Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения

Маневрите "Запад 17" ще се състоят от 14 до 20 септември
24 авг 2017 22:36, Елка Василева
405
Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения
Снимка: архив, Reuters

Русия се готви да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока.

Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите "Запад 17", които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на участващите.

Ученията, които трябва да се състоят от 14 до 20 септември, ще протекат в период на обтегнати отношения между Русия и САЩ. Наскоро Конгресът наложи нов кръг от санкции на Москва в отговор на твърденията за нейна намеса в изборите в САЩ през 2016 г., пише "Гардиън".

Предвижда се първите руски войници да пристигнат в Беларус в средата на август. Москва описва "Запад 17" като редовни маневри, които се провеждат на всеки четири години, отдавна са планирани и не са реакция на последните санкции.

Централата на НАТО в Брюксел заяви, че не смята да реагира на маневрите, като разположи допълнителни войски по руската граница. Представител на НАТО каза: "НАТО ще наблюдава отблизо ученията "Запад 17", но ние не планираме никакви големи учения по време на "Запад 17". Нашите учения се планират много отдалеч и не са свързани с руските".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обсъди "Запад 17" по време на визитата си в Естония през юли и изтъкна възможността за разполагането в страната на американските системи за ПВО "Пейтриът". Възможно е САЩ да дислоцират допълнителни войници в Източна Европа по време на учения или да отлагат планирана ротация на други.

Командващият на американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза през юли на пресконференция в Унгария: "Всички, които живеят близо до Западния военен окръг, са леко обезпокоени, защото чуват за мащабите на ученията".

Руските въоръжени сили бързо се модернизираха в последното десетилетие и "Запад" им дава възможност да тренират групово.

Москва обвинява за нарастващото напрежение по оста запад-изток разширяването на НАТО в източна посока и разполагането през последните години на още натовски войници в страни, граничещи с Русия. НАТО казва, че повишената численост на войските на пакта, дислоцирани в тази част на Европа, е отговор на руското анексиране на Крим през 2013 г.

Русия не е обявила колко войници ще участват в "Запад 17", но руският посланик в НАТО Александър Грушко каза, че не се предвижда в отделните фази на маневрите да участват повече от 13 хиляди войници - лимитът, над който Русия съгласно международните споразумения ще е задължена да допусне военни от други страни да наблюдават ученията.

Теоретично Русия може да раздели маневрите на няколко части, за да спази ограничението от 13 хиляди. Западни анализатори казват, че предишните учения "Запад" са включвали около 70 хиляди военен и спомагателен персонал, въпреки че Русия предварително е информирала НАТО, че числеността няма да надхвърли 13 хиляди.

Игор Сутягин, съавтор на "Новите сухопътни сили на Русия", чиято официална премиера е на 20 септември, казва: "За съжаление не може да се вярва на това, което казват руснаците". По думите му "сто хиляди е може би преувеличено, но 18 хиляди е напълно реалистично".

Той не очаква атака срещу балтийските страни, тъй като те са членки на НАТО. "Все пак има по-лесни начини да извършиш самоубийство", казва той. Но допълва, че Путин е майстор на неочакваните неща и че Русия може да предприеме действия другаде, например да завземе още територия на Грузия.

В публикувана през май съвместна статия на полк. Томаш Ковалик, бивш специален помощник на председателя на Военния комитет на НАТО и директор на департамент в полското министерство на националната отбрана, и Доминик Янковски, високопоставен чиновник в полското външно министерство, пишат, че Русия е поръчала 4000 вагона за транспортиране на войските й до Беларус и се изчислява, че военният персонал може да наброява 30 хиляди. Като се добавят военните части, които вече са в Беларус, и тези от руската Калининградска област, както и войниците, пристигнали по въздух, това може да се окажат най-големите руски военни учения от 1991 г.

НАТО е заявила, че най-големите нейни учения "Трайдънт джавелин 17" за тази година (8-17 ноември) ще включват едва 3000 войници. "Трайдънт джавелин 17" са подготовка за по-големи учения догодина - "Трайдънт джънкчър 17" с участието на около 35 хиляди войници.

Представителят на НАТО добавя: "Засилихме нашето военно присъствие в източната част на съюза в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и нейното военно засилване в региона. Ние имаме четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша, ясно напомняне, че нападение срещу един от съюзниците е нападение срещу всички. Обаче силовата позиция на НАТО не е реакция на "Запад 17".

По времето на Студената война "Запад" бяха най-големите военни маневри на Съветския съюз и в тях участваха вероятно от 100 до 150 хиляди военни. След разпадането на Съветския съюз ученията бяха възобновени през 1999 г. и оттогава се провеждат през четири години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
4
 
5
 
! Отговори
дуро преди 6 години
До БобиПрав си. В корейската война съотношението на свалени самолети в директен бой е "само" 7,5:1 в полза на Сейбър:Миг15:)) И не ми казвай, че са управлявани от китайци и корейци защото има над 240 руски пилоти загинали в Корея:)
227
2
 
5
 
! Отговори
хигиенист преди 6 години
И, изплуваха като сенки от наркосънят си съшества с неустановен пол, и започнаха да замърсяват околната среда със стомашно преработени хранителни отпадъци , и се разнесе остра задушлива нетърпима миризма , и аз напускам ..
226
2
 
