Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?

А ако той беше мюсюлманин?
4 окт 2017 22:00, Елка Василева
177
Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Веднага след трагедията в Лас Вегас, отнела живота на 59 души, в интернет започнаха ожесточени спорове за това защо стрелялият срещу зрителите на концерт Стивън Падок не беше обявен за терорист.

Агенциите и медиите наричат 64-годишният мъж "вълк единак", "дядо", "играч" и "бивш счетоводител", но не използваха думата "терорист".

Засега не е ясно от какво се е ръководил Падок, извършвайки масовото убийство. Не бяха открити свидетелства за негови връзки с терористични организации, няма и доказателства, че той е имал някакво психическо заболяване.

Много потребителите в социалните мрежи обаче са уверени, че ако Падок беше мюсюлманин, той практически веднага щеше да бъде наречен терорист, незабавно свързвайки нападателя с ислямските екстремисти – дори без каквито и да са доказателства, пише Би Би Си.

Знаменитости, телевизионни звезди и учени обсъждат защо в случая със стрелбата в Лас Вегас терминът "терорист" не се използва.

Още по темата

Съгласно законите на щата Невада за акт на тероризъм се смята следното: "Всички действия, свързани с използване на насилие за причиняване на тежки телесни повреди или смърт на обикновени граждани".

На федерално ниво законът на САЩ нарича "вътрешен тероризъм" действията, които отговарят на три критерия: представляват опасност за човешкия живот, нарушавайки законите на страната или щата; имат за цел да сплашат или принудят към нещо граждани или представители на властите; извършени са предимно на територията на САЩ.

В определението на ФБР също се посочва, че за обявяването на някои действия за тероризъм е необходимо намерение "за сплашване или принуждаване на правителството, населението /или които и да са представители на тези групи/ за постигане на политически или обществени цели".

Именно този елемент като че ли е основен: организира ли се нападението само за причиняване на масови щети или по този начин нападателят се опитва да повлияе на правителството или пропагандира определена идеология?

Много потребители в социалните мрежи споделят снимка с текста на закона на щата Невада и въпроса защо въпреки очевидното определение шерифът на полицията в Лас Вегас Джо Ломбардо заяви на пресконференция за Падок следното: "Не знаем каква в онзи момент е била неговата система на вярвания. Сега ни се струва, че той е действал сам като вълк единак".

В Twitter думите "вълк единак" (lone wolf) е използвано след трагедията в Лас Вегас 200 000 пъти. А думите "терористично нападение" (terrorist attack) – над 170 000 пъти. Хората обсъждат защо има явно несъответствие между това как описват заподозрян с бял цвят на кожата и представителите на останалите раси.

Спорове се разгоряха и във Facebook. Потребителят Марсал от Индонезия пише: "Не го признават за международен терорист? Може би защото лицето му не е арабско!".

Потребителят Махмуд ел Авади пише, че е натъжен от новината за случилото се, но и че масовото убийство няма да се отрази на белите хората по същия начин, по който се отразяват нападенията на ислямистите на неговото семейство.

"След всяка масово убийство животът на моята жена е подложен на опасност, защото тя си покрива главата, моят син е нападан в училище, защото се казва Мохамед, към 4-годишната ми дъщеря се отнасят несправедливо, защото тя говори на арабски. Но ако си терорист бял и християнин, то изведнъж си душевноболен и всичко е наред", пише той.

