Как Мадрид иска да поеме контрола над "независима" Каталуния

Мерките, които испанският Сенат се очаква да приеме
23 окт 2017 19:39, Елка Василева
16
Как Мадрид иска да поеме контрола над "независима" Каталуния
Снимка: Reuters

Когато испанският премиер Мариано Рахой обяви планираните мерки срещу сепаратисткото движение в процъфтяващия автономна област Каталуния, нацията притаи дъх.

В събота той призова испанския Сенат да задейства неизползваното досега положение от испанската конституция, позволяващо на централната власт да се намеси временно в управлението на региона при нарушаване на закона от неговите ръководители.

Задействането на член 155 е най-острият отговор на Мадрид досега на намеренията на каталунските лидери да провъзгласят независимост въз основа на резултатите от произведения на 1 октомври референдум за отделяне от Испания, който испанският съд обяви за незаконен, пише Асошиейтед прес.

Следва преглед на някои от правомощията на регионалната власт, които Рахой ще отнеме, задействайки член 155:

Отстраняване на регионалното ръководство

Преди всичко Рахой иска да отстрани от власт членовете на регионалното правителство на Каталуния, което подкрепя независимостта. Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон, вицепремиерът Ориол Жункерас и 12-те министри от състава на регионалния кабинет твърдят, че Каталуния е суверенна и не е субект на испанското законодателство.

Налагане на контрол

В много области Каталуния е успяла да си извоюва право на автономия, откакто след смъртта през 1975 г. на диктатора генерал Франсиско Франко демокрацията в Испания е възстановена. Образованието, здравеопазването и вътрешният ред и сигурността са все сфери, в които регионът има правомощия сам да ръководи делата си.

Още по темата

Рахой предлага, след като членовете на регионалното ръководство на Каталуния бъдат отстранени от длъжност, Мадрид да поеме контрола над регионалната администрация, в която работят близо 200 000 служители. Как точно ще действа централната власт засега не е ясно. Един от възможните варианти е испанските министерства да контролират пряко съответните регионални ведомства.

По думите на Рахой временната власт ще има право да уволнява държавни служители, а всички решения на регионалната администрация ще подлежат на задължително одобрение от Мадрид.

График за поемане на управлението

Утре специална комисия от 27 сенатори ще разгледа искането на Рахой за задействане на член 155. В четвъртък Пучдемон ще има възможност да изложи доводите си пред Сената, преди, както се очаква в петък, горната камара на испанския парламент да гласува окончателното си решение.

Решение, трудно за прилагане

Политически наблюдатели от целия идеологически спектър са единни в мнението си, че може да се наложи Рахой и правителството му да прибегнат до сила, ако каталунското ръководство не се подчини на нареждането да се оттегли. В лагера на отцепниците призивите за съпротива и неподчинение са нещо обичайно.

Твърдолинейните сепаратисти ще подложат на засилен натиск Пучдемон и правителството му да не се оттеглят. Има опасения, че при подобно противопоставяне е възможно да се стигне до полицейски акции с насилие, подобни на тези, помрачили референдума.

"Не мисля, че Пучдемон ще си тръгне само защото е получил писмено уведомление, че е отстранен от длъжност", каза политическият анализатор Жозеп Рамонеда. "Според мен Рахой ще разбере, че ще бъде много трудно да се приложи (член 155)."

Предсрочни избори

Във всички 17 автономни области на Испания правото да свикват предсрочни регионални избори имат изключително и само регионалните правителства. Рахой иска временно, що се отнася до Каталуния, това право да бъде прехвърлено на него. Испанският премиер възнамерява и да се ангажира до шест месеца да свика извънредни регионални избори.

Понастоящем каталунските сепаратисти, които на последните избори през 2015 г. спечелиха общо 48 процента от гласовете, държат 72 от мандатите в 135-местния регионален парламент. Рахой най-вероятно ще се надява свикването на предсрочни избори да наклони баланса на силите в полза на политическите формации, които са срещу независимостта - особено в полза на тези, които се безпокоят от изтеглянето от областта на централите на стотици компании поради опасения от възможното оставане на независима Каталуния извън ЕС.

Ограничения в работата на регионалния парламент

Макар и испанският премиер да не иска каталунският парламент да бъде разпуснат, той иска да ограничи правомощията му. В частност парламентът да не може да определя нов регионален премиер, докато Рахой не свика предсрочни регионални избори. Освен това той няма да бъде в състояние да упражнява парламентарен контрол над дейността на временната власт, която ще бъде назначена след отстраняване на сегашното регионално правителство - правомощие, предвидено да отиде временно при испанския Сенат. Каталунският парламент няма да има право да приема законодателни актове, противоречащи на член 155, а централната власт ще има право да налага вето на законопроекти.

