Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?

А ако той беше мюсюлманин?
4 окт 2017 22:00, Елка Василева
177
Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Веднага след трагедията в Лас Вегас, отнела живота на 59 души, в интернет започнаха ожесточени спорове за това защо стрелялият срещу зрителите на концерт Стивън Падок не беше обявен за терорист.

Агенциите и медиите наричат 64-годишният мъж "вълк единак", "дядо", "играч" и "бивш счетоводител", но не използваха думата "терорист".

Засега не е ясно от какво се е ръководил Падок, извършвайки масовото убийство. Не бяха открити свидетелства за негови връзки с терористични организации, няма и доказателства, че той е имал някакво психическо заболяване.

Много потребителите в социалните мрежи обаче са уверени, че ако Падок беше мюсюлманин, той практически веднага щеше да бъде наречен терорист, незабавно свързвайки нападателя с ислямските екстремисти – дори без каквито и да са доказателства, пише Би Би Си.

Знаменитости, телевизионни звезди и учени обсъждат защо в случая със стрелбата в Лас Вегас терминът "терорист" не се използва.

Още по темата

Съгласно законите на щата Невада за акт на тероризъм се смята следното: "Всички действия, свързани с използване на насилие за причиняване на тежки телесни повреди или смърт на обикновени граждани".

На федерално ниво законът на САЩ нарича "вътрешен тероризъм" действията, които отговарят на три критерия: представляват опасност за човешкия живот, нарушавайки законите на страната или щата; имат за цел да сплашат или принудят към нещо граждани или представители на властите; извършени са предимно на територията на САЩ.

В определението на ФБР също се посочва, че за обявяването на някои действия за тероризъм е необходимо намерение "за сплашване или принуждаване на правителството, населението /или които и да са представители на тези групи/ за постигане на политически или обществени цели".

Именно този елемент като че ли е основен: организира ли се нападението само за причиняване на масови щети или по този начин нападателят се опитва да повлияе на правителството или пропагандира определена идеология?

Много потребители в социалните мрежи споделят снимка с текста на закона на щата Невада и въпроса защо въпреки очевидното определение шерифът на полицията в Лас Вегас Джо Ломбардо заяви на пресконференция за Падок следното: "Не знаем каква в онзи момент е била неговата система на вярвания. Сега ни се струва, че той е действал сам като вълк единак".

В Twitter думите "вълк единак" (lone wolf) е използвано след трагедията в Лас Вегас 200 000 пъти. А думите "терористично нападение" (terrorist attack) – над 170 000 пъти. Хората обсъждат защо има явно несъответствие между това как описват заподозрян с бял цвят на кожата и представителите на останалите раси.

Спорове се разгоряха и във Facebook. Потребителят Марсал от Индонезия пише: "Не го признават за международен терорист? Може би защото лицето му не е арабско!".

Потребителят Махмуд ел Авади пише, че е натъжен от новината за случилото се, но и че масовото убийство няма да се отрази на белите хората по същия начин, по който се отразяват нападенията на ислямистите на неговото семейство.

"След всяка масово убийство животът на моята жена е подложен на опасност, защото тя си покрива главата, моят син е нападан в училище, защото се казва Мохамед, към 4-годишната ми дъщеря се отнасят несправедливо, защото тя говори на арабски. Но ако си терорист бял и християнин, то изведнъж си душевноболен и всичко е наред", пише той.

Въпреки огромното мнозинство коментари в интернет с критика срещу властите и медиите за това, че Падок не беше наречен терорист, имаше и други гласове, опитали се да разберат защо се случва така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото е е викал "Алах Акбар" или каквото там се вика!
72
5
 
4
 
! Отговори
Попов преди 6 години
Интересно, дали може да се влезе в игралната зала с оръжие, навярно не, защото там са парите. Тогава как е допуснато в хотелската стая над залата да се внесе цял арсенал? Няма ли контрол, при положение че за охрана се правят толкова разходи? Та такъв ненормалник независимо от мотивите му може да внесе 2-3 куфара с експлозиви и да събори хотела с всички богати клиенти в него!
71
6
 
17
 
! Отговори
666 преди 6 години
Тоя си е най-нормален американец - т.е. откачалник! От тях всичко може да се очаква. Не забравяйте, че американците гориха живи хора във Виетнам, вкл. и деца.
70
7
 
14
 
! Отговори
Аноним преди 6 години
По подразбиране арабите са терористи и не съм аз виновен за това...
69
1
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Вместо хората да спорят кой им промива мозъците повече, белия или арабина, по-добре да се пазят всички. Буквата на кое да е учение е празна къща, обвивка, дреха. Духът, който проповядва, е духът на самия проповядващ. Вие приемате духа на самия проповедник, а не божия дух, когато слушате каквото и да било учение. А когато го четете сами, изпълвате го със своя дух. Точно за това не бива да има узаконени проповедници, защото те ви облъчват със себе си. Бог има пратеници, това си е Негова работа.
68
1
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
В САЩ са побъркани на тема коректно назоваване. Ако сбъркаш точната дума, може да те глобят или осъдят. Не може да кажеш беден, трябва да е социално слаб и т.н. Има хора, които се занимават с манипулация на човешкото съзнание и пишат тия простотии. Лично на мен идеологията която стои зад това ми е противна, ***. Освен, че е и генно инженерство на ментално ниво, хора ГМО, манталитет ГМО. Ако са написали някоя нова дефиниция за тероризма, може и този да не се вмества, но за мен си е терорист.
67
0
 
10
 
! Отговори
diasen преди 6 години
очудващо коректна статия-от войната между религиите полза имат единствено войнолюбците и светът става все по-несигурно място за живеене,жялко...
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много просто - защото терористът използва терор, за да постигне политическа цел. Психопатът няма конкретна цел. Това е разликата.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а дали е бил християнин? как точно разбраха? това че е бял човек и не е викал АЛлах не докзва че че е вербуван мюсюлманин.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината белите християни да не ги наричат терористи е същата, поради която афроамериканците не ги наричат *** - политкоректност
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашмъркал се е, какво толкова го мислите
62
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
Просто поредният опит да пробутат закон за намаляване на оръжието сред белите. Ама нещо все не се получава. И е нормално де. Без Втората поправка тая държава директно изчезва.
61
1
 
6
 
! Отговори
ined преди 6 години
Не е терорист, ами нормален американски ***
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото не е мюсюлманин.
59
0
 
1
 
! Отговори
laga преди 6 години
Qvno e razbral 4e
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли някой да каже, ако тоя бе стрелял по рап концерт какво щеше да пише по медиите? ха-ха-хаХайде да видим фактите обаче. Имал е жена от друга раса. Значи не е симпатизант на ККК. Стрелял е по кънтри концерт , което означава че е стреляй по бели реднеци. А това е похвално от страна на медиите . Затова не е наричан терорист...
57
16
 
31
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Имаше и един Чекатило в СССР който и до днес не е ясно колко точно души е избил, и изял....има и Тед Бънди....и цяла плеяда от откачалки трепали наволя....никога не сме го отричали!На арабските тарамбуки ще кажа - ненормалници има по целия свят...и във всички раси....ама само вашата "раса на алахогъзници" е раса от ненормалници!!!!
56
1
 
4
 
! Отговори
Anon преди 6 години
12 гилзи? Гледай снимките- целя под е в гилзи...
55
5
 
9
 
! Отговори
Евротолерантен преди 6 години
Стивън Падък няма НИЩО общо с Исляма, бидейки Исляма е религията на Мира и Любовта!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От този форум за първи път разбрах, че "мозъкът може да се увреди душевно"!