Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?

Готви се нова ядрена доктрина на страната
Обновена: 14 яну 2018 08:09 | 13 яну 2018 20:46, Елка Василева
203
Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс.

Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear Posture Review, който беше публикуван от сайта "Хъфингтън пост" и предизвика остри критики от експерти по контрола над въоръженията, според които той може да повиши рисковете от ядрена война.

От министерството на отбраната заявиха, че не обсъждат предварителни, неодобрени проекти за стратегии и обзори. Документът не е завършен и предстои да бъде прегледан и одобрен от президента и министъра на отбраната, се казва в изявлението на Пентагона.

Анонимен осведомен източник потвърди пред Ройтерс