Полицията

Каталуния и Страната на баските са единствените две автономни области в Испания със своя собствена полиция. Испанските власти искат да поемат пряк контрол над каталунската полиция, известна под името "Мосос Д'Ескуадра", и отправиха предупреждение, че ще обмислят варианта да засилят присъствието на испанската национална полиция, както и на жандармеристките подразделения на испанското министерство на вътрешните работи, известни като Гражданска гвардия. Срещу началника на "Мосос Д'Ескуадра" Жозеп Траперо вече се води разследване на испанските власти за подмолна противодържавна дейност.

Финанси

Мадрид ще засили контрола си над регионалната хазна, като по-специално ще направи така, че никакви бюджетни средства или постъпления да не бъдат използвани за пропагандиране на отделянето от Испания. В навечерието на референдума на 1 октомври Мадрид въведе пряк контрол над бюджета на Каталуния в опит да осуети гласуването.

Обществени медии

Според намеренията на Рахой испанските власти ще поемат надзора и над управлението на каталунската обществена телевизия и радиа, които се проявиха като едни от основните рупори на отделянето от Испания. Правителството му ще "гарантира излъчването на информация, която да е достоверна, обективна и балансирана" и "в която се зачитат ценностите и принципите на испанската конституция и нейните разпоредби, отнасящи се до Каталуния", каза Рахой.

Вчера каталунската обществена компания за радио и телевизия заяви, че "стои твърдо и непоколебимо в отстояването на мисията си да предложи на всички граждани на Каталуния обществена услуга от най-високо качество при спазване на принципите на етиката, демокрацията и плурализма".
 

/БТА/
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
МАДРИД ИСКАЛ :))))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААА
ДА ИСКАШ Е ЕДНО, ДА МОЖЕШ Е СЪВСЕМ ДРУГО, ДА ГО НАПРАВИШ Е ТРЕТО :))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
СТИГА С ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИИИ :)))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААА
12
2
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До 11
Това не е демокрация, СВОБОДИЯ! Пряждане с демокрация.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето как ще започне гражданската война. Някои казваха че има демокрация? Аз питам това ли е демокрацията? Нали при демокрацията всички са демократични и свободни или само на думи и на хартия? Как си мисли този рапон че ще вземе власта от законно избраното правителство? Насила и с бой? Та нали веднага ще започнат атентати в цяла Испания или забравиха времето в което баските ги гърмяха? Лошо мого лошо Седларов!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера по телевизия "Алфа", местния пророк на Бог Путин- Сидеров,каза че е против независимоста на Каталуния и че това е работа на тайния,еврейски,западен и т.н елит.
Така че си опичайте акъла. Да няма после в милицията-"Ама аз не разбраХ"
9
1
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До Бай Тошо

Аз мисля, че Пучдемон използва убеденоста на каталунците, че се разпределят несправедливо парите на Каталуня, за дестабилизиране на Испания. Ако той нямаше подривна роля, щеше да постави ребром този въпрос, а не да буни духовете
8
1
 
8
 
! Отговори
:):) преди 1 година
тоз Рахой ако вкара войска и полиция от вътрешността да млати каталунците ще подпали регионален конфликт а товарищ Путин доволен ще потрива ръце. Още един шаран на въдицата...
7
1
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Пари, за пари става въпрос. В какво не са независими каталунците - в това да си разпределят парите, останалото си е почти автономия.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданската война е неизбежна. Ще стане страшно в Испания....
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че конституцията след Франко е подкопала вече централизма!И тук ще трябва да се импровизира,може би ставаме свидетели на начало на процеси подобно на северноирландските.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пучият демон повика зелените човечета на знаете кой, не 155, ами 555 члена не могат му помогнат на Рахой.
3
10
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Не трябва да се цепят.Всяко връщане към...времето на градовете-държави е грешка.Държавите с многомилионо население и големи територии са по...устойчиви на кризи и катаклизми.Местния егоистичен национализъм,трябва да отстъпи пред разума.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вова хареса това, рублите носят добър резултат за момента
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече трябва да се пише за референдума във Верона в Италия. Каталуния е извън Испания, само Рахой не го е разбрал.