Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИ... преди 6 години
...не забравяйте,че сърбите винаги са били врагове на България и са се стремели само да ни заграбват земите...руснаците също, с много малки изключения...интересите им винаги са били да поддържат алчните и нагли сърби срещу нас!
71
2
 
7
 
! Отговори
до 70 преди 6 години
На всички е ясно ,че Иран най вероятно ще граничи със Турция. Асад няма да можe да внесе ред сам след войната, тъй че Северен Ирак и части от Турция ще бъдат дадени на кюрдите. Aнексите тепърва започват Ердоган се усети и се умилква сега около Путин като изпъдена лисица ха-ха-ха
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаРусофилите никога не сте били, не сте и няма да бъдете българи!
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешно когато селски *** почва да раздава епитети.И само да кажа,че Дудаев искаше да направи ислямски халифат. Е, щом подкрепяш разрастване на ислямската държава........Ами тебе какво те бърка какво искат да правят след като станат независими? Ако искат и монголски каганат да си направят като мислите едно време.Иначе по-смешно е пaчa да дава това от което няма, в случая акъл
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СсА радко Младич оправдагха ли го, русофилче?
67
2
 
18
 
! Отговори
стандарт преди 6 години
МЕРКИТЕ ЗА ЕДНАКЪВ КАЗУС Е РАЗЛИЧЕН. ЗА БАЛКАНИТЕ ВСИЧКО Е РАЗРЕШЕНО НО ЗА ЗАПАДА /демокрацията/ АРШИНА Е ДРУГ..
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До отговорА ти май не си спомняш, че албанция от косово бяха превъртяли като животни! Какво трябваше да направят сърбите! Не сравнявай косовските албанци с каталунците!
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 31Лъжеш като всяка русофил. Дори не си етническа рускиня. Дудаев беше за светска държава, която да има близки връзки с Русия. А Путин, за да усмири чеченците сложи Кадиров и му плаща огромни суми, за да му е верен. Самият Кадиров е играл футбол с отрязани руски глави и е "спирал" руснаците да не напискат Чечня с лозунги от типа "Русские, не уезжайте, нам нужны рабы и ***". От 200 000 руснаци само в столрицата Грозни днес има едва около 10 000 в цяла Чечня!
64
2
 
8
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Милошевич го оправдаха ако не знаеш
63
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Другари, на референдум! За възстановяването на Ромелия - южна България задно със София като Свободна Република в турция! Султана ни намекна за щедри рушвети, а Бойко Борисофф ще свърши черната работа - той е най начетения политик в сегашна Европа!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рано или късно Турция ще бъде принудена да даде независимост на кюрдите.Това е неизбежно и вероятно ще се случи по-рано отколкото си мислят някои.
61
13
 
9
 
! Отговори
отговор преди 6 години
Да се прави сравнение между Косово и Каталуния е все едно да се прави сравнение между геноцид и шамар. Нека Сърбия да пише и колко са избити в Косово без съд и присъда и колко колко шамара има в Каталуния...
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тито, Косово беше с автономен статут в рамките на Сърбия, след това Милошевич прекрати автономията и започна чистките, така че се сърдете на Милопевич, и между другото повече от 8 години водехте преговори и понеже не бехте склонни да дадете широка автономия затова се стигна до обявяване на независимост, така че Вучич тия тарикатщини ги пробутвай на някой друг
59
0
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
Затова ли сега Кадиров прави каквото си иска в Чечня и даже съдът е по шериата?
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
56 ти разбра ли изобщо какво написах та бързаш да се пениш .Точно това написах и аз че съм християнин и за правото на християните за референдуми ,но против референдуми за мюсюлманите които да си създават свои държави между християнски и това ЕС не бива да го допуска ако имат разум
57
1
 
9
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
До Ангел 27: Много си бос по история, ние имаме повече основания за Косово от сърбите, защото сме го владели повече от тях, но това вече няма никакво значение...само мнозинството от населението има значение и най-важното - кой "началник" как ще иска да тълкува събитията...и сега е в сила вечното право на по-силния.
56
6
 
6
 
! Отговори
рускиня до 31 преди 6 години
"..Генерал Дудаев искаше Чечня да се отдели както другите републики и руските *** го убиха и сринаха Грозни в двете чеченски войни."-------------------------------------Най-смешно когато селски *** почва да раздава епитети.И само да кажа,че Дудаев искаше да направи ислямски халифат. Е, щом подкрепяш разрастване на ислямската държава.....
55
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Света вече се дели на държави с ядрено оръжие - суверенни и тежащи на сцената и такива без - управлявани, режимите им се назначават отвън уж демократично. В момента Иран е самостоятелна държава много повече от Германия. Въпрос на време е Турция да има ядрено оръжие.За сърбетата какво да кажем - мойте саболезнования, че и вие като нас сте последна дупка на кавала. Света се е променил много малко за последните 2 хил. години.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
понеже Вие се правите на големи тарикати, за това Вучич, за това, накрая Унгария ще Ви вземе и Войводина
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
понеже Вие се правите на големи тарикати, за това Вучич, за това, накрая Унгария ще Ви вземе и Войводина