Кой срещу кого и с кого за президентските избори в Русия?

Бившият олигарх Михаил Ходорковски залага на Ксения Собчак
10 ное 2017 19:50, Елка Василева
37
Кой срещу кого и с кого за президентските избори в Русия?
Ксения Собчак и Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Активисти от движението "Открита Русия" (ОР) в няколко региона се присъединяват към предизборната кампания на Ксения Собчак. Според информация на "Независимая газета" ("НГ") санкцията тя да бъде подкрепена е дал лично основателят на ОР Михаил Ходорковски. Той е делегирал в нейния екип и един от най-близките си съратници, изпълнителния директор на ОР Тимур Валеев. Създава се любопитна ситуация, защото всъщност залогът на бившия олигарх върху Собчак означава, че той започва игра срещу Алексей Навални, пише Алексей Горбачов, "Независимая газета".

Дискусията за това доколко тясно да бъде сътрудничеството между ОР и Собчак е планирана за конференцията на движението през декември. Това съобщи председателят на съвета на ОР Александър Соловьов в отговор на въпрос за решението на Валеев да се присъедини към екипа на Собчак.

Самият Валеев в разговор с "НГ" каза, че ще се занимава с организирането на мрежа от регионални щабове, с агитацията и мобилизирането на привържениците, а също с набиране на подписи за регистрацията на бъдещия кандидат за президент. Тоест той ще стане по същество един от основните ръководители на кампанията на Собчак.

Ще напомним,че по-рано тази роля се предвиждаше за политическия технолог Алексей Ситников, но той бързо-бързо напусна проекта, уж заради организационна бъркотия.

"Вече отчасти сме съставили екипите в Казан, Ростов на Дон, Нижни Новгород, Екатеринбург, Томск, Тюмен, Саратов и Санкт Петербург. Първите щабове ще започнат работа още след две седмици и разбира се, сега най-напред определяме в каква последователност Ксения Собчак лично ще открива своите регионални щабове", каза Валеев.

По сведения на "НГ" преминаването на този ключов функционер на ОР към Собчак е бил санкциониран от Ходорковски."Ако още някой от ОР поиска да се присъедини към нас, ще е добре", отговори Валеев. И желаещи наистина вече има - например готовност да влезе в щаба на Собчак е заявил координаторът на ОР в Татарстан Рузил Мингалимов. "Има вероятност на тези избори посредством един ярък и нееднозначен кандидат да възникне възможност за по-оперативно извеждане на федерално равнище на регионалния дневен ред", смята той.

Аналогично отношение към Собчак има и съпредседателят на петербургския клон на ОР Наталия Грязневич. "Не крия, че по-скоро симпатизирам на Ксения и вярвам в нея като политик. Ако предложат, ще видим дали мога да бъда полезна", каза Грязневич пред "НГ".

От друга страна автоматично трансформиране на регионалното подразделение на ОР в щаб на Собчак все пак няма да има. В много региони заявяват, че симпатизират на тази претендентка, но ще се занимават с обществено-политическа дейност в рамките на своята организация. Това каза през "НГ" координаторът на ОР в Тверската област Марина Белова. "При нас всички се присъединяват към това като личности, отмествайки на втори план работите на "Открита Русия". Аз продължавам да съм част от движението, но се отнасям с уважение към избора на колегите", каза пред "НГ" чувашкият координатор на ОР Дмитрий Семьонов.

Източници на "НГ" от няколко регионални подразделения на ОР отбелязаха, че това толкова тясно сътрудничество със Собчак поражда у тях въпроси. "Първо, след идването на ОР не е много ясно кой от бизнесмените ще рискува да й даде пари. Това ще стане опасно за тях. Второ, това по същество е публичен конфликт с Навални. Независимо че Собчак е заявявала, че може би ще оттегли кандидатурата си, но все пак играта ще се води на неговото поле", поясни един от събеседниците на "НГ".

Възниква и такъв въпрос: щом ключова фигура от ОР се насочва към щаба на Собчак, означава ли това фактическо консервиране на самото движение? От ОР категорично отхвърлиха това твърдение. По думите на Соловьов Валеев е отишъл при Собчак само в лично качество и за този период си е взел отпуск от основното си работно място.

Източник на "НГ" в ОР също опровергава този вариант: "Това не е консервиране на движението. По този начин Ходорковски просто осъществява своята теза, че на изборите трябва да има различни сили и различни кандидати, за да се избегне прекомерната концентрация върху един човек".

Обаче, ако от гледна точка на ОР сътрудничеството със Собчак изглежда малко или много логично, то нейната собствена политическа игра засега остава непонятна.

Кампанията на телевизионната водеща започна с обвинения към нея в отклоняване на гласове от Навални и заиграване с Кремъл, но е очевидно, че за тези избори Собчак има някакъв свой план. Възможно е той да се свежда само до личната популярност - не случайно през последните седмици нейното име не слиза от първите страници на руските и световните издания.

Освен това изявленията на Собчак едва ли са насочени към средния руснак. Например в интервю за Си Ен Ен тя отново нарече Крим украинска област, обвини Владимир Путин в нарушение на международното право и подкрепи западните санкции, наложени заради това.

Интересното е, че за разлика от изявленията за принадлежността на Крим, които бяха направени на първата й пресконференция и предизвикаха остра реакция на властите и политиците, а вероятно повишиха и цитируемостта на Собчак, нейните сегашни изявления доведоха по същество до демонстративно мълчание от страна на официалните инстанции. Това може да е свидетелство, че Кремъл вече не препоръчва да се прави пиар на Собчак и това може би се дължи на последните й действия.

Експерт обясни тези резки изказвания като опит за привличане на вниманието. "Ако тя каже, че е за Крим и против Америка, това ще е скучно", каза пред "НГ" Алексей Макаркин, водещ експерт в Центъра за политически технологии. Освен това Собчак едва ли разполага с пари за мащабна кампания, необходима поне за повтаряне на резултата на Михаил Прохоров от изборите през 2012 г. "Именно затова от нея си тръгна екипът от професионалисти, които разбираха колко струва една нормална президентска кампания", отсъди Макаркин. Според него Собчак демонстрира готовност за тясно сътрудничество със структурите на Ходорковски и негови представители, защото за нея това е приемлив вариант за бързо сдобиване с мрежа от щабове. Експертът отбеляза, че в Кремъл като че ли още нищо не са решили за участието на Собчак в изборите: "Има сили "за" и "против" такъв сценарий", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този беше в тюрмата и заедно с кокошката от крайпътния бизнес трябва да бъдат прибрани отново .те са слуги на сороса и краварския фашизъм
28
1
 
1
 
! Отговори
Разбирачев преди 6 години
Реално и нереално Путин няма конкуренция.Да в чял свят го мразят за това у дома го обичат.Реално жизнения стандарт в Русия никога не е бил по висок от сега.Преди 20г.руснаците бяха по гладни и от нас.Сега ни изкупуват имотите като топъл хляб.Не е само петрола.При Елцин внасяха жито а сега са най-големия износител.Трудно Ксения Собчакова ще ги убеди да се върнат обратно в 90-те.Туй е все едно днес Ж.Виденов или Костов да се надяват да спечелят избори.На руснаците им пука за санкции и т.н.
27
0
 
0
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Цялата електорална сила на антипутинските партии в Русия е 10-15%.Дори всички да застанат зад Собчак пак няма да стигнат 2-ри тур.За това пък техния Волен -Жириновски има всички шансове да го стори.Много руснаци са недоволни от мекото отношение към Украйна.Жириновски обещава война и превземане на всички земи на изток от Днепър + Одеса.Прави са Навални и другите либерали че Собчак е проект на Путин.Тя трябва да парира настроенията на тези 25-30%. Пълна бутафория.Наш Бойко от там се учи на избори.
26
1
 
0
 
! Отговори
131181514 преди 6 години
Става все по ясно че НОД е единствения вариант за русия... предполагам рокфелер ще вземе под контрол банковата система. След революцията на НОД това ще се изрази с нулеви проценти на централната банка при все че страната няма да бъде изолирана от света.
25
0
 
7
 
! Отговори
Хигиена нулева преди 6 години
До БКсения Собчак е руската Албена Вулева. Кака Албена президент, президент!
24
0
 
7
 
! Отговори
Все едно преди 6 години
Единственият достоен е Путин. Останалите са анимационни герои.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия на изборите ,Путин няма да има конкуренция.Те са по традиция,манипулирани.Ще се изпълни неговата воля,каквато и да е тя.Останалото е евтино представление.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой срещу кого и с кого за президентските избори в Русия?"ми, как! Путин срещу Путин, с Путин! Нямя как!
21
3
 
8
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 6 години
Никой не може да измести Императорът и Господарят на Планетата. Путин е велик! Той ме назначи за президент.
20
7
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 6 години
Не ни занимавайте с глупости!Кой срещу кого е няма никакво значение, защото изборите в Русия са пълна пародия.Откакто съществува тази държава, истински избори там никога не е имало. Това е и една от причините да е на такова дередже.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая Валодя ще им даде хонорара за добрата игра и това е !
18
4
 
23
 
! Отговори
Б преди 6 години
Ксения Собчак - скандална водеща на клюкарско шоу в 3-торазряден канал на телевизия притежавана от РотшилдитеМихаил Ходорковски - евреин, крадец на народно имущество (нещо като Иван Костов), притежаващ 2 офшорни компаний и бизнес в САЩ на Руснаците им се повръща от този род марионетки на запада !това ли е най-доброто което еврейските пари успяха да купят ?
17
0
 
2
 
! Отговори
Извънземно преди 6 години
Аз съм извънземно, на нашата планиета атмосферата е от прдня, а ние прдим чист въздух.
16
1
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 6,В голяма грешка си!Моята прогноза е:Путин-67%(при условие, че се кандидатира)!Генади Зюганов-17%Сергей Миронов-11%Какво остана за тези "екзотичните"- 5%! Е да си ги делят както си искат! Интересно ще бъде Путин да не се кандидатира! Тогава Миронов има всички шансове да изпревари Зюганов, а може би и нещо повече!
15
8
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Лавров пита Путин:Вова как ще бием Навални, без да манипулираме изборите? Путин: Е, че кой каза, че няма да ги манипулираме!?Изборните резултати са ясни, коментар 6 ги е изнесъл без значението на Путин!
14
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хванал лилиПутан златната рибка. Тя, както си му е редът, обещала да му изпълни три желания. Желанията на лилиПутин били: "Искам да паднат всички санкции срещу Русия, петролът да стане 120 долара за барел, и Русия отново да я уважават по цял свят"."Слушай, ***, за да ти изпълня желанията, ще трябва да те убия" - отговорила златната рибка!
13
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЦРУ обявили конкурс "Как евтино и безопасно да се унищожи Русия?"Победил проект от една точка:1. Не пречете на Путин.
12
3
 
17
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ходорковски да ходи в Израел и там да се бори за демокрация. Каква работа има евреин да се занимава с политика в Русия? Да заминава в Израел, Саудитска Арабия или САЩ и да сее демокрация.
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-Другарю ***, току що са убили Немцов!-Не може да бъде! На моста ли?
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин сънува Сталин, който му дава съвети как да направи реформата по - успешна :- Избий конкуренцията и боядисай Кремъл в синьо!- Защо в синьо?- Разбрано момче си, знаех си, че ще искаш да обсъдим само втората част ..