Режимът в Северна Корея се крепи на... руския петрол

Дойче веле: Той се внася най-вече чрез посредничеството на Китай
15 сеп 2017 20:45, Елка Василева
167
Режимът в Северна Корея се крепи на... руския петрол
Снимка: архив, Reuters

Русия явно изнася огромни количества петрол за Северна Корея – много повече, отколкото декларира в официалните статистики. И нелегално – чрез китайски посредници. Този петрол е жизнено важен за режима в Пхенян, пише Дойче веле.

Петролът е "еликсирът", който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли, след като Съветът за сигурност в Ню Йорк затегна санкциите срещу комунистическата държава.

Още по темата

Ако зависеше само от Вашингтон, той отдавна щеше да е затворил кранчето за Пхенян, но всички опити дотук са се проваляли заради острата съпротива на Китай и Русия. Москва смята за своя заслуга това, че приетите санкции бяха смекчени.

С други думи - петролно ембарго няма да има. Вместо това резолюцията на ООН предвижда намаляване на доставките на петрол и петролни продукти - като бензин и дизелово гориво - от 1 октомври.

От началото на 2018 година Северна Корея ще има правото да внася от чужбина два милиона барела петрол годишно. Според различни оценки това ще представлява намаление между 10 и 50 процента спрямо сегашния внос. Най-големият доставчик на петрол за Северна Корея е Китай, но Русия постоянно увеличава своя дял.

Търговия в сивата зона

Малко преди гласуването на резолюцията на ООН Япония и Южна Корея бяха помолили Русия да спре доставките на петрол за Северна Корея. Но руският президент се опита да омаловажи нещата. Според Путин ставало дума само за „40 хил. тона петрол и петролни продукти на тримесечие". А това било нищо в сравнение със стотиците милиони тонове, които Русия изнася на световния пазар. Освен това големите руски енергийни компании изобщо не участвали в тази търговия, увери шефът на Кремъл.

Руските медии обаче информират, като се позовават на данъчните власти, че и руските доставки на бензин и дизел почти се били удвоили през първото полугодие на 2017 година. При това реално изнесените количества навярно са по-големи от обявените от статистиката.

Бивш севернокорейски държавен служител, избягал в САЩ, твърди, че Северна Корея внася от Русия между 200 хиляди и 300 хиляди тона гориво годишно.

Това потвърждава и Артьом Лукин от университета във Владивосток: "Това означава, че по днешни цени изнасяните количества се равняват на около 300 милиона щатски долара годишно", казва експертът за ДВ. Ако тези цифри са верни, ще излезе, че Москва изнася три пъти повече, отколкото признава. А причината е, че тази търговия се развива изцяло в сивия сектор - най-вече чрез посредничеството на Китай.

По заобиколни пътища – през Китай

Голяма част от руските доставки се извършват чрез посреднически фирми, а тази търговия изобщо не фигурира в митническата статистика, продължава Лукин. "Дадена пратка бензин бива регистрирана например като експорт за Китай или Сингапур, но после се появява в Северна Корея", казва експертът. Причината за това са санкциите срещу Пхенян, които правят банковите преводи "практически невъзможни". Затова руските търговци имат нужда от "китайски посредници" с добри контакти.

И според "Вашингтон пост" руските петролни продукти стигат до Северна Корея по обиколни пътища. Изданието се позовава на нарасналия от пролетта на 2017 г. брой на танкерите, които пътуват между Владивосток и Северна Корея - очевидно в нарушение на американските санкции срещу Пхенян.

Именно заради търговията със Северна Корея Вашингтон през юни 2017 наложи ограничения на "Независимата петролна и газова фирма" (IPC) - частна компания на бившия шеф на Роснефт Едуард Худайнатов. В черния списък на САЩ попадна също и дъщерната компания на IPC "Приморнефтепродукт", която търгува с петролни продукти на рафинерията в Хабаровск и притежава големи складови помещения на пристанището във Владивосток.

