Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТодорНе заемат страната на по-слабите. Заемат страната на това, което се харесва на Путин и работи за разделението на ЕС и НАТО. Ако заемаха страната на по-слабите нямаше да плюват по Украйна и по-всеки от съседите на Русия, които не искат да вървят по свирката и.
31
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ангел........Някой ден отново Косово ще е на Сърбите .........Пълни глупости пишеш. Албанците ще се изселят ли, ще ги избият ли? По-скоро Сърбия ще остане без Войводина ако продължава да се води по руски акъл.
30
12
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Забелязвам че в този форум повечето подкрепяте идеята за Каталунска държава .Отново заемате страната на по слабите! Ето какво ни е останало от Турското робство.Робското мислене и вечно да заемаш страната на по слабия .Което всъщност обяснява всичките ни Национални Катастрофи.Подкрепяте и Северна Корея в конфликта срещу САЩ и Каталуния .Добре че не се налага да взимаме официална позиция че ще има и 4-та Национална катастрофа !
29
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония я признаха Жельо Жабата ,Петьо Коня, Костов и другите евроатлантици и седераси. И така загубихме Македония, евроатлантик и седерас = антибългарин и национален предател.
28
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво плачете на чужд гроб, бе русофилчета? Били двойни стандартите. Ами в руската *** как е? Генерал Дудаев искаше Чечня да се отдели както другите републики и руските *** го убиха и сринаха Грозни в двете чеченски войни. Утре ако Сибир каже, че не иска да храни Москва с парите от нефта и тръгне да се отделя вие първи ще призовете Путин да прати танковете и спецназа да ги изтрепе и да пресече искането за отделяне. Нали така? Ама сега се правите на демократи и борци за свобода.
27
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е! Косово отвори широко вратата, през която навлезе злото, наречено сепаратизъм. Просто сепаратистите в Европа видяха, че раздробяването на държавите вече е възможно. Косово беше изключително лош прецедент и тепърва ще има да се берат горчивите плодове, на посятото там.
26
10
 
31
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Сърбите да върнат западните покрайнини после да питат пак.
25
16
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Седи мирен човече .Всичко ще си дойде на мястото .И за Каталуния не може и за Сърбия не може.Някой ден отново Косово ще е на Сърбите .Просто Историческа грешка която ще бъде поправена!
24
1
 
26
 
! Отговори
мда преди 6 години
Това с двойните стандарти много лесно показва лицемерието на ВСИЧКИ политици отвсякъде... Испанците участват в международни коалиции които носят "демокрация а после нещо не им изнася като е в задния им двор. Американците създадоха Косово обаче само да се спомене за отделяне на Тексас и откачат всичките и не на последно място Кремъл си "прибра" "изконно" руските земи в Крим, но когато Калининград поиска да стане Кьонигсберг отново миризмата се извисява до небесата.. Лицемерие до откат...
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи сега заради Рахуй няма как Охрид да направят референдум и да си върнем цялата територия до Охрид, всички испанци на върбе, по пет на нож.
22
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата е толкова очеизвдна , че не разбирам как някой не я виждат .Със предимство в ЕС са тези с мюсюлмански етноси . За това за Косово може, а за каталунците не може . За това за Крим не може , а за Северен Кипър може да го разделят щом има турци там.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕждународното право подлежи на промени в зависимост от следните неща:- имате ли ядрини оръжия- наши приятели ли сте, директен съюз или не толкова.
20
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринКога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се пишат македонци? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР. Никога не сте били и няма да бъдете българи!
19
40
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Мамави сръпска, Не е същото изобщо! Каталунците никой не ги е гонил, а вие се опитахте да изселите албанците от Косово - ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ И ГЕНОЦИД се нарича! Напъдихте ги към Македония и България, та и нашата черга да запалите. Добре, че Костов даде коридор на НАТО да ви бомби, та да ви дойде акъла.Сръбе на връбе, по пет на нож!
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вучич, а защо не може за западните ни покрайнини? Какво казват сърбите?
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това е ЕС. Само двойни стандарти. С право Сърбия не искат да бъдат част от този опорочен съюз....В ЕС искат, не искат в НАТО.
16
11
 
25
 
! Отговори
varg преди 6 години
Косово е Сърбия.
15
7
 
51
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Независимо от личната позиция, е хубаво да се пита ЕС за двойните стандарти навсякъде и по всяко време: за по-некачествените храни, които ни набутват, защо не може Южен, но може Северен поток, защо да затваряме АЕЦ-а..., защо не интергрират ромите на запад, защо, защо и защо...Брюксел, чуваш ли, и ние ще питаме! Да ви имам и измислената демокрация, силни сте само като биете народа и взимате големите чиновнически заплати.И вие имате деца...
14
14
 
32
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ами това е ЕС. Само двойни стандарти. С право Сърбия не искат да бъдат част от този опорочен съюз.
13
10
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
затова не ви трябва ес и нато през 1999 изпитахте всичко над главите сиот какьв зор се натискате за тези терористични организации тито водеше неутралнаполитика вьрвеше с китаи и индия но и сьс запада и изтока защо ви трябва даровите в *** и да скачате от балконите като в бьлгария