2
 
! Отговори
до 284 Учителя преди 6 години
Ти ако си български учител то аз съм Император Нерон.
225
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До дуроФ-15 при поддръжка от АУАКС или не? ВИНАГИ С АУАКС! Е 90% от работата е свършена от АУАКС а Ф-15/16/18 само са носили и пуснали ракетите. Колко от тези самолети дето се хвалят са свалени в близък бой Тет а Тет както в Корейската война. Тогава АУАКС няма как да помогне.
224
0
 
8
 
! Отговори
ЦЕЛТА Е ЯСНА ! преди 6 години
Да се омаломощи Русия с постоянна бойна готовност и безкрайни бойни учения . Тактиката дава добър резултат !
223
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонстрация на безпомощност.
222
10
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Ще видим колко су-та и миг-ове ще окапят от само себе си. "Космическите" сили на Путин падат сами от небето...не им трябва ПВО...
221
10
 
7
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Вчера влязох в "тубата". Имате ли идея колко пропагндни клипчета има възхваляващи руското оръжие??? НЯКОЛКО ХИЛЯДИ!! Кое от кое по-смешни. Гьобелс ряпа да яде. Ама кво ли не!! То как руските ракети "унищожават' 6-ти флот, как непроизведен самолет е "властелина на небето"/нищо, че проекта е закрит/, как Кузя е най-добрия самолетоносач и хиляди още дивотии. Върха беше "Как Су-35 сваля Ф-15 на НАТО" !!!!! Същия този Ф-15 който има свалени 104 руски железа без нито една загуба!! Абе ужас.
220
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гол тумбак, чифте пищови - добре дошли в страната на кремълския гном.
219
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 271Първо загубиха Су-33 като се скъса въжето на аерофиниша и самолета падна в океана. Су-33 е доста тежка машина.След това МиГ-29К след изразходване на горивото го пратиха на дъното. Предишния кацащ самолет е успял да "уплете" каквото и да означава това въжетата за кацане. МиГ-29 е имал гориво да кацне в Сирия но и е можел да чака 30 мин Решили са да чакат ремонта след 40 мин аерофиниша не е готов и МиГа заминава да храни рибите
218
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много отворковци, ама Фицджрелд и Маккейн когато бяха избушени мълчахте като риби.Да не забравим и подвижния *** Доналд Кук, безпомощните палячовци само снимаха.И от тези *** чакаме да ни защитят.Падащите хамъри от небето, затъналата военна техника в Португалия пълен ***.Иначе във филмите са непобедими и винаги спасяват света.
217
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АнонименХаиде подредСАЩ, ВБ, ФР, ГЕРМАНИЯ, РУСИЯ са страните които могат да произвеждат лопатки за горещата зона на реактивни двигатели има повече космически страни по света.Какво означава по-добър двигател? Освен това особено за бойните самолети двигателите се правят за съответния режим - пример Су-27/30/33/34/35 може да направят фигурата Кобра и да летят с опашката напред за известно време (отрицателна скорост) но ако техен двигател се монтира на Блек Бърд примерно и 2000км/ч няма да сти
216
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край Дамаск няма и не е имало С-400 ***. С-400 има само около базите на Русия за защита. Питай израелците що толкова драпаха за споразумение с Русия и предварителни предупреждения, че ще летят...
215
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименТо не, че българският голтак има какво да яде в "проспериращият Запад". Иначе, козяците сте добре, пасете трева. Пасете, щот след туй ша ви издоим, за да напълним магазините в малките руски градове, поне с прясно мялко;)))
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 272Щото много го "виждат" С-400 затова израелците ги изпържиха край Дамаск с Ф-35:)) Същите тези прословути С-400:)))))))
213
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ПитащНе ще ги посрещнат с доставка на 300-400 пускови установки Метис-М и няколко хиляди ракети към тях особено такива с термобарична БЧ която реално ИЗТЪРБУШВА Сгради и Бункери. Ракетата за този комплекс(който е създаден за да замени Легендарната Малютка) е 10-15% по-скъпа от еквивалентен по мощност артилерийски снаряд. Комплекса се пренася от 2 човека.Защо не ракети срещу танкове? Ако трябва и такива ще доставят. Но без пехота танковете просто са тлъсти мишени за противниковата пехота
212
10
 
7
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
Не си виждат съдраните дирници - учения ще ми правят. На гол тумбак - чифте пищови, както е казал народът.
211
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми кога да го засичат тоя Ф22 като той не лети. 1 час полет и после 30 часа обслужаване за да отлепи пак, а с400 си го хваща без грижи и 200 милиона, пуффф...То това не е Холивуд. Ербап са срещу камилари с пушки, ама като ти светнат лампите, че са те прихванали с400 и памперса ще го стоплиш на мига, щото там няма бутон "Ню Гейм"...
210
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиНе бре, единия се удави при излитане:))И стига си търсил под вола теле със смешни аргументи. Недоклатените му самальотчета могат да излитат или без въоръжение или с половин резервоари гориво:)) Което значи 100 км боен радиус:))
209
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТи да не искаш да кажеш, че руснаците правят по-добри самолетни двигатели от Ролс Ройс, Прат Уитни и т.н.?