Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...

Те будят тревога у властите с растящата си аудитория и склонността към насилие
30 авг 2017 20:30, Елка Василева
87
Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...
Снимка: архив, Reuters

"Райхсбюргерите" ("граждани на Райха") - разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения - будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди.

Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен вчера пред съда в южния град Нюрнберг, където започна процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с бронежилетка, този "райхсбюргер" бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи, пише Франс прес.

Кои са тези хора?

Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като "правителство в изгнание на Германската империя", "Кралство Германия" и "Германска свободна република".

Те "вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша", обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията "Амадеу Антонио".

Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за "смахнати" и скандалджии", добавя той.

Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци.

Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията - като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията.

Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера.

Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. "Княжество Германия", настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца.

Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия" през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология.

Колко са всъщност?

По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали.

"Движението на "райхсбюргерите" има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти", предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи.

Монархът на "Кралство Германия" - 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие.

Каква е опасността?

Германските власти са разтревожени от "внушителния потенциал за насилие и от растящата (им) агресивност". Интересът им към движението е обусловен от редица скорошни инциденти с употреба на оръжие.

Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота "Мистър Германия", представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван.

Някои политици настояха тогава за затягане на гайките.

През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции - силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия.

По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника "Билд", при "някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем" - "и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно".

/БТА/


87
Още по темата: Германиярайхсбюргери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Ами... не са ли нещо като нашите русофили?
Лика-прилика са май!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Как можа такава простотия да изръсиш
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците бягаха по-бързо от Хитлер. Той не можеше да ги стигне в извращенията и глупостта на германския народ.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само чакат да се появи някой Хитлер, и са готови за "подвизи". Германците са си същите глуппаци. Ядоха здрав бой от нормалните нации.
24
3
 
6
 
! Отговори
До хи хи хи преди 3 години
Не знам дали си ходил в Германия.

Аз съм. Германия е една истинска империя.
23
4
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Василев, националсоциализмът на ремето се роди от мизерията и унижението....
22
2
 
8
 
! Отговори
До Бял вълк преди 3 години
Братле не се занимавай с такива чатъри.

Само, който не познава историята не знае какъв е ужаса на собствена територия да чуеш тропота на немския ботуш.

Ше ги качвал по колите ...
21
4
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 3 години
Добре, че има сетивни хора като теб, които да ни обяснят за политиката. Плосък си като Никлозета преди силикона.
20
2
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Василев
Ako ни разкажеш коя световна банка колко пари е дала на Хитлер, ще е по-убедително. Пък аз мога да ти цитирам годишния отчет на бюджета на райха според ''Statistische jahrbuch'' за периода 1934-1944г. Всъщност войната не е толкова скъпа за Райха.
19
2
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 3 години
Колко си смешен сетивни ми колега интернет писарушка
18
0
 
27
 
! Отговори
шматка преди 3 години
Германия защитава разни бежанци.Дава им помощи и жилища но гони немците от техните домове.
Хаха цирк
17
3
 
29
 
! Отговори
Недоволен преди 3 години
Хитлер беше прав!!!
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха толкова опасни, досега щяха да се опитат да спрат ордите. Да, ама не! А и вече е късно!
15
16
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Всяка държава си има своите мъглявини, в които витаят всякакви нездрави субекти. Имаме си ги и ние в т.ч. всякакви анархисти, батакисти, социалисти и други радикални елементи членуващи във „Войнски съюзи“ и паравоенни организации, побратимени с „Вълците на путин“. Хубавото в Германия е, че гражданското общество е достатъчно развито за да държи под похлупак своите тумори. То и у нас времето на „февруарските протести“ вече отмина, а иначе всяко стадо си има и мър.ша ….. !!!
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Природата не търпи вакуум. Грубото посегателство върху националната държава и върху хората, които са градивният й елемент в етнокултурен, исторически, социален, психологически и т.н. план дава своите плодове под формата на алтернативни обединения от разностранни и разнопосочни елементи. Какво може да произлезе като краен резултат от всичко това е доста любопитно, но тук въпросът е доколко е опасно да бъдем любопитни в случая.
13
1
 
37
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Тези поне не изнасилват млади момичета, като най-новите граждани на Германия, също и не прибират милиарди евро под формата на помощи. Иначе аналогията и при двете групи е поразяваща, не плащат данъци, не признават властта и законите, не работят, побоища постоянно, живеят по собствени правила и тн.
12
2
 
37
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Десетина хиляди "райхсбюргери"(каквото и да значи това) са проблем,ама към 15млн.недоинтегрирани мюс.лита-не са проблем!Желязна логика,няма що...
11
1
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
Я ! В Германия имало и нормални хора !
10
3
 
46
 
! Отговори
Край преди 3 години
"Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията"
Па то и ние имаме такива - ромове им викат.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симпатяги за пример на овцете!