Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти

Там са разработени от нацистите страшните ракети Фау-2 /V2/
18 сеп 2017 20:00,
97
Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти
Снимка: Архив, Reuters

На малкия германски град Пенемюнде с 250 жители не се е налагало да приеме нито един кандидат за убежище. Въпреки това 50 на сто от жителите му гласуват за Алтернатива за Германия, партия, настроена твърдо срещу имигрантите, която се опитва да постигне исторически резултат на предстоящите парламентарни избори, пише Франс прес.

Разположен в бившата комунистическа Източна Германия, недалеч от полската граница, малкото балтийско пристанище, в което няма нито училище, нито супермаркет, дължи печалната си слава на нацисткия режим, който разработи там своите страшни ракети Фау-2 /V2/, първите балистични ракети в историята на човечеството.

Това минало и икономическите трудности, наследени от комунистическата епоха, правят Пенемюнде възприемчив към аргументите на националистите. На местните избори през 2016 г. десните популисти от Алтернатива за Германия в града постигнаха забележителния резултат от 47 на сто на гласовете.

Партията очаква да постигне същия резултат на парламентарните избори на 24 септември тук, както и в целия регион на Мекленбург-Предна Померания, крепост на канцлерката Меркел.

Роденият в Пенемюнде Франк Нойман, на 30 години, признава охотно, че националната гордост, която проповядва Алтернатива за Германия, резонира с историята на неговото селище.

"Като дете смятах всичко това за много вълнуващо, беше като голямо игрище, с руините (на нацистките военни обекти), скрити в гората", спомня си избирателят на Алтернатива за Германия.

Мисия Аполо

"По-късно осъзнах, че техническите успехи (на Третия райх) със сигурност са били впечатляващи, но са свързани с войната и разрушението. Не се гордеем точно с това, нашата гордост е по-обща: всички трябва да се гордеят със страната си и с наследството си", обяснява Нойман, който работи в предприятие, организиращо морски разходки.

Построен на място, където затворници са монтирали ракетите на нацисткия инженер Вернер фон Браун, Музеят на историята и техниката в Пенемюнде опитва да разкаже по балансиран начин миналото пред 160 000 посетители годишно.

Защото, макар че ракетите ФАУ-2 са бомбардирали мирното население на Великобритания, Белгия и Франция, причинявайки смъртта на 15 000 души от 1944 г. до 1945 г., тяхното разработване е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун е предоставил таланта си в служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

"Опитваме се да представим историята такава, каквато е била, без да крием негативните аспекти, за което много любители на техниката съжаляват. Други казват, че прославяме нацистки инженери", обяснява пред АФП Томас Кьолер, главен архивист на музея.

"Смятам, че ако и двата лагера са недоволни, значи представяме нещо балансирано", шегува се той.

Алтернатива за Германия смята от своя страна, че политиката на памет за нацистките престъпления, приета от всички правителства след 1945 г., е изтрила правото да бъдеш горд от големите германски успехи, независимо дали са технически, културни или научни.

Германия "не може да живее вечно върху купчина развалини и пепел", обяснява пред АФП Лайф-Ерик Холм, кандидат на Алтернатива за Германия на парламентарните избори в Мекленбург.

"Германците все още се учудват, че са сред най-популярните нации в света и се питат как е възможно това, предвид че са "лошите" от Холокоста. Всъщност именно в чужбина нашият имидж е по-нюансиран".

Надеждата: Алтернатива за Германия

Колкото и да е важен, този патриотизъм не е единственият фактор за успеха на Алтернатива за Германия в Пенемюнде. Защото и тук, както навсякъде в Източна Германия, в икономически план регионът изостава от Западна Германия.

Сгушено в северната част на остров Узедом, популярно място за ваканция, селището на практика се прехранва основно от туризма. Вследствие на това, всяка зима безработицата в окръга се повишава до 15 на сто, преди да падне на 10 на сто през юни - два пъти повече от средната за страната.

Това е добре дошло за Алтернатива за Германия, която обвинява канцлерката, че отделя милиарди за 900-те хиляди бежанци, приети през 2015 г., но забравя най-бедните райони на страната.

"Видях как всичките ми приятели от училище си тръгват, защото тук няма работа, нито подкрепа за младежите и семействата с деца", обяснява Франк Нойман.

"Управляващите партии, които Меркел въплъщава, не направиха нищо през последните 10 години. Не знам дали Алтернатива за Германия, като новодошла, може да направи нещо по-добро, но се надявам".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ракетите на Вернер фон Браун си падаха в океана. И Фау-2 и Аполон. Като последния, балъците си мислеха че лети до Луната.
39
0
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Точно за това ти сложих името в кавички - невеж си, но това можеш да го промениш. Поинтересувай се колко от Турските Султани по времето на Османската Империя са били турци. Поинтересувай се от къде са били и каква е била тяхната агенда довела до революцията на младите турци преди стотина години. Адолф Айхман е военнен престъпник по дефиниция от съда в Нюрнберг, открит от Мосад в Ю Америка и убит - както го обвиняват че е убивал. За едни враг а за други герой само времето ще покаже кое е било....
38
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 6 години
До ТурчинАйде де. Имената ви смениме, мълчахте като агнета. Смелоста ви стигна за бомба във вагона за майки с деца на гара Буново. За 140г. българска власт над вас - нито едно въстание или бунт.
37
5
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Слагай си кавичките. Твоето име е на нацистки престъпник. Живков е предложил да сте 16-та република, да. А за част от Югославия никой никога не ви е броял. Не знам какво си въобразяваш. На въпроса ти - турчин никога не в бил роб, не е и няма да бъде.
36
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
След две седмици ( на 03.10.2017г.) човечеството трябва да чества 75г. от изпращането на първия предмет в космоса. На 03.10 1942г. от полигона в Пенемюнде е успешно изстреляна първата ракета в света. Този ден е паметен за човечеството. За съжаление няма да се чества..........ще продължаваме с фанфарите за Гагарин и Аполо.
35
3
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
"Турчин" - България никога не е искала да е република на СССР - за това не е и била! Югославия не е Сърбия а държава на Южните Славяни - а ти сега ми кажи ти чувал ли си Турция да е била повече от 500 години под робство аз да те питам? Я пак си помисли и ми отговори дали знаеш за какво ти говоря? Ако не знаеш - тогава правилно съм ти написал името в кавички ;)
34
6
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Абе оситата още мечтаят за светлото комунистичвско бъдеще, но затова са и бедняците н Германия. Тук пък някой бълнуват България да бил част от Югославия. И кому е нужно това? То и 16-та република е искаш Тошо да ви прави. И това ли ви квфи? *** и мазохистите.
33
3
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Lucky, чел съм за нечовешко отношение към етнически Българи на територията на Сърбия и Македония. Чел съм, че Сърбите наговарят Македонците за такова отношение към етническите българи - някои мислят, че това е заради събитията през Втората Балканска война, в която останалите Балканци, както знаеш се съюзяват срещу нас вижайки ни като "Хитлера на Балканите". Може би са били прави ИЛИ може би не са били прави и ние просто сме се опитали да си върнем това което е НАШЕ - спорно е това
32
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
ЕС елиминира нуждата България да се обединява със Сърбия и други за да бъде част от Югославия - вече няма смисъл от държава на южните славяни. ЕС е много по мощна организация от колкото Югославия би била с България в нея. Точно поради тези причини ЕС е толкова яростно атакуван от най-големите си врагове Америка и Русия - отново искат да ни смачкат в менгеме както направиха през Втората Световна - направи грешка веднъж или дори два пъти, но повече недей... Ние сме Европейци, не Янки или евроазиац
31
1
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
До Анонимен39кой, аз ли бе? Тая я псуввам по 30 пъти на ден
30
3
 
4
 
! Отговори
lucky преди 6 години
Юго - Славия, тоест държавата на южните славяни както знаеш - това трябваше да е Югославия. Южните Славяни като нас, сърбите, хрватите, македонците и тн - разделени от нашите северни братя от хазари и дачии. Като хърватин е било странно Тито да държи толкова на контрол от страна на Белград и Сърбия, но може би там има е други неща за които не знаем - глупаво е да искаш да елиминираш България в такъв съюз а Българите са исторически винаги били надеждни партньори за всеки.
29
1
 
7
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
Ето къде ще бягам оъ ***, само дето няма училище за детето ми.
28
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Значи все пак в Германския халифат е останало едно нормално място за живеене, където световният елит няма да ме кара да съжителстват с нгаля-нгаля, тарам.буки и бонго-бонго ...
27
3
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Ако България се беше присъединила към Югославия говорим за държава с над 32 милиона население и по голяма по територия от Полша! С пристанища на Черно и Адриатическо море - мощна дори и за запада. Нямаше да е толкова лесно да бъде ликвидирана. Но грешката на Тито е че е държал столицата да остане Белград и Сърбия да диктува всичко (вместо както е в Амрика и Вашингтон) което Димитров е нямало как да приеме при положение, че по това време България е била с по голямо население от Сърбия.
26
2
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Може би такива "изостанали" места ще се превърнат в резервати за бели хора,а процъфтяващите досега центрове-в ислямски зверилници....
25
6
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Системата в Бивша Югославия беше добре според мен - не перфектна разбира се, но по добра от много други. Сравнително по свободни бяха от нас и се радваха на по висок стандард на живот и въпреки всичко бяха от Соц-лагера а не истински капиталисти както в момента е почти на всякъде. Стандарта им на живот обаче им е коствал много заеми + сравнително висока безработица за Социалистическа държава (17%). Но някои кардинални грешки на Тито + наивността на Георги Димитров спират БГ да стане част от СРЮ
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До luckyman :И изобщо стратегически грешки и глупости има от самото им начало като политическа сила....А ти самия ЧЕТЕ ли, преди да ръсиш бисери?? ЧЕТЕ ли как се възтановила Германия след краха на 1св. война? ЧЕТЕ ли от къде са взети средствата за това "магическо" възстановяване и при КАКВИ условия???
23
4
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Чистия Социализъм а най-хуманната система от всичките (не го бъркайте с Комунизъм което е диктатура) която дава право на хората да гласуват демократично, но в същото време не позволява (привидната) свободия на Запада. Социализма обаче е невъзможен да съществува все още защото е система дизайнвана да елиминира човешката алчност която е пропита в хората до мозъка на костите - в момента в който се опиташ да накараш хората да приемат Социализма го превръщаш в Комунистическа диктатура и гейм-овър!
22
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Научете термините: Пазарна Икономика + Дикатор/Националист = Фашизъм. Социализъм + Дикататор = Комунизъм. Сама по себе си истинската демокрация е съществувала единствено в древна Гърция, където пазара е бил отворен и достъпен от всеки защото тогава е нямало монополисти и крупни магнати. Фашизъма тръгва още от древен Рим, пазарна икономика + крупни богаташи (патриции) плюс (де факто) диктатор какъвто е бил Цезър. Рим като република преди империята е била близо до истинска демокрация като Гръцката
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На български избори не гласувам, тъй като отдавна не живея в България и не смятам, че е редно, но другата седмица ще гласувам в Германия. Именно за АфД. Тея също нищо добро няма да направят за Германия, но са ми единствената надежда да разкарат неадекватна Меркел. Тя докарва само злини за страната. И преди с едноличното си решение за АЕЦ и после за бежанците.Не може да казваш, че решението да ги пуснеш е било правилно и после да казваш, че това не бива да се повтаря. Шизофрения му се вика!