Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа

Триумфализмът на Съединените щати дойде в две версии
327
Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа
Джордж Буш и Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Студената война като система от държави приключи през един студен сив декемврийски ден в Москва през 1991 г., когато Михаил Горбачов сложи край на Съветския съюз. Самият комунизъм, в своята марксистко-ленинистка форма, спря да съществува като практически идеал за организирането на обществото, пише Од Арне Вестад, професор по американско-руските отношения в Harvard, за New York Times.

Студената война като идеологическа борба обаче изчезна само отчасти. От американска гледна точка нещата не се промениха особено този ден. Студената война приключи и САЩ я бяха спечелили. Но повечето американци все още вярваха, че могат да бъдат в безопасност само ако светът изглежда повече като собствената им страна и ако правителствата по света се подчинят на волята на САЩ.

Идеите и допусканията, натрупвани в продължение на поколения, останаха. Вместо по-ограничена и постижима американска външна политика повечето политици и от двете партии вярваха, че САЩ могат, при минимални разходи и риск, да действат според собствените си желания.

Триумфализмът на САЩ след Студената война дойде в две версии. Първата бе на Клинтън, който популяризираше програма за просперитет чрез пазарни ценности в глобален мащаб. Липсата на цел в международните отношения бе поразителна, но местните политически инстинкти бяха по-скоро правилни: американците се бяха уморили от външни намеси и искаха да се наслаждават на „мирния дивидент“. В резултат 90-те се оказаха изгубената възможност за международно сътрудничество, особено в битката с болести, бедност и неравенство.

Втората бе версията на Джордж Буш Младши, който се фокусира върху надмощието. А междувременно, разбира се, се случи 11 септември. Възможно е версията на Буш никога да не се бе случила, ако не бяха терористичните атаки в Ню Йорк или Вашингтон, извършени от ислямистки фанатици (фракция, всъщност родена от американски алианс през Студената война).

Опитът от Студената война очевидно предопредели отговора на САЩ към тези зверства. Администрацията на Буш избра този момент на безпрецедентна глобална хегемония, за да окупира Афганистан и Ирак. Тези действия нямаха смисъл от стратегическа гледна точка, създавайки колонии през 21 век под управлението на Велика сила, която нямаше интерес към колониално управление.

Но САЩ не действаха стратегически, а защото народът разбираемо бе вбесен и уплашен. И действаха защото можеха. Версията на Буш бе управлявана от съветници, които се фокусираха върху проекцията на мощта, териториалния контрол и смяната на режима

Затова и епохата след Студената война не бе отклонение, а продължение и потвърждение на абсолютната историческа цел на САЩ. Постепенно обаче те станаха все по-малко способни да си позволят глобално надмощие.

С новия век основната цел на САЩ трябваше да е да привлече другите страни към международните норми и върховенството на закона, особено след като собствената им власт отслабваше, пише Вестад. Вместо това САЩ направиха това, което западащите суперсили често правят: ангажираха се в безполезни, ненужни войни, далеч от границите им, в които краткосрочната сигурност се бъркаше с дългосрочни стратегически цели. Вследствие САЩ са по-малко подготвени, отколкото можеха, да се справят с големите предизвикателства на бъдещето: възхода на Китай и Индия, изместването на икономическата мощ от Изток на Запад и системните предизвикателства като климатичните промени и епидемиите.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Студена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименистината е, че именно ти се пениш и пиkaш газ, и миеш кеннефи в САЩ и в сто коментара се обясняваш, че не миеш кеннефи, като че ли някой му пука за теб дали миеш кеннефите на американците, айде много ти здраве, мий си ги и си спестявай долари, като си дойдеш може да си купип апартамент в България
159
1
 
0
 
! Отговори
Руското посолство преди 6 години
До АнонименРадваме се, че ти е интересно.
158
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно дали от руското посолство си дават сметка колко неадекватна е тролската им тактика. Та в България няма човек който да не е бил на запад или роднина или член на семейството да учи или работи там. Тези похвати вървяха когато бяхме руски концлагер и нямаше интернет. В Русия сигурно още върши работа такава пропаганда, но тук освен в някой пенсионерски клуб едва ли някой ще повярва.
157
1
 
