Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа

Триумфализмът на Съединените щати дойде в две версии
327
Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа
Джордж Буш и Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Студената война като система от държави приключи през един студен сив декемврийски ден в Москва през 1991 г., когато Михаил Горбачов сложи край на Съветския съюз. Самият комунизъм, в своята марксистко-ленинистка форма, спря да съществува като практически идеал за организирането на обществото, пише Од Арне Вестад, професор по американско-руските отношения в Harvard, за New York Times.

Студената война като идеологическа борба обаче изчезна само отчасти. От американска гледна точка нещата не се промениха особено този ден. Студената война приключи и САЩ я бяха спечелили. Но повечето американци все още вярваха, че могат да бъдат в безопасност само ако светът изглежда повече като собствената им страна и ако правителствата по света се подчинят на волята на САЩ.

Идеите и допусканията, натрупвани в продължение на поколения, останаха. Вместо по-ограничена и постижима американска външна политика повечето политици и от двете партии вярваха, че САЩ могат, при минимални разходи и риск, да действат според собствените си желания.

Триумфализмът на САЩ след Студената война дойде в две версии. Първата бе на Клинтън, който популяризираше програма за просперитет чрез пазарни ценности в глобален мащаб. Липсата на цел в международните отношения бе поразителна, но местните политически инстинкти бяха по-скоро правилни: американците се бяха уморили от външни намеси и искаха да се наслаждават на „мирния дивидент“. В резултат 90-те се оказаха изгубената възможност за международно сътрудничество, особено в битката с болести, бедност и неравенство.

Втората бе версията на Джордж Буш Младши, който се фокусира върху надмощието. А междувременно, разбира се, се случи 11 септември. Възможно е версията на Буш никога да не се бе случила, ако не бяха терористичните атаки в Ню Йорк или Вашингтон, извършени от ислямистки фанатици (фракция, всъщност родена от американски алианс през Студената война).

Опитът от Студената война очевидно предопредели отговора на САЩ към тези зверства. Администрацията на Буш избра този момент на безпрецедентна глобална хегемония, за да окупира Афганистан и Ирак. Тези действия нямаха смисъл от стратегическа гледна точка, създавайки колонии през 21 век под управлението на Велика сила, която нямаше интерес към колониално управление.

Но САЩ не действаха стратегически, а защото народът разбираемо бе вбесен и уплашен. И действаха защото можеха. Версията на Буш бе управлявана от съветници, които се фокусираха върху проекцията на мощта, териториалния контрол и смяната на режима

Затова и епохата след Студената война не бе отклонение, а продължение и потвърждение на абсолютната историческа цел на САЩ. Постепенно обаче те станаха все по-малко способни да си позволят глобално надмощие.

С новия век основната цел на САЩ трябваше да е да привлече другите страни към международните норми и върховенството на закона, особено след като собствената им власт отслабваше, пише Вестад. Вместо това САЩ направиха това, което западащите суперсили често правят: ангажираха се в безполезни, ненужни войни, далеч от границите им, в които краткосрочната сигурност се бъркаше с дългосрочни стратегически цели. Вследствие САЩ са по-малко подготвени, отколкото можеха, да се справят с големите предизвикателства на бъдещето: възхода на Китай и Индия, изместването на икономическата мощ от Изток на Запад и системните предизвикателства като климатичните промени и епидемиите.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Студена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илюзия е, че руската *** се е изправила на крака, благодарение на психопата Путин и притежава по-голяма мощ от тази на СССР. Но руските *** винаги са живели в света на илюзиите.
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Броят на бездомните деца в САЩ се е увеличил със 60% за последните 6 години. Според организацията Poverty USA през миналата година 1,6 млн. американски деца са спали в приюти за бездомни....Руският емигрант спи където свари.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До питанеКогато отменят визите за Русия, тогава ще отменят и визите за САЩ.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предварително благодаря за изрчерпателните и точни отговори....А как стои въпросът за визите за Русия?
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79 Има разлика между бедността в САЩ и тази в останалия свят.Според проучванията ,бедността в САЩ е равна на средната класа в Русия.Така че реално дори да миеш *** в щатите ,пак ще водиш по-богат живот от този на руснаците.
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа де, да миеш нужниците ти е работата...
134
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Броят на бездомните деца в САЩ се е увеличил със 60% за последните 6 години. Според организацията Poverty USA през миналата година 1,6 млн. американски деца са спали в приюти за бездомни.
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 180 АнонименАйде честито, още десет години да миеш кенефите в САЩ...Ако миех кеннефи отдавна да съм станал американски поданик. Просто честичко пътувам до там. Такава ми е работата ;)
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 181 АнонименРусофилите се увеличаваме с темпо в българия а сороските евроатлантици ,вечно дрогирани и всяка вечер са с различни африкански бежанци са малка групичка в софия
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Бюрото по статистика 49% от американците живеят в жилища благодарение на месечни помощи; а почти 47 млн. живеят в крайна бедност....крайнобеден в сащ е в пъти по-богат от средно богат жител на коччинката. Минимална заплата в свиннарника-$89, колкото е надникът на най-неквалифицираният американец.
130
2
 
2
 
! Отговори
Карагьозов преди 6 години
САЩ фалираха 2008 сега Китай ги храни като държи резерва си в Америка....САЩ купуват китайска стока с китайски пари на заем и така до края на света иначе тотален срив на Планетарната икономика и масови войни...
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 180 АнонименАйде честито, още десет години да миеш кенефите в САЩ
128
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите трябва да разберат веднъж завинаги, че докато носят тениски със сърп и чук и правят русофилски събири визите никога няма да паднтат.
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впрочем какво стана с висите за САЩ, отмениха ли ги? САЩ нали имат безвизов режим с ЕС, а България е пълноправен член на ЕС вече 10 години. Или САЩ най-нагло плюят в лицето на васалите си и не спазват с тях договорите които самите те са подписали....Проблеми с визите имат само червени касскети като теб. На мен наскоро ми я подновиха за нови 10 години.
126
3
 
3
 
! Отговори
Kostas Linke преди 6 години
ЗА ВАС БИЛГАРИТЕ--НИКОГА НЯМА ДА ПАДНАТ ВИЗИТЕ ЗА САЩ....СКОРО И ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ВЪРНЕ ВИЗИТЕ, И НЯМА ДА ДОЙДЕТЕ ПОВЕЧЕ НА СВЕЩЕННАТА ГРЪЦКА ЗЕМЯ.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 173 До 169Абе ти ще си кажеш и за "евроатлантическите си наклонности" ама едно по едно.
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тинейджърите в САЩ прибягват до проституция, тъй като не могат да си позволят да си купят храна. Това става ясно от изследване, което показва ширещ се глад в най-богатата страна в света, пише "Гардиън"....Да, трудно им е на руските емигранти
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 168 ДемократПърво ще "исчистим" агентите на Сорос. като тебе че замърсяват въздуха , водата и храната ни. В това начинание ще ни окажат помощ руските агенти.
122
2
 
2
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
До АнонименАко китайците станат хегемон както мечтаеш ,ще работиш по 16ч. на ден за 3-4 $,за две години ще се скапеш и после ще те полват за друго.В Китай са добре няколко милиона другите го правят като вятъра.ЕС и Канада са си най -добри за живеене в Света.На други места човека е просто скот...
121
1
 
1
 
! Отговори
До 169 преди 6 години
Не бе, съдран рублaджия съм.