Руски филм за цар Николай II – мишена на "православните талибани"

Тема табу ли са младежките любови на последния цар на Русия?
16 сеп 2017 14:37, Елка Василева
87
Руски филм за цар Николай II – мишена на "православните талибани"
Кадър: YouTube

Наистина ли са тема табу младежките любови на последния цар на Русия?

Достатъчно, за да се откажат много кина в Русия сто години след революцията да разпространяват един нов филм под натиска на ултраправославни групи.

Повече от месец преди излизането му все още малцина са гледали "Матилда" - пълнометражна лента, пресъздаваща любовния роман на бъдещия император Николай Втори с балерината Матилда Кшесинская.

Но няколкото кадъра от трейлъра разгневиха вече православни активисти, вдъхновявани идейно от една прокремълска депутатка, пише Франс прес.

Според тях филмът, режисиран от Алексей Учител, петни паметта на Николай Втори, екзекутиран през 1918 г. от болшевиките заедно със семейството си и канонизиран от Руската православна църква през 2000 г.

След продължила седмици полемика най-големият разпространител - обединената верига "Синема парк" и "Формула кино", реши тези дни да не показва филма, който предстои да бъде пуснат по кината на 26 октомври.

Решението, безпрецедентно за постсъветска Русия, бе взето след серия насилствени действия - нападение с коктейли "Молотов" срещу студиото на Алексей Учител в Санкт Петербург, опожаряване на две коли пред офиса на адвоката му в Москва и умишлен палеж на кинозала в Екатеринбург - уралския град, където е било екзекутирано царското семейство.

Александър Калинин, лидер на радикалната група "Християнска държава - Светата Рус", отрича да е предприемал насилствени действия, но признава, че негови хора са изпращали заплахи, и приканва създателите на филма да не го разпространяват.

"Изкрещявам това, за да чуе цялата страна: спрете с вашите провокации!" - възкликна той пред АФП.

Водачът на твърде активната група "Сорок сороков" , бранеща православието според нея самата - Андрей Кормухин, обвинява режисьора, че "си прави безплатно пиар на гърба на царя". "Приписвайки на Николай Втори измислена любовна авантюра, този кинодеец оскърби чувствата на руснаците, които почитат царя като свой баща", заявява той.

"Истерия" или "чест и достойнство"?

Атаките добиха такъв мащаб, че филмът намери и защитници, включително в лицето на твърде консервативния министър на културата Владимир Медински.
"Законът не посочва нарушения, които биха могли да оправдаят забрана на филма", заяви той пред френския всекидневник "Фигаро" и спомена за "истеричната кампания около един най-обикновен филм, който изобщо не оскърбява паметта на царя".

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува "проявите на екстремизъм" - "доста неприятни" и "неприемливи".

Заплахите и насилието от страна на протестиращи всяха тревога в артистичните среди. "Никога не бяхме виждали нищо подобно - сподели пред АФП руският режисьор Павел Лунгин. - Тия просто са някакви православни талибани."

"Това е групировката "Ислямска държава" в руски вариант", добавя кинодеецът Александър Сокуров и обвинява властта, че не възпрепятства разрастването на "религиозния фанатизъм".

През последните години православни активисти наложиха свалянето на редица театрални постановки и затварянето на изложби, действайки в името на консервативните ценности, прокламирани от президента Владимир Путин след завръщането му в Кремъл през 2012 г.

Сред творците, избрани за мишена, бе и авангардният режисьор Кирил Серебреников, разследван днес за злоупотреби в съдебен процес; негови симпатизанти съзират тук атака срещу дръзките му постановки, критични по-специално спрямо църквата.

Тези активисти често оправдават действията си с приетия в Русия през 2013 г. закон, въвел престъплението "оскърбление на религиозните чувства на вярващите". Това стана в контекста на случая с пънкарската група "Пуси райът", изпяла "пънк молитва" в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва.

При все това Наталия Поклонская, прокремълска депутатка и бивш прокурор на Крим, подаде иск срещу компанията "Рок" на режисьора Алексей Учител, "за да защити честта и достойнството" на Николай Втори. Тя увери, че е упълномощена за целта от една потомка на царя.

Активистът Андрей Кормухин също няма намерение да смекчи натиска: "Дори ако филмът излезе, ще направим така, че да го гледат възможно най-малко хора".
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно това е целта на филма - гавра с покойния цар и съответно, реклама покрай скандала. Тук историческата истина не играе никаква роля. На това му викат "модерно изкуство" - ядосваш хората и всички говорят за нещо, което иначе няма никаква стойност.
23
9
 
11
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
На тия православни талибани щом царя им е толкова мил,да взимат да изнесат мумията на убиеца му дето стои от 90 години на Червения площад...Ама не-те ходят и там да се кланят...
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което правят руснаците се нарича: Защита на националното достойнство.
21
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се гаврят така с паметта на Ботев или Левски, дали и ние няма да се ядосаме?
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Дойче Веле?"---Не, бе! Тоя път е преписано от "Франс прАс".Нали семейство Макаронови бяха наскоро тук, дай да ги "изчеткаме".
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле?
18
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брутално зверско изнасилване на 71 годишна германка от бежанци потресе германия,за това пишат много немски издания,разбира се в този сайт -блумбърг(днес бг) нито дума за това поредно гнусно престъпление на последователите на Мохамед,за сметка на това четем поредния анти руски пасквил.
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е крайно време е да прекръстите и Путин, щото с това име петни името на руското президенство:)
16
7
 
25
 
! Отговори
Pussy Riot преди 6 години
Статията смърди на DW.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изчисти си *** от асансьора бе ! Николай
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При все това Наталия Поклонская, прокремълска депутатка и бивш прокурор на Крим, подаде иск срещу компанията "Рок" на режисьора Алексей Учител, "за да защити честта и достойнството" на Николай Втори. Тя увери, че е упълномощена за целта от една потомка на царя.____________Това направо кърти мифки, коя е тая потомка на царя бре :)?
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то в русия всички са талибани, но не бих ги нарекъл православни, по скоро болшевишки талибани
12
6
 
18
 
! Отговори
цивилизован запад... преди 6 години
и варварска Русия"нападение с коктейли "Моллотов" срещу студиото на Алексей Учител в Санкт Петербург"На премиерата на "Последното изкушение" на Мартин Скорсезе цивилизовани западни католически мирно протестиращи (бе не искам да кажа талибани) мирно цивилизовано и деморактично протестират хвърляйки коктейли моллотов по публиката по време на прожекцията в киносалона в Париж. В паниката жертвите са 8 души и десетки със сериозни изгаряния.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доста странно, наследниците на тия дето разстреляха последния император и цялото му семейство, днес се загрижили за неговото добро име
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо много са го закъсали с актьорския състав, от кол и въжа събирани, освен импреатрицата която е литовка но се представя за рускиня и живее в бедна Русия другите са някакви третокласни, а за главната роля са си докарали някакво полско моме да я изиграе великата руска балерина Кшесинска която е била назначена за прима балерина въпреки протестите на театъра и хореографите, но е знаела с кого да спи.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментой и Ердоган искаше да сваля "Великолепния харем" от екран, много се беше ядосал преди две години на сценаристите - султанът само в женското отделение се моткал, а пък той като малък учил, че изобщо не слизал от коня - нападал и превземал, нападал и превземал, пристъпвал напред, му.шкал наляво и надясно, писъци, крясъци и тн,, воювал денонощно на полето
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-малкото защото актьорът е немски порно артист. Това обаче гледат да го пропуснат.
7
5
 
24
 
! Отговори
Студио Бояна преди 6 години
Във всички български филми след 1997 година историческата реалност е пропагандно изопачена, но ние анализираме чуждото кино от исторически период, които няма живи съвременници. Зелка Василиевна - кинокритик #1!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
консервативни ценности преди и сега - зарязваш жена си и припкаш "подмладен" подир първата балерина увила се по-здраво на пилона за морален пример на децата, а сюжетът на филма предполагам е от ергенските години на императора - не е бил нито евнух, нито ге.й, нито монах-светец, обети пред Господа още не бил давал, освен пред родителите си да спазва що-годе официално приличието
5
5
 
12
 
! Отговори
шахматиста преди 6 години
нищо не разбрах - какво е "опасното" във филма, но отдавна беше ясно, че ще се появат и "православни талибани" ... явно мюсюлманските вече се поизхабиха.очаквайте и "католически талибани" ...