1 е прав, а Доналд говори само глупости. Историците са определили тази история, като измислена!
8
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С малки изключения,начело на държавите са поставени ненормалници,които ще унищожат света.Барабар с тях.