Въпреки огромното мнозинство коментари в интернет с критика срещу властите и медиите за това, че Падок не беше наречен терорист, имаше и други гласове, опитали се да разберат защо се случва така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
войнствен атеист преди 6 години
до АТАКИСТДори не казвам че е различно увреден, а промит - подведен, измамен, т.н.Всеки може да бъде измамен и да вярва в лъжи - като глупавите се подвеждат по-лесно от умните. АКО впоследствие установят истината, отхвърлят неверните твърдения натрапени досега (примерно да смени религията си за друга/никаква). В такъв случай не мисля че може да се говори за увреждане.Докато за истински увредените хора с болни мозъци, лечение все още няма - освен зомбиращи медикаменти, де.
32
2
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Анадолски, той и съседа ми е мюсюлманин и изключително кухо индивидче, но ела му кажи да се самоубие сред християни и че ще му обещаеш 40 девици, че да видиш как ще ти се изсмее.Това не са прооости хора..да организираш самоубийствен атентат викаш може да направи най-големия промит мозък без капка мозък? Това са болни хора от рождение.
31
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 53Как един нормален човек става камикадзе според теб? Нали трябва да не го слуша главата по рождение. К'во не ти стана ясно?
30
2
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 38И откъде знаеш, че на болните мозъци не им е "казано отгоре"? Каква е разликата между гласовете които които казват на душевно- болния какво да прави и гласовете на ония от организацията?Къде е разликата?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До АТАКИСТШизофрения, Параноя=Болни мозъциСекти мекти=промити мозъциЗа шизофренията например, можеш ли да кажеш в случая че, е "промит" мозък! Щом са едно и също за теб! :-)
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
46-ti proverete si kakva e razlikata mejdu Republic I demokracia ;-)!
27
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 38 А когато ти увредят мозъка с внушение, не става ли промит болен мозък?Значи казваш, че болния мозък на лудите е по-различно увреден от тия на терористите? Ти би ли обяснил друг факт, че болен мозък, не би избил без причина невинни хора, а просто да си седи сред обществото без агресия за разл;ика от промития? И кой тогава е болния мозък впрочем?
26
2
 
5
 
! Отговори
войнствен атеист преди 6 години
До АнадолскиГледай в утубата видеа на един "The Masked Arab" - един арабин както подсказва името, бивш мюсюлманин а сега - атеист. Та този пич най-обстойно разчленява целия к*ран барабар с най-приетите в исляма хадити, като дори го чете на арабски. В крайна сметка се оказва, че всъщност точно ИДИЛ следват най-близко принципите на пророка мохамет.... :)Изводите оставям на вас, че иначе ще ми изтрият мнението заради нарушаване на ЕС разпоредби...
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Real a li e strelbata, vie Kak mislite ;-)?Vie samo na television Li vervate ???Misleneto ne varvi Po prava linia :-))).
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
T.e. koi shte napravi pari sled tozi alt :-)?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е терорист, защото няма политически искания. Но мюсюлманските гении не могат да го осмислят това.
22
0
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 6 години
Промит мозък = да ти внушат, че да извършиш даден варварско действие е напълно ОК. Такива хора с лекота наричаме терористи.Болен мозък = никой не ти внушава нищо, правиш каквото правиш, защото нещо не е наред с невроните в мозъка ти. Такива хора са просто БОЛНИ.Разликата е съвсем тънка, но я има. За промит мозък просто ти трябва ограничен ум. Но далеч не всички с ограничени умове са с болни мозъци.Ако някой не разбира горното, да отиде да се прегледа!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vaprosa e Po drug, koi ima interes ot tozi act ;-)???
20
0
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До АТКИСТБрачед, точно "промит мозък" е синоним на "болен мозък", защото в сектите или в тия организации ИМЕННО това ти правят- увреждат ти мозъка душевно с насаждане на техните идеологии.Тероризма е един вид зверска болест да, но Тогава защо и на Ахмед не му викат "болния", а терорист? Щом става въпрос пък за Стивчето "болничкия"? Защо? За да изглежда по малко виновен, по малко невинен, по малко зверски, нали? Е то това си е чисто Лицемерие!За мен и оня Ахмед от идил е терорист и тоя Стив!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Idete I proverete definiciata na dumickata. Otgovora e tam. Kakva e politicheskata cel na streleca ;-)?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо вече няма лудници,а "пациенти"в общите болници,лекувани от невролози,вместо от психиатри?ТЕ са сред нас и все по-често напомнят за себе си,като оставят кървави следи,уви.
17
1
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Е, че той е показал....гълта на бежанци, споменава майки и т.н....разбира се с чужди никове. Истински мъж!!!! Хахаха
16
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 25 Брачед, точно "промит мозък" е синоним на "болен мозък", защото в сектите или в тия организации ИМЕННО това ти правят- увреждат ти мозъка душевно с насаждане на техните идеологии.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До 25Колега остави го да покаже какво може!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До АТАКИСТ" А тия които вярват че ако избият правоверни самоубивайки се в териристичен акт, Господ ще ги възнагради пребогато, като им осигури 40 двевственици на небето? Това не са викаш болни мозъци? Ай ссстига , беее!"Колега те по скоро са ПРОМИТИ МОЗЪЦИ, хора, които не са чели истински Корана, такова нещо НЯМА там! Между промит мозък и болен мозък има разлика!