Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения

Маневрите "Запад 17" ще се състоят от 14 до 20 септември
24 авг 2017 22:36, Елка Василева
405
Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения
Снимка: архив, Reuters

Русия се готви да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока.

Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите "Запад 17", които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на участващите.

Ученията, които трябва да се състоят от 14 до 20 септември, ще протекат в период на обтегнати отношения между Русия и САЩ. Наскоро Конгресът наложи нов кръг от санкции на Москва в отговор на твърденията за нейна намеса в изборите в САЩ през 2016 г., пише "Гардиън".

Предвижда се първите руски войници да пристигнат в Беларус в средата на август. Москва описва "Запад 17" като редовни маневри, които се провеждат на всеки четири години, отдавна са планирани и не са реакция на последните санкции.

Централата на НАТО в Брюксел заяви, че не смята да реагира на маневрите, като разположи допълнителни войски по руската граница. Представител на НАТО каза: "НАТО ще наблюдава отблизо ученията "Запад 17", но ние не планираме никакви големи учения по време на "Запад 17". Нашите учения се планират много отдалеч и не са свързани с руските".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обсъди "Запад 17" по време на визитата си в Естония през юли и изтъкна възможността за разполагането в страната на американските системи за ПВО "Пейтриът". Възможно е САЩ да дислоцират допълнителни войници в Източна Европа по време на учения или да отлагат планирана ротация на други.

Командващият на американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза през юли на пресконференция в Унгария: "Всички, които живеят близо до Западния военен окръг, са леко обезпокоени, защото чуват за мащабите на ученията".

Руските въоръжени сили бързо се модернизираха в последното десетилетие и "Запад" им дава възможност да тренират групово.

Москва обвинява за нарастващото напрежение по оста запад-изток разширяването на НАТО в източна посока и разполагането през последните години на още натовски войници в страни, граничещи с Русия. НАТО казва, че повишената численост на войските на пакта, дислоцирани в тази част на Европа, е отговор на руското анексиране на Крим през 2013 г.

Русия не е обявила колко войници ще участват в "Запад 17", но руският посланик в НАТО Александър Грушко каза, че не се предвижда в отделните фази на маневрите да участват повече от 13 хиляди войници - лимитът, над който Русия съгласно международните споразумения ще е задължена да допусне военни от други страни да наблюдават ученията.

Теоретично Русия може да раздели маневрите на няколко части, за да спази ограничението от 13 хиляди. Западни анализатори казват, че предишните учения "Запад" са включвали около 70 хиляди военен и спомагателен персонал, въпреки че Русия предварително е информирала НАТО, че числеността няма да надхвърли 13 хиляди.

Игор Сутягин, съавтор на "Новите сухопътни сили на Русия", чиято официална премиера е на 20 септември, казва: "За съжаление не може да се вярва на това, което казват руснаците". По думите му "сто хиляди е може би преувеличено, но 18 хиляди е напълно реалистично".

Той не очаква атака срещу балтийските страни, тъй като те са членки на НАТО. "Все пак има по-лесни начини да извършиш самоубийство", казва той. Но допълва, че Путин е майстор на неочакваните неща и че Русия може да предприеме действия другаде, например да завземе още територия на Грузия.

В публикувана през май съвместна статия на полк. Томаш Ковалик, бивш специален помощник на председателя на Военния комитет на НАТО и директор на департамент в полското министерство на националната отбрана, и Доминик Янковски, високопоставен чиновник в полското външно министерство, пишат, че Русия е поръчала 4000 вагона за транспортиране на войските й до Беларус и се изчислява, че военният персонал може да наброява 30 хиляди. Като се добавят военните части, които вече са в Беларус, и тези от руската Калининградска област, както и войниците, пристигнали по въздух, това може да се окажат най-големите руски военни учения от 1991 г.

НАТО е заявила, че най-големите нейни учения "Трайдънт джавелин 17" за тази година (8-17 ноември) ще включват едва 3000 войници. "Трайдънт джавелин 17" са подготовка за по-големи учения догодина - "Трайдънт джънкчър 17" с участието на около 35 хиляди войници.

Представителят на НАТО добавя: "Засилихме нашето военно присъствие в източната част на съюза в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и нейното военно засилване в региона. Ние имаме четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша, ясно напомняне, че нападение срещу един от съюзниците е нападение срещу всички. Обаче силовата позиция на НАТО не е реакция на "Запад 17".

По времето на Студената война "Запад" бяха най-големите военни маневри на Съветския съюз и в тях участваха вероятно от 100 до 150 хиляди военни. След разпадането на Съветския съюз ученията бяха възобновени през 1999 г. и оттогава се провеждат през четири години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Су-57 съществува само в пропагандните емисии на руснацкте.Колкото до експерименталният ПАК-ФАК той не може да "засича" Ф-22
207
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО та НАТО...един *** българомразец, е казал - няма вечни приятели има вечни интереси. Та колко държави си мислите, че ще се застъпят и ще си пратят децата да умират за Естония, Литва...? Колко мислите, че са логистичните способности на САЩ да води война в Европа срещу Русия? Кой от запад ще иска Тополи и Сатани пред Айфеловата кула за ***, Пульо и ***? Запада ще изпука пушечното месо на слугите си, ако се стигне до там и после ще се договорят с Русия. Да не дава Бог да се случи...
206
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуроА защо не се запиташ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ УДАВИХА?И двата случая бяха по вина на аерофинишьора който спира самолетите. Производство на Украйна и за по-евтино преди похода монтирани закупени от Украйна зап части за по-евтино. По принцип в това няма нищо лошо да се купува по-евтино но изглежда Украинците не са си свършили работата или МНОГО ДОБРЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА. Ефекта два изправни самолета захвърлени на морското дъно.
205
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
До АнонименДо 260 Естествено ,че има ,всичките с развято руско знаме.
204
5
 