7
 
! Отговори
Гилгамеш преди 6 години
Всичко е налице другарки и другари, дами и господа. Всеки дърпа чергата към себе си. А през това време едни хора с чаршафи по главите, зачулени като трилитрови буркани ви го хендрят изотзадзе и си шмъркат наргилето. Вие си ровкайте в спомените и се плюйте взаимно до безкрай...
156
2
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
Русия просто трябва да изчака щатския клозет да се срине сам, набутвайки се със стотици милиарди за скапани оръжия и загубени войни
155
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Айде стига с това клише-"Миене на чинии и чистене на ке*нефи" Белите хора емигрирали в Америка по-скоро разнасят пици,докато се усвоят.После почти всички си намират прилична работа.Което е разбираемо-работодателите винаги ще предпочетат за сериозна работа бели вместо някакви нег*ра/латиноси от които ползата е съмнителна.Проблемът на Америка е огромното количество такива безполезни граждани,но тя го решава лесно експлоатирайки останалия свят,чрез долара и някои други неща.
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е хубаво в Русия ама никой не ходи там. Дори и българските рубладжийчета си пращат децата в лошия запад.
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм видял опашки за руски визи пред руските посолства в САЩ, докато доколкото може да се вярва на руските медии опашките пред американските посолства за американски визи(преди да прекратят издаването им) са били дълги около 10 км.
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какво му е на американеца имот в чужбина? За руснака е разбираемо-иска да избяга от свинарника и около 2% успяват да го сторят.
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илюзия е, че русофила може да бъде български патриот. Поставящия руския национален интерес над всичко е оросто безродник и национален предател.
150
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Бедността в САЩ е равна на средната класа в Русия"Чудесно оливане!Много ми е любопитно дали бедните в САЩ(приемаме че това са тези,получаващи помощи-към 60млн*) могат да си позволят имоти в чужбина,за разлика от руската средна класа?Като знаем колко имат руснаците само в България,отделно Кипър,Австрия и прочее.*Тая цифра касае всички получаващи някакви помощи,вкл. и работещи.Живеещите изцяло на държавни помощи са много по-малко,под 20млн.
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истината е, че ти миеш в кеннефи в САЩ колкото и да се пениш и да подскачаш тук...Истината е, че ти се пениш и подскачаш. Аз не съм казвал какво правя в САЩ.
148
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 209Защото най-добре дресираната и законспирирана руска болонка е Бат'Бойко, който се прави на евроатлантик, но всъщност е по-голяма руска пoдлoга от Нинова и Радев взети заедно.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо тогава министърката на туризма от ГЕРБ ходи редовно на крака в Москва да се кланя и да моли за руски туристи?.Колко е това редовното? Освен това като отиде и се кланяха ако може да облекчи визовият режим за богатите руснаци, че им идвали скъпи.
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не илюзия, а чиста лъжа е, че Русия на два пъти е освобождавала България.
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че аз не мия чинии и *** в САЩ. Истината е, че ти докато миеш кенеффи и чинии там където ги миеш си мислиш, че всички са като теб.
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илюзия е, че българите пи Черноморието ще умрат от глад без евразийските пpимати. Без тях, ще се свият единствено печалбите на русофили-капиталисти от рода на сем. Баневи, Георги Гергов и пр., които умело "приватизираха" морските курорти.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но България дава визи на руснаци по облекчен режим и българската министърка на туризма ходи на крака в Русия да ги уговаря повече руснаци да идват да почиват в България, защото без руските туристи българите по черноморието са умрели от глад....Поредната лъжа. Съвсем наскоро излезе статиска туристи от кои държави са посетили България. Делът на руските не надвишава 20%.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе бита карта сапоследни издихания и сега ще хапят най-многокитайчите се научиха да ядат не само гарнитура ами и основното ястиепарите в америка са много не поради това че работят много а защото са се уредили да крадат от целия свят ито по многоно това вече се променя и ще им става все по-трудно да крадат занова няма южен поток - за да спасим украйна за наша сметка и затова ритат срещо северен поток 2 защото искат да си пробутат два пъти по-скъпия газ на европа- пазарна икономика друг път
141
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че хората предпочитат да мият чинии и кеннефи в САЩ отколкото да живеят в руския свинарник