Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство

Модернизацията на армията заличава всеки намек за руско влияние
16 ное 2017 20:45, Елка Василева
80
Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство
Снимка: архив, Reuters

Афганистанското ръководство е благодарно на Русия за борбата с тероризма и трансграничната престъпност в региона. Това заяви вицепрезидентът Сарвар Данеш в Ашхабад на конференция за икономическо сътрудничество в Афганистан.

Същинското отношение на Кабул към политиката на Москва обаче няма много общо с публичната риторика. Ярко свидетелство за това е набиращата обороти модернизация на афганистанската армия, която фактически заличава всеки намек за руско влияние в Ислямската република, пише Игор Субботин от "Независимая газета".

Последен тревожен сигнал за руското ръководство станаха редица изявления на афганистанското отбранително ведомство. И. д. министър на отбраната на Ислямската република Тарик Шах Бахрами например анонсира грандиозни планове, включващи отказ от хеликоптерите руско и съветско производство.

"По-рано купувахме хеликоптери от Русия и получавахме оборудване за ремонта им - напомни той. - Сега получаваме хеликоптери, произведени в страни-членки на НАТО. Вече нямаме нужда от руски." Независимо от това категорично изказване шефът на отбранителното ведомство не отрича, че смяната на въздушния парк ще изисква доста време и усилия. "Трябва да си осигурим качествено обслужване на техниката. В момента се налага да включваме някои други страни", обясни той.

Думите на министъра звучаха естествено на фона на новата американска стратегия за Афганистан, но предизвикаха голям отзвук в Русия. Имаше причини за това. Руските и съветските хеликоптери дълго време бяха сигурна опора за силите на официален Кабул. НАТО купуваше техниката от Москва чрез специален тръстов фонд. В Афганистан все още имаше и летателни апарати съветско производство, годни за ремонт според руски анализатори.

По данни на американското експертно издание "Милитъри таймс" в края на септември афганистанската армия е имала на въоръжение 78 броя Ми-17, от които едва 18 са били извън експлоатация. В навечерието на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН руски дипломати изразяваха дори готовност да размразят каналите за сътрудничество със САЩ с цел доставка на вертолети в Афганистан, стига Вашингтон да пожелае. Чудото обаче не стана.

Намеренията на Кабул и на международните му съюзници да модернизират войската отиват и по-далеч. Според експерти в афганистанския парламент предстои да бъде внесен проект за пенсионна реформа, който заплашва с оставка офицерите над 55 години. Сайтът Афганистан.ру представи подробно основните точки от документа и уточни, че ако тази законодателна инициатива успее, без работа ще останат над 60 000 военни от Ислямската република. И може да излязат в оставка хора, повечето от които според наблюдатели симпатизират на политиката на Русия и са против влошаването на имиджа й в страната. Защото 55 години и повече имат онези офицери, които са били свързани с Народнодемократичната партия и обучавани сред съветски специалисти. А въз основа на този документ екипът на президента Ашраф Гани би могъл самостоятелно да коригира и етническия състав на армията, чиито офицери днес са предимно таджики.

Нищо чудно, че тази модернизация публично бе подкрепена от Ислямската партия на Гулбудин Хекматиар, бранеща интересите на пущуните. Ако пенсионната реформа влезе в действие, кадровият вакуум във войската изглежда ще бъде запълнен тъкмо с хора от този етнос. На среща със съратници партийният лидер заяви, че е необходимо да се реформират силовите структури. Бивш полеви командир, прочул се през 80-те в сраженията със съветските войски, той съжали, че дори с идването на западната коалиция в Ислямската република органите за сигурност отново бяха оглавени от хората, издигнати по време на съветското присъствие. Според него чуждите държави никога няма да решат афганистанския конфликт, защото нямат интерес от това. Нападките му изглежда бяха адресирани не само към руското, но и към американското ръководство.

"Днешните събития в Афганистан - евентуалната кадрова реформа и реформата във въоръженията, не произтичат само от вътрешноафганистанските реалности. Повлияни са и от глобалните противоречия между Русия и САЩ", заяви пред "Независимая газета" Омар Несар, директор на Центъра за изследване на съвременен Афганистан.

"Допускам, че събитията в Афганистан са били предварително планирани от Съединените щати - каза той. - Не бих се учудил, ако научим после, че са били част от новата стратегия на Тръмп за Афганистан, защото точно след появата й модернизацията се ускори. А има и други интересни моменти. Хеликоптерите, доставяни днес в Афганистан, са от различна класа по боеспособност. Но досега САЩ сякаш не се опитваха да вдигнат техническото ниво на афганистанската армия."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Днес така, утре другояче.Който плаща той печели.Уникална тъпотия за хора без мозък.
25
26
 
26
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 6 години
Питам и чакам отговор:кой и къде е успял след като е правил бизнес и ли е бил ортак с руснаци-москале?!??!?кой?унгария ,чехия или полша????ами Грузия или Украйна??ами прибалтиака въобще неще да ги Вижда!#ами България 3 фалита от 1944 и преди това уж доброволно освобождение от турско и хоп 32 т злато изчезнаха.....няма начин москалите да не те излъжат или изманят...никой не ги обича
24
30
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
съвеЦкото наследство е тежко бреме, което никой народ не би искал да влачи, и понеже самата раССия не успя да скъса с наследството си, накрая дори и афганистанците ще скъсат нея !
23
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало филм "9та рота"...Първо 9та рота беше изключително т***п филм и второ, вие история от филмите ли учите?
22
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типична фалшива новина. Афганистанците се чудят, как да се отърват от американците. Екс президента Харзай ходи при бившите си врагове в Москва да обсъжда този въпрос.
21
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окупирана държава . Къде ще отидат ? Нали си имат ,,охраняваща коалиция ,, И песен ще пеят .
20
23
 
19
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Дрън Дрън ЯринаНаистина много дрънкаш но глупости. Западната техника е много по лесна за поддръжка от руската и военна и гражданска а за икономичност и надеждност да не говорим. От собствен опит го знам. Пък и всеки го знае от по старите техници които са работили на руска и в по ново време на западна техника. Не е вярно че при военните руската техника е върха, разликата между западната и руската военна техника е точно такава каквато е между западната и руската техника за граждански цели.
19
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те не се ли уредиха вече с американски бомби и пласьори на опиум?
18
15
 
23
 
! Отговори
Дрън Дрън Ярина преди 6 години
глупости.Нека купят западни хеликоптери и как ще стане като струват незнам си колко пъти повече да не говорим за подръжката им.
17
4
 
2
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
HELIKOPTER KROKODIL VNESE UGAS I RAZRUHA VAV TAZI MAKOVA DARGAVA.RAKETITE STINDAR VREMENNO OKAZAHA VLIANIE I PROTIVODEISTVIE
16
34
 
20
 
! Отговори
рашка преди 6 години
То друго и не се очакваше.Кой е луд да се връзва с рашка?
15
17
 
29
 
! Отговори
Лъжедемократ преди 6 години
ДА, ПРАВИ ВИ СТЕ. И ТЯХ ГИ ЧАКА ДЕМОКРАЦИЯТА. ВЕЧЕ НЯМАТ ШАНС.
14
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще купят каквото им каже окупатора, освен ако талибаните не спретнат некой преврат и майдан, Туй янките го умеят да забъркват майдани и хибридни войни Явно тия ги чака доста демокрация. Демократ = краварски пудел.
13
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вай"ама досега братчеди ли бяха!!?"Бяха съюзници. Дори през 80 по искане на Афтанистан СССР вкара войски да им помога срещи талибаните които бяха финансирани от САЩ, но помощта се оказа провал, руснаците имаха ограничени правомощия, мисиите им се определяха от афганистанското правителство, в много случаи ги пращаха на сигирна смърт и накрая руснаците се изнесоха. Има филм "9 та рота", руснаците се бият с талибаните, после се оказва че афганиците са ти пратили на грешното място.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S USA SA SUPER CYFNAXA KAT MAISKI ROZI AAXAAXAAXVOINA BEZSPIR
11
11
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Щото в Европа има либерали ако имаше либерали в Китай или Дубай щяха да идат там какво не ти е ясно ако Орбан беше презиеднт на ЕС или Шейха на Дубай или Тръмп къде щяха да идат бежанците ? Либералите искат да извлекат полци от бежонаската криза и дори я подклаждат туй за напредналия запад си го заври отзад.
10
12
 
10
 
! Отговори
Вай преди 6 години
ама досега братчеди ли бяха!!?Уж Путин ги учи на кирилица, а те неблагодарни.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Американците са най-многобройни, но и ние имаме военни заедно с редица държави главно от НАТО.
8
9
 
35
 
! Отговори
киро преди 6 години
Афганистан произведе опиум/хероин за 12 милиарда. Тази година.Би трябвало да могат да си купят и летяща чиния. Като някои наши политици.Да, ама не.Охранява ги "коалиция на желаещите" начело със САЩ.Кой ли прибира приходите от тези 12 милиарда?
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си приберат лентяите от Европа. В тая дупка се наливат милиарди ежегодно без ефект .