4
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Посмешището Кузя предизвиква само смях и иронични усмивки. Да не говорим, че само за една "мисия" два самолета/20% от всички/ се удавиха безславно.
203
6
 
8
 
! Отговори
Аноншмен преди 6 години
Руския " голтак" можеш да го видиш като турист във всяка точка на земята, за разлика от това американските задоволени хора ги няма никакви.Русия има мощ прави учения, американските кораби ги блъскат танкери, Руските самолети си правят майтап с тях смях.
202
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Деду ПенчуДа повечето самолетоносачи имат ядрени реактори. Само че я се запитайте колко струва един ядрен реактор(дори монтиран на земна електростанция)(няколко милиарда)една газотурбинна установка(няколко стотин милиона турбината работи при 2000 градуса изход на газовете след горивната камера трябват самолетни технологии)Паротурбинна установка(няколко десетки до стотина милиона - турбините работят при 400-500градуса с прегрята пара )Всичко опира до ЦЕНА
201
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тя Русия знае как се анексира територия. В крайна сметка това беше СССР... заробени други държавички, част от които избягаха от "велката" Руска Федерация в последствие."Все едно сега можем да избягаме от ЕС и НАТО. С 4 американски бази в България и американски военни, които са почти колкото редовната бг армия сме си просто окупирани.. Демокрацията идва с бомби и където мине трева не никне. За да може 1 държава да е добре, 10 трябва да са зле. През комунизма всички си купиха апартаменти...
200
1
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
След като САЩ ще доставят СМЪРТОНОСНИ оръжия за Украйна / новина от 25.08.2017 /, руснаците да ги посрещат с хляб и сол ли?
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
263,фалшиви новини.Много зле скалъпени.Ти откога ползваш нет!
198
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 250Ано Умни една ГАЗОТУРБИННА УСТАНОВКА е голяма колкото един реактивен двигател свързания с него чрез вал редуктор и след това електрогенератор или за някои типове кораби директно вала задвижващ перките на кораба.Такава установка е 10-15% от масата и размера на тази която е монтирана на Кузнецов. Да не говорим и за другото подобна установка защото е компактна може лесно да се бронира което повишава устойчивостта на кораба срещу бойни повреди. Но се ползва само керосин или дизел
197
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският гoлтак няма какво да яде- цялата държава се изхранва от високите заплати и респективно данъци в Москва, Санкт Петербург и още няколко града, но се пъчим колко сме велики. Икономика- абсолютна нула. Производство- под нулата. Хората измират от глад и мизерия, но да се пъчи с военна мощ- пари има. Цирк. Всичко друго са излишни приказки, цифрите говорят. Цяла огромна, богата и преуспяла Русия има БВП колкото половин Калифорния. Магазините в малките градове- празни.
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото не ги закачат
195
2
 
2
 
! Отговори
горките кравари преди 6 години
Сега пуснах телевизора да видя Макрон. По БНТ1 предават някакъв обикновен американски филм. Гледам по какви улици минават. Горките. Защо ли в Русия и верните и сателити няма такива?
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Товарните кораби като минават Намибия и южният бряг на Африка, защо разпъват руско знаме?Жокер-там има много пирати.
193
4
 
3
 
! Отговори
Деду Пенчу преди 6 години
Бобчу мчи те истинските самулетунусачи има ядрени реактури бря!Кузя още на въглища лий?Мчи те пилотите ни могът да видят къде да кацнът и падът у вудъта бря!
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай сега,нали Маккейн издъниха последно, а не Кузнецов!Ало *** еврогейци.
191
1
 
4
 
! Отговори
:):) преди 6 години
това да даваш квалификации на хора, кой какъв бил, наивен или...да твърдиш нещо че е така щото така какви е, някакъв инат ,да се плюе по вс руско ей така за идеята. Прочети статията Железния юмрук на Путин не е на руснак а бивш Ми6 офицер.
190
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТОКласификация на Ударни самолетиСамолети за удари по линията на съприкосновениеСу-17/22/24/25, Миг-23Б/27, А-6/7/10, Ф/А-18За удари в близкия тил (до 200км)Су-17/22/24, Ф-18За удари в Тактическия ТилТу-22М3, Ф-15е/111За удари в Стратегическия ТилТу-22М3, Ф-111Ф(ядрен бомбер пенсиониран), Б-1БМеждуконтиненталниТу-160/95, Б-2/52(Б-2 не може да носи крилати ракети само бомби)
189
7
 
5
 
! Отговори
Русия е зло преди 6 години
Имат намерение да довлекат 50 000 пияни гавнавоза. Това ще е сериозен проблем при почистването.