Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?

Готви се нова ядрена доктрина на страната
Обновена: 14 яну 2018 08:09 | 13 яну 2018 20:46, Елка Василева
203
Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс.

Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear Posture Review, който беше публикуван от сайта "Хъфингтън пост" и предизвика остри критики от експерти по контрола над въоръженията, според които той може да повиши рисковете от ядрена война.

От министерството на отбраната заявиха, че не обсъждат предварителни, неодобрени проекти за стратегии и обзори. Документът не е завършен и предстои да бъде прегледан и одобрен от президента и министъра на отбраната, се казва в изявлението на Пентагона.

Анонимен осведомен източник потвърди пред Ройтерс, че документът е автентичен, но не каза дали е същият вариант, който ще бъде представен на Тръмп за одобрение. Президентът разпореди изготвянето на новата ядрена стратегия на 27 януари миналата година. Несекретната версия на документа заема 64 страници. Предполага се, че новата доктрина ще бъде официално обнародвана в края на януари или началото на февруари, предаде ТАСС.

Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, обяви намерението си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на САЩ в своя "Nuclear Posture Review" през 2010 г., когато за последен път беше изготвен този политически документ.

Проектът на администрацията на Тръмп обаче твърди, че презумпциите от времето на Обама за свят, в който ядрените оръжия стават излишни, са се оказали погрешни.

Светът е повече, а не по-малко опасен, гласи текстът.

Той още по-категорично потвърждава ролята на ядрените оръжия като възпираща сила срещу противниците на САЩ и се застъпва за скъпа модернизация на остаряващия американски ядрен арсенал.

Бюджетното бюро на Конгреса оцени разходите за модернизация и поддръжка на ядрени арсенал на САЩ за следващите 30 години на повече от 1,2 трилиона долара. Според новия документ поддръжката на съществуващия арсенал ще струва почти половината от прогнозираната сума. Ефективната ядрена възпираща сила обаче е по-евтина от войната, изтъква текстът.

Отбелязва се, че Русия и Китай модернизират своите ядрени арсенали, а провокациите на Северна Корея застрашават регионалния и глобалния мир.

Според проекта САЩ, въпреки че ще спазват всички договорни задължения, ще разработват нова крилата ракета, базирана на подводница, с ядрена бойна глава, и ще модифицират малък брой съществуващи бойни глави за балистични ракети, базирани на подводници, за да произведат ядрен вариант с по-малка мощност на заряда.

Документът предвижда и нещо, което експертите тълкуват като намек за заплахата от кибератаки, например с цел срив на енергийната мрежа на САЩ - той оставя открита възможността за ядрен ответен удар при "изключителни обстоятелства". "Изключителните обстоятелства може да включват значителни неядрени стратегически атаки", се казва в текста.

Според експерт, цитиран от Ройтерс, проектът е отклонение от дългогодишната американска политика. Той разширява сценариите, при които САЩ биха могли да използват ядрено оръжие и следователно увеличава риска от употребата на ядрено оръжие, изтъква експертът.

Макар че потвърждава обещанието от времето на Обама да не използва или да заплашва да използва ядрено оръжие срещу държави без ядрено оръжие, ако те са се присъединили към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, проектът въвежда вратичка: САЩ си запазват правото да променят тази гаранция при поява на заплаха от неядрени технологии.

Микаела Додж, анализатор от Фондация Херитидж, смята, че текстът изглежда нарочно е неясен по въпроса кога и как САЩ биха отвърнали, с цел да възпира по-добре противниците.

Ако изрично кажем кога няма да отвърнем с най-силните оръжия, които имаме, ние косвено поощряваме нашите противници да кроят планове именно за тези сценарии, обясни тя.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
12
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Първите бели заселници в Америка, почти избиха коренното местно население. Американците избиха милиони не*ри през робството. Американците избиха милиони жени и деца в Хирошима.П.П.Явно да убиват е вродено в кръвта им. СЕГА Е НАРЕД ЖИВОТА на Земята.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да засилят американците, когато дойде време да го използват ще разберат, че е било безсмислено. особено като възпираща сила. Концепцията, че малките ядрфени взривове са по- безопасни, не е вярна. Вярно е, че са по - евтини и по - ефективни. Например, 10 бомби то 10 килотона причиняват повече щети от 1 бомба 1 мегатон. Тоест, 100 килотона са по - ефективни от 1 мегатон, а са по - евтини. И имат по - голям шанс да преминат през защитите. Новата концепция не е превантивна, а нападателна.
96
10
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ей, това американските ***, не можахте ли да разберете, че САЩ вече не е световен хегемон ?!Самият факт, че Башар Асад не е свален, а смешното дебело момченце от Северна Корея ви прави на луди трябва, да ви подсказват много неща.
95
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екатерина не е германка, а пруска принцеса. Поне 60% от прусаците са със славянски корени. Навремето всичко до река елба е било населенъ със славяни. Даже не малка част от германците всъщност са славяни. Това го пише още Бисмарк.
94
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екатерина-германката е тази която анексира за първи път Крим заради недоволство от управата му, а два века по-късно Путин го анексира за втори път със същия мотив.
93
7
 
11
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
до97Но остави Русия, виж Китай - 5000 години история на възход, падения и възраждане, защо?Виж ако щеш Британската империя - власт над половин свят, но на острова за тези векове пристигат едва няколко стотин поданици от колониите като екзотична атракция. Край на империята, без ни най-малко да пострада метрополията. Днес без да е империя, Британия се напълни с чужденци. Френската империя виж...Рим е уникален в своето самоубийство, а САЩ от създаването си тръгнаха по неговия път, сега и ЕС
92
5
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
Екатерина освен с многото си любовници /поради инфантилния си импотентен съпруг - руснак/ се е отличавала с остър ум, отлични административни умения и типично немски работохолидъм. А от Петър е останал израза "Играеш като руския цар" т.е. вабанк, без много да мислиш.
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия разчита на дивата си първична сила и тя й е носела успехи в миналото, но това не е гаранция за вечност, както ни учи Историята.Нервозитета на кремълската КГБ клика показва, че също са чели за рухването на отминалите империи.
90
3
 
5
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
до 97Дефиницията на империя която си прочел в мама гугъл, не те прави знаещ историята. Империите не свършват по един и същ начин. Ако вземеш императрица Екатерина - германката, и прочетеш историята на управлението й, ще разбереш, че е била сто пъти повече рускиня от руснака Горбачов. Или вземи ако щеш Сталин. Има в управлението украинци, грузинци, арменци... но те по менталност са руснаци. Няма постоянен огромен приток на хора с друга култура и религия, които не могат да се интегрират като в Ри
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РОССИЯРоссия, докога ще повтаряте едно и също като развалени грамофони? Тези лакардии нямат никаква стойност.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става въпрос за малки термоядрени бомби с произволен тротилов еквивалент от 50 тона до 5 килотона. Новото е че няма да се ползва уранова бомба за предизвикването на термоядрен синтез, т.е. това ще е един вид доста по-чиста от към вредна радиация и радиоактивно заразяване бомба предназначена за унищожаване предимно на подземни военни съоръжения с поразяващ ефект до 100-200 метра под земята.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 97Сред руските монарси само един е бил истински велик, макар и психопат - Петър I. Екатерина освен да мачка чаршафи с безбройните си любовници с друго няма дй остане в историята кой знае колко
86
4
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен.сащ не са империя но на всякъде по света сеят американска демокраия.барак обама разреши еднополовите бракове и накара европа да гпремат този закон.сащ разби на части югосдавия засей войната с терористите в арабските страни и украйна саш не империя а пръчка исцапана от двете страни
85
5
 
7
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
Абсолютно! Територията наричана днес РФ е имала само един читав управник - Екатерина, наречена Велика. Чистокръвна немкиня.
84
0
 
7
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Света се страхува от Тръмп .Все пак САЩ са използвали в Хирошима и Нагазаки ядрени удари върху цивилни.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж ти:Виж се ти какво си написал за да не те цитирам - 1:1 Руската империя преди новата Перестройка !
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да унищожават ядрените ракети те строят нови.. тови свят няма да прокопса.
81
3
 
8
 
! Отговори
Димо преди 6 години
И защо само САЩ имат право да разработват и произвеждат ядрен арсенал,а никоя друга държава няма право на това,кои са те мръсни нещастни болни мозаци които искат по този начин,със заплахи с ядреният си арсенал да подчиняват целият свят да им бъдат роби.Но за тяхно съжаление и това няма да им помогне,защото в преданията пише ,че тази държава ще бъде заличена от природни бедствия,а срещу това няма да им помогне ядреният им арсенал.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събитията в Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак и Сирия показват, че през последните десетилетия САЩ нямат убедителна военна победа в истински сражения. САЩ могат единствено да пускат бомби над цивилно население и то само в страни които превъзхождат десетократно във военно отнощение.
79
4
 
9
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 85Точно защото съм запознат до известна степен с историята на Рим, също и на Русия и мога да ти кажа, че те нямат нищо общо. Затова и Русия няма да свърши като Рим, нито Китай, нито Индия, целия мюсюлмански свят... Само Обединена Европа и САЩ, копират римското развитие и ще си платят по същия начин.Римляните стигнали до там, че ги е мързяло да управляват, правили са го роби. Постоянен поток на роби - бърз растеж - мултикултура, мултирелигия - претопяване на МЕСТНОТО население - крах.