Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
17
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Двойните стандарти са член първи точка едно от правилата в ес, а точка втора е лицемерието
51
3
 
17
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Косово е най-големия розпределител на наркотици за Западна Европа.Нищо лично.Просто бизнес.
50
4
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
ХристИяните могат да си правят референдуми Когато турция позволи референдум за кюрдска държава тогава и мюсюлманите ще получат право на референдуми разбра ли бе п о *** к такъв.
49
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испания беше една от малкото страни която подкрепяше Сърбия за Косово, въпреки варварщините на Милошевич, в момента с неадекватоното си изказване Вучич е на път да загуби дори и Испанската подкрепа
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вучич, задай този въпрос към католикос Карекин || Нарсисян по известен като арменския поп.
47
1
 
19
 
! Отговори
да преди 6 години
това е истината другото е лицемерие просто преди 150 години на Балканите е трябвало да се очертаят етнически граници и сега всичко щеше отдавна да е приключило и най вероятно без войни
46
9
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Рахой получи заповеди от ЦРУ да провали референдума, краварите ги е страх че и Калифорния ще искa референдум. Света се побърка крайния либерализъме вреден за вашет здраве. Добре че поне Русия успя да си върне Крим. И не забравяйте че Тръмп и ЦРУ са тайни агенти на Путин и руските хакери Путин винаги побеждава.
45
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 6 години
Без ядрено оръжие - нямаш суверенитет - това е горчивата истина. Правото е на силата и така е от както съществува този грешен свят. Не се чудете на дебеличкия оризар от Сев. Корея, че иска да има такова оръжие.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против белите християни да си правят референдуми за независимост .Но те се правят по области дами и господа . Не гласува България дали родопите да се отцепят а самите родопчани . То е ясно че множеството ще победи и за това така не се прави . в Крим гласуваха кримчани, а не цяла Украйна , има си правила . В Каталуния каталунците а не испанците . Спокойно няма такива мераци за сега да искат родопчани да са в Турция , те са разумни хора .
43
4
 
7
 
! Отговори
@ преди 6 години
"Стига с тия руски опорни точки..."Фобиите са болест уважаеми. Има психиатри, невролози, други лекари които могат да ви помогнат. Това е тема за Сърбия и Косово, Каталуния и Испания. Няма дума за Русия. Нито в статията, нито в коментара ми.Лекувайте се. Може и да не е късно.Визирах райони като Моленбек в Брюксел. Отидете ако не сте ходили. Може да ви помогне за терапията.
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бoклучета са си сърбите и това си е... Въртят се като евтина кypвa, според заданията на "партньора"..."Сърбия ни е лъгала със своият шарлатанствующи патриотизм в продължението на сичкото свое съществование и още дълго време ще да ни лъже и ще да са ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти" - Христо Ботев
41
0
 
22
 
! Отговори
А? преди 6 години
А за Кюрдистан ще може ли или няма да може?
40
5
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Каталуния някога е била княжество по късно маврите са ги нападнали и са се съюзили с Испания сега маври няма. Каталунците могат да се самопределят както искат. А щом ти и САЩ мислите да воювате със СК която се намира между Русия и Китай и се готвяте да хвърбяте атомни бомби между Русия и Китай много ви здраве нападайте. Опа я пак ни разкажи как севернокореца ви уби туриста и хвърля балистични лакети в Японско море хаха СК ще бие САЩ катo маче в дувар Русия и Китай ще им дадат оръжие при всички с
39
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен ЕВАЛА за смелостта на сръбския президент, какво друго може да се каже?
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е на тия гьинсурати да им се блокира кандидатстването в ЕС
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @Стига с тия руски опорни точки. Мюсюлманите в Европа са едва 15 милиона от 500 милиона жители, а в Русия от 140 милиона те са 20 милиона. Само в Москва мюслитата са 3 милиона. не случайно най-голямата джамия в ЕИврпопа е в Москва. неслучайно и всиките съюзници на Путин са мюсюлмани-Сирия, Иран, Хамас и Хизбулла, Турция. Русия води война срещу християнския свят.
36
5
 
21
 
! Отговори
@ преди 6 години
Косово е мюсюлмански анклав в християнска територия.Сърбите допуснаха заселване на албански мюсюлмани в териториите си, сега ревът. Е, късно.Същото се случва в момента в Европа. Преселване на милиони мюсюлмани които създават изцяло мюсюлмански гета-анклави, след време неминуемо ще доведе то граждански войни. Тази религия и тези хора нямат интегриране. Знам че звучи грозно и расистки, но това са студените факти.САЩ използват Косово за нарко депо. Засега. След това - чао Косово...
35
8
 
22
 
! Отговори
До русофила 32 преди 6 години
Русофилите нямате моралното право да говорите за Македония и македонските българи. Защото вие ***, под диктовката на Москва признахте съществуването на "македонската нация", вие карахте хората от Пиринския край да се пишат "македонци" и ако Тито и Сталин не бяха се скарали през 1948 г. пак вие щяхте да предадете Пиринския край на Югославия
34
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се вика сръбска безочливост и наглост, как може да сравняваш нещата в юго войните с тези в Каталуния, та вие сърбите обстрелвахте безразборно градове с артилерия в т.ч. и Дубровник и Сараево, сръбски снайперисти обстрелваха мирното население като дивеч, изселвахте и избивагте хиляди с единствената цел етническо прочистване, да си чул някъде днес испанската армия да върши тези варващини с мирното население?Просто и ясно е, Испания е правова държава с конституция и съд, а Вие не !
33
10
 
22
 
! Отговори
Жоре Косоваро преди 6 години
Не е баце, не е едно и също. Испания не е заливала съседите си с бежанци от Каталуния както сторихте вие навремето в Косово. Преди това проляхте тонове кръв във Босна и Хърватия и просто НАТО сложи край на малоумието и манията за величие на србете. За разлика от Косово, Каталуния е най-богатата провинция на Испания, не е имало опити са асимилация и насилие, даже напротив. Така, че баце Вучич не е едно и също. В Каталуния проблема не е етнически, а икономически, за разлика от Косово.