Руските военни маневри "Запад" – ще преминат ли границата с НАТО?

Пактът ще следи най-внимателно военните учения
Обновена: 9 сеп 2017 07:34 | 8 сеп 2017 22:12, Елка Василева
349
Руските военни маневри "Запад" – ще преминат ли границата с НАТО?
Снимка: архив, Reuters

НАТО предупреждава, че ще следи "много отблизо" руските военни учения след седмица по границата си, от които някои страни от Източна Европа ги облива студена пот.

От месеци тази демонстрация на сила на руската армия, носеща името "Запад-2017", е причина за спекулации и страхове в балтийските страни и Полша. Някои дори предсказват, че това ще послужи като параван за нахлуване, пише Франс прес.

"Притеснени сме от естеството и липсата на прозрачност на това учение", изрази в сряда тревога естонският премиер Юри Ратас, когато посрещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във военна база в северния град Тапа, където се обучават войски на алианса.

"Ще следим много отблизо какво се върши. Ние сме бдителни, но също така и спокойни, защото не виждаме непосредствена заплаха за съюзник от НАТО", каза шефът на северноатлантическия съюз.

Столтенбрерг припомни, че заради украинската криза и по-агресивното поведение на Русия НАТО засили военното си присъствие на изток до степен, каквато не е виждана от края на Студената война. Организацията разположи през пролетта четири батальона с обща численост над 4000 войници.

Ядрен удар

Около 12 700 беларуски и руски военни ще участват в ученията "Запад-2017" от 14 до 20 септември по информация на Москва, но Литва и Естония твърдят, че за тях ще бъдат мобилизирани всъщност 100 000 военни.

Още по темата

Според западняците през 2009 и 2013 г. маневрите "Запад" са симулирали именно нахлуване в Полша от десетки хиляди руски войници и ядрен удар по Варшава.

Заради тези прецеденти "ние имаме всички причини да вярваме, че броят на войниците ще бъде значително повече от това, което се обявява официално", каза през юли Столтенберг.

НАТО призовава от месеци Москва към "прозрачност" и иска нейни наблюдатели - трима от тях бяха поканени на "дните за посетители" - да могат да присъстват на ключовите фази от ученията, по-конкретно на брифинги за сценариите и развитието на учението, както е предвидено в документа от Виена - подписан от Москва - за маневрите, в които участват над 13 000 войници.

Западняците не вярват въобще на твърденията на руснаците, че "Запад-2017" ще бъде "изцяло отбранително" учение и ще симулира отговор на руската армия при "терористични" атаки.

Началникът на генералния щаб на Беларус Олег Белоконев впрочем увери, че учението е в отговор на опит за "дестабилизация" от страна на "коалиция от западни страни. . . там, където се намират Полша, Литва и Латвия".

Радари и дронове

Въпреки че не искат да разкрият подробности, съюзниците няма да останат със скръстени ръце. "НАТО, естествено, ще разположи средства, за да види какво става. Така е честно", обясни дипломат, пожелал анонимност.

Силите на НАТО разполагат с мощни радари за наземно наблюдение, окачени на дронове, "които проследяват в реално време придвижването на камиони, танкове и т.н." на разстояние от 200, дори 300 км. Това позволява на "военните плановици да направят дедуктивен анализ" на сценария на учението, подчерта Брукс Тигнър, кореспондент в Брюксел на изданието за отбрана Ай Ейч Ес Джейнс.

Учението "Запад" няма да промени съвместните тренировки на британските, френските, датските и естонските военни, които започнаха през пролетта, обясни френският генерал Оливие Уаше: "Имаме начини да реагираме, ако действително руснаците поискат да преминат границата. Но изобщо не се предвижда подобно нещо".

"Не мисля, че руснаците планират да преминат границата с НАТО", каза и Тигнър, "това ще е лудост, защото НАТО ще отговори незабавно".

"Истинската цел" на тези маневри е "да се покаже, че Русия все още разполага със значителни военни сили" и "че може да каже: "Ние все още сме суперсила", смята експертът.

"Съюзниците наистина се безпокоят, че тези учения служат за затвърждаване на по-агресивна позиция, дори за разполагане на руска военна техника още по-близо до някои страни от НАТО", каза дипломатът.

"Колко войници и оръжия ще остави Русия в Беларус или в анклава Калининград? Това е въпросът, който създава напрежение у всички", допълни Тигнър. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯ ;Не се обеснявай бе национален предател.Марш в Сибир ,такива предатели като тебе ,нямат място в България и белия свят !
153
3
 
20
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен 185На вас туркофилите не може да ви се помогне. Вие сте тотално увредени.
152
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯКъде видя някой да плюе по България бе шизофреник ? Единствените които плюят по България и величаят руската мизерия са русофилите.Виж си името първо и после обеснявай кой какъв е.Шизофренията те е натиснала жестоко русофилче.
151
5
 
16
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 6 години
До "великая проИ кой е твърдял обратното? Или ти си от манипулаторите, които слагат чужди думи в устата на някой друг?
150
20
 
10
 
! Отговори
До "великая про преди 6 години
Не мога да разбера каква е връзката м/у България и ***, все пак България е суверенна държава, както и Украйна .... ?!
149
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯ............ВСЕКИ ПЛЮЕЩ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ СИ............Плюещите по България са единствено русофилите. България няма нищо общо с руската ***, за да ги поставяш една до друга. Русия е враг на България!
148
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯМарш в Сибир ,национален предател !
147
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руснаците и техните слуги "Русофоб" е всеки човек, който не споделя мнението, че *** на руски *** е върховна проява на патриотизъм.
146
19
 
10
 
! Отговори
До великая проССия преди 6 години
Аз съм българин и затова ползвам българския форум, а ти след като гордо си заявил, че си ***, чий го дириш в българския форум ?
145
9
 
18
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен 177ЕТО ГО И ДОКАЗАТЕЛСТВОТО. ТОЗИ РУСОФОБ Е ТОТАЛНО ИЗТРЕЩЯЛ И ВЕЧЕ Е ВЪН ОТ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ПОМОГНЕ.
144
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.................Да вярвам ли, паша? Осман паша: Левски го предава българин, а не турчин, събранието в Оборище го изд...............Единстевно русофила изпитва перверзна наслада от плюенето по България и българите. понеже е неграмотен да прочете за хилядите предателствата в историята на своите господари. Само през ВСВ 1 500 000 руснаци помагаха на Вермахта.!
143
16
 
11
 
! Отговори
До великая проССия преди 6 години
Мястото на великая *** не е във българския форум, а в най-отдалечения североизточен край на Сибир, до Чукотка .... Дано поне чукчитата там имат някаква поносимост към Вас, защото тук никой не Ви ще, освен група прорушки ***, засегнати от аварията в Чернобил .... !!!
142
11
 
18
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 6 години
РУСОФОБИ ПИЙТЕ СИ ХАПЧЕТАТА, ЧЕ ВЕЧЕ СТЕ ТОТАЛНО ИЗТРЕЩЕЛИ. ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА, КАКВО ПИШЕТЕ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА РУСИЯ. ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ ЗА ВАС ТУРСКИ РУСОФОБИ. НА УЛИЦАТА ДА ВИ ВИДЯ, ЧЕ УМИРАТЕ ЩЕ ВИ ПОДМИНА С УДОВОЛСТВИЕ.
141
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ от САЩ видя само гей паради, третополови, мизерни доходи, емигриращо население, колониялно поведение
140
6
 
15
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
Оха, ще понаправя центове като пллюя по БГ и Русия
139
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския агресор трябва да бъде изолиран от целия свят.В България също няма място за руснаците ,а още по-малко пък за русофилите.Всеки русофил е национален предател !! Русия е съюзник на мюсюлманския свят ,затова трябва да се изолира от белия и развит свят !
138
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯ...............Все повече се убеждавам, че тук е пълно с турци, които плюят България и българите,.................България и българите я плюят единствено русофилите. Прочети коментара за уж казаните от Осман паша думи и ще се увериш!
137
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен................Къде я виде тая "угресивна" руска политика ? Да не са нападнали някого ?.................. Ами попитай грузинците и украинците бе русофилче, те ще ти кажат, че не са канили на гости руските ***. попитай и раднините на убитите от руската авиация, ракети и артилерия над 5000 сирийски жени и деца дали руската *** е миролюбива, пък тогава пиши такива копринкаджийски комантари
136
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ВъпросА защо дежурната група прорушки патриоти, не излязат на улицата за да честват 09.09.щото ше отнесат шамарите :)
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BlackradioМи не просто нямате какво да кажете. Ясни сте като бял ден.