Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи

Васили Михайловски обаче се е спасил – благодарение на бавачката си
28 сеп 2017 22:18,
177
Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи
Снимка: DW, A. Magazova

Васили Михайловски добре помни онзи септемврийски ден на 1941 година. Нищо, че тогава е бил едва на четири години. В окупирания от нацистите Киев внезапно разпространили листовки, в които се казвало, че всички евреи са длъжни да се съберат на едно определено място в покрайнините на града, носейки със себе си и цялото си имущество. Който не изпълнел този призив, щял да бъде разстрелян.

"Изви се огромна колона от хора с двуколки, които се отправиха към местността Бабий Яр*", спомня си сиракът Васили, който бил придружен от бавачката си Надя. Майка му била починала наскоро след раждането, а баща му, войник от Червената армия, бил пленен от нацистите и по-късно разстрелян, разказва историята му "Deutsche Welle".

Към "Зоната на смъртта"

"Когато тръгнахме с Надя, бях много щастлив, защото мислех, че отиваме на манифестация като онези, които се провеждаха на 1 май", разказва Васили. Той дори помолил бавачката да му купи балон или флагче. Край Бабий яр обаче не ги очаквало празненство, а истинска драма.

На 29 и 30 септември там нацистите извършват най-масовата екзекуция на хора по времето на Втората световна война. Само за два дни в покрайнините на Киев са избити близо 34 000 евреи.

Германските войници удряли хората с прикладите на пушките си и ги бутали брутално към "Зоната на смъртта", спомня си Михайловски. Малко преди той и Надя да попаднат под дулата на оръжията, бавачката му извадила паспорта си и го размахала пред полицаите, викайки: "Аз съм украинка, ето вижте, аз съм украинка!" Един от охраняващите войници я хванал за яката и я изтикал отвъд огражденията. "Върви и вземи това дете със себе си", казал й той, сочейки към Васили.

Докато чакали отвъд бариерата, можели да чуят какво се случва с хората от другата страна на загражденията.

"Чувахме викове, плач и вопли, но и шум от самолети, които прелитаха ниско над нас и заглушаваха всички останали звуци. Някъде от небето над нас звучеше и музика, спомня си Васили.

В продължение на десетилетия случилото се край Бабий яр не влиза в официалните учебници по история на Украйна. Първоначално съветските власти отказвали да признаят масовото избиване. А когато те най-сетне издигнали гигантска бронзова статуя с превити от болка фигури, жертвите били наричани просто "съветски граждани". Чак в последните години на СССР еврейски сдружения успели да издигнат скромен паметник на жертвите. След като Украйна обяви независимостта си, правителството в Киев започна да отбелязва трагичното събитие с официални церемонии.

Жертвите не са само евреи

Възпоменанията обаче крият в себе си и конфликтен потенциал. Защото евреите не са били единствените избити край Бабий яр. Екзекутирани са били и голям брой съветски военнопленници, роми, хора с физически и умствени увреждания. И все пак огромното мнозинство от жертвите са от еврейски произход. Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена.

Край Бабий яр например загиват и някои членове на "Организацията на украинските националисти" (ОУН), поради което националистически групи в днешна Украйна се опитват да използват възпоменанията за своята пропаганда. Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите.

Васили Михайловски е един от тримата оцелели от трагедията в местността Бабий яр, които са живи и днес. Днес жилището му се намира само на 100 метра от улицата, по която той и бавачката му Надя навремето тръгнали към онова зловещо място, запечатало се завинаги в спомените му.

*На украински: Бабин яр

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
14
 
! Отговори
историята (не) помни преди 6 години
В нашия край, ЮЗ България, се носят легенди как по време на освобождаването ни 1912-1913 четитте на ВМРО са избивали турците, остнали по селата. Само в две села оставили местните турци - Камена и Яворница (общ. Петрич). Оставали са само някои красиви момичета, за да ги дадат на стари ергени българи. Това никъде не се споменава. Явно по военно време е нещо нормално да има расово изтребление. Такива сме си ние хората. (Нито защитавам, нито нападам - не сме го изживели, за да го оценяваме.)
80
1
 
20
 
! Отговори
спомени от 2012-2016 преди 6 години
Ако Хитлер си бе свършил работата, "лошите" мюсюлмани нямаше да ненавиждат запада, съответно нямало е нужда от радикален ислям. Всичкото зло на света става пряко или косвено с участието на "многострадалниците"
79
5
 