Пред агенция ТАСС Худайнатов определи санкциите като политически мотивирани. Москва отхвърля американските ограничения и се аргументира с това, че засега няма приети от ООН санкции за доставки на петрол за Северна Корея. В този смисъл Русия не нарушава международното право, казва и Артьом Лукин.

Тесни икономически връзки

От около три години Москва води политика на сближаване с Пхенян - в рамките на програмата си "Обръщане към Изтока". Проектът беше ускорен след конфликта със Запада, породен от руската анексия на Крим. През 2014 година Русия опрости дългове на Северна Корея, останали още от съветско време, на стойност 10 милиарда щатски долара. В същата година двете страни преминаха към руската рубла като платежно средство помежду си.

През 2015 руската Търговска камара основа Икономически съвет за връзките си със Северна Корея, а тогавашният руски министър за развитието на Далечния изток обяви целта на Москва: търговията със Северна Корея да се увеличи десетократно до 2020 година - на един милиард щатски долара. Дотук нищо от това не е изпълнено. Обратното дори - търговията е спаднала от 113 милиона долара през 2013 на 77 милиона долара през миналата година. През 2017 г. обаче митническият сбор е нараснал - най-вече благодарение на износа на петрол.

Новите санкции на ООН могат малко да намалят руските петролни доставки за Северна Корея, но те няма да премахнат възможностите за незаконна търговия, казва Артьом Лукин.

Проблемът за руските търговци на петрол може да дойде от друго място - от празната държавна хазна на Северна Корея, твърди той. Новите санкции на ООН са тежък удар за Пхенян, защото ограничават силно възможностите за износ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жалко...Що не хванеш да видиш силите на участниците , а после да ръсиш простотии. Само СССР е бил способен да спре Хитлер в Европа. Само той е бил на и над технологичното ниво на Германия. Ако не си някой ***, за който е все тая какво се пише, важното е да са ***, потърси "житието"на хауптман Михаел Витман. Със своя Т-6 и още един Т-4 спира 6-та армия на ген. Монгомъри за десет дена. Т-4 е остарял, но по стандартите на източния Фронт.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жалко...САЩ не спасиха СССР.САЩ спряха СССР в края на ВСВ. Сталин щеше да покори цяла Европа, ако не бяха янките и англичаните.
120
1
 
4
 
! Отговори
Е да но преди 6 години
До Жалко... 129Сталин поне вършеше зверствата предимно в страната си, а Хитлер - извън неговата. Това е съществената разлика !
119
0
 
2
 
! Отговори
До Жалко преди 6 години
Наистина си жалко. Жалко.
118
5
 
7
 
! Отговори
пенко преди 6 години
"Пише Дойче веле!" ЗАЩО НЕ ПИШЕ "ДОЙЧЕ ГАЗ" ??? Колко газ продават русиънзите на дойчеНЗите ? А Ако ИМ продават повече от петрола за КНДР !?!? ДОЙЧЕ КЪНТРИ заробва ЕВРОПА !!! КНДР не ни ЗАРОБВА ! Чия е Дойче веле ??? Каква е разликата между Ким и Меркел ??? КОЙ И КОЛКО ГОДИНИ Е ДИКТАТОР ??? "МАНДАТЪРСИ"???400 ФАМИЛИИ СА ГОСПОДАРИ НА ДЖЪРМАНИЯ ОТ ВЕКОВЕ !!! ДЖЪРМАНЦИТЕ ИМ" БАЧКАТ" !!!
117
20
 
8
 
! Отговори
Жалко... преди 6 години
САЩ трябваше да оставят Хитлер през ВСВ да си превземе СССР, а не да помагат на Сталин с над 250 млрд $ в стоки, горива, храни, оръжия, техника, коли, мотори, самолети, камиони...Сега света щеше да е по-хубав. Без зверствата на Кремъл!САЩ са виновни, защото спасиха Русия!Сега целият свят страда от Кремълските лъжи и измами!
116
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Режимът на Меркел се държи на газта от Русия. Режимът на ББ се държи на петрола от Русия....
115
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русия е истинското Зло.Нищо хубаво не е произлязло от там, само беди и злини за другите народи."-----------------------------------Значи и ти и коментарът ти сте произлезли оттам.
114
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е истинското Зло.Нищо хубаво не е произлязло от там, само беди и злини за другите народи.
113
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А санкции за Германия кога? Щото и режима на Меркел изцяло зависи от руските енергийни доставки.
112
10
 
14
 
! Отговори
don преди 6 години
САЩ чрез НАСА използват руската космическа програма и летят заедно съвместни екипажи.А за пред останалите имало санкций и разногласия.Ако не е Северна Корея ,САЩ как ще си продават оръжието в региона и ще имат войски на чужди територий . Това е един голям цирк за пред хората.САЩ искат да превлекат на своя страна северна Корея в тяхната търговска война с Китай. Да не забравяме прасчо къде е учил.тятъра е пълен .мечтата на САЩ е да съсипят Япония и Южна Корея да нямат това производство
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125За да е по красив.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ според вас как да се аргументирам пред по долните и още по-големи смешковци--------------Не можеш да се аргументираш с мненията на двама никому неизвестни сащци.Дай някакъв по-сериозен аргумент.
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пол Крейг Робъртс е един нещастен дядо на 78 години, амо като му погледнеш физиономията е видно, че е обезумял. И след като САЩ и Америка са две различни понятия, защо наричаш Пол Крейг Робъртс американец, а не сащец, сащиянин или някаква такава глупост? В международната политика САЩ има тежест повече от всички останали американски държави, взети заедно.
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.М. ДостоевскиАмерика и САЩ са две различни понятия ***. И за твой ужас все повече американци, включая такива като Пол Крейг Робъртс, Антъни Сатън и т.н. го разбират и обясняват на свестните и честни американци. А не на псевдоамериканчетата и полубългарчета :-))).
107
4
 
7
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
Според мало умните евразийски педерр расти, Америка е накарала Германия и СССР да се сбият, за да спечели пари. А Германия и СССР са се управлявали от малки 6-годишни деца, които не могат да си направят сметката кое им е изгодно. Вижте си парясания вожд-пед дал, дето си празнува рождните дни в компанията само един друг педдал, още по-дребен от него.
106
11
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Не знам какво просто го ведо требе да си, за да верваш, че мужиците ще изпълняват някакви договорни задължения.Това е абсолютно безчестно, просташшко и безбожно племе.Още Бисмарк е забелязал, че с мечката може да се водят преговори само като и опреш щика на гърлото. Между другото, след бисмарк два германски Райха са карали евразийците дас е ратк ръф.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116"В первом томе этой серии Введение к Ордену описаны в общих чертах природа и цели Ордена. Наша гипотеза о том, что США управляются элитным секретным обществом, была подкреплена документальными свидетельствами: такое общество действительно существует, принадлежность к нему скрывается и признание в этом не бывает добровольным. После издания первого тома библиотека Йельского университета, в которой находилась основная часть документации, отказала исследовтелям"
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 114, Нещо си в грешка, Русия има огромен развиващ се пазар призвеждащ и айфони и компютри и каквото ти се ще, гладен за енергия - Китай и Индия - местата на които и Епъл и Майкрософт и Циско си правят софтуера :-). Това не е от днес. Та Китай и Индия са около 2.8 милиарда човека. САЩ и Европа около 600 млн :-))). На Русия и трябват евтини а не скъпи технологии. Германия изнася за Китай технологии а не стоки :-).Освен това самата Русия си има технологии, като Статуса, например ;-)
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 115 Мен не ме вълнува някъв *** какво мисли ? Аз имам глава и също мисля. Не САЩ запалиха ПСВ и ВСВ . Прочети си историята. ***.