17
 
! Отговори
ДА ПОМНИМ преди 6 години
Нека да помним и кланетата по българските земи - Трявна 20..1798, Тетевен 1861г. Сопот в 1793, 1800 и 1807, Габрово в 1793 от кърджалии водени от Емин Балталъ, а в 1798г.от регулярни турски войски, Калофер на 22.Х.1799г. и в 1804, Арбанаси 1796, Велико Търново1796, Троян1796, Севлиево1796,Еркеч 1808, Копривщица 1793 и още два пъти, Казанлък -няколко пъти, Шипка1793, Тулово 1785 , Мъглиж 1785 , Елена 1793, Панагюрище 17, Батак...БЕЗ НИКАКВИ ЛОШИ ЧУВСТВА! НАИСТИНА.НО ДА ПОМНИМ.
78
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Украинеца 124Всеки в СССР е бил приписан към Съответната ССР - Тези които са приписани кум УССР са ги наричали Украинци. Националистите са говорели по възможност само на Украински ЕЗИК - да такъв е съществувал и тогава. Останалите са говорели на своите си езици в Украйна има Българи, Татари, Поляци, Унгарци, Руснаци, Евреи и прочиено всичките са имали ЕДНАКВИ ПАСПОРТИ
77
5
 
14
 
! Отговори
??? преди 6 години
-Милете те, само са ги избивали без причина...-Колко милиона са били убити?- Х ХХХ ХХХ!-То ще се окаже, че те са една от най-многобройните "нации" в света...-...
76
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 133Айде пак ОПОРНО АНОНИМНО ТОЧКОВАно ТЪПИГьОЗЕ от 1918 до 1953 година според теб са избити 20 000 000 от Комунистите и загубите във ВСВ са 27 000 000Запитай се какъв АДЖЕБА трябва да е прирастът на населението в СССР за да може 1926 година преброяването 147 000 000 до 1956 - 209 000 000 човекаГрубо казано загубили са почти 1/3 от населението си с което са започнали а са завършили с 4/3 от населението с което са започнали.Е няма такъв прираст при условие че има и глад
75
9
 
6
 
! Отговори
бълфарофил преди 6 години
Аз обичам родината си България +Аз съм русофил -
74
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще напишете за Ленин и Сталин, които убиха над 20 000 000 руснаци, за другите да не говорим?
73
3
 
20
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
"...Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена..."Тоест, нарочно да се скрие истината, за да обслужва по-добре пропагандните интереси на определени кръгове? А за колко ли още неща ни лъжат?
72
8
 
15
 
! Отговори
вев преди 6 години
"Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите."е браво най-накрая се сетиха , че украйнските бандеровци са нищо друго освен убийци и садисти.Което не пречи УСа да ги подкрепя бандеровското правителство от 2014 насам.
71
13
 
33
 
! Отговори
Георги Иванов преди 6 години
Както казва генерал-фелдмаршал Гьоринг преди да се самоубие в килията си, и да измъкне от лапите на американско-еврейските *** обесването си: Един ден целият свят ще разбере че сме били прави!
70
7
 
31
 
! Отговори
Миско преди 6 години
Абе тия статийки дали още хващат дикиш, или вече и децата знят че Холокоста е лъжа?
69
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а цялата истина....?!?!? или така искат да ви учат
68
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това изречение казва всичко: "Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена."
67
10
 
31
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В световен мащаб антисемитизма расте! Защо ли? Ако потърсите в нета - ще се учудите какви личности са антисемити....аз лично се учудих.Каква е причината? Единствената държава създадена с нарочен указ на ООН. Същите тези многострадалници си направиха атомна бомба - без никой да гъкне! Купуват най-модерно оръжие от САЩ...оръжие , което иначе е забранено за продажба извън пределите на САЩ. За тях явно не важат доста от международните спогодби.Единственото , което ми харесва е, че трепят алахогъзни
66
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох до ,,спомените'' на свидетеля от 4 годишната му възраст.:-) Не споря за жертвите на германската лудост, но това гнусно счетоводство от страна на Народа, минава всякакви граници.
65
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Труно ще ти да го приемиш, но в началото на 70-те също имахме най-силна икономика на Балканите. Като споменахте за победи във войните, коя точно война имахте впредвид:-)
64
10
 
19
 
! Отговори
BULGARIAN KINDOM преди 6 години
До Футуролог Може и така да е, но все пак през Царството България, са защитавали нацията и националните ни интереси. Имали сме най-добрата икономика на балканите и велики победи на фронта.
63
34
 
8
 
! Отговори
Телериг преди 6 години
Докога ще се крие истината, а именно, че Хитлер е избивал евреите по поръчка на мюсюлманите? Те, най-вече иранците, са платили купища пари на Хитлер за това сатанинско дело- Холокоста!!!!! Аман от политическа коректност! Време е истината да излезе наяве!
62
9
 
29
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Уф, пак поредната(не само за мен) лъжа! Имам чувството, че или евреите са били адски ***, или нас ни правят на ***. Как така за един месец, на едно място са избити толкова много хора? Нима другите не знаят какво става, че доброволно отиват да ги убият???Доколкото познавам евреи, а и историята го показва, те са хитри и лукави хора, способни на всичко само те да са добре, а в един такъв момент са толкова невежи и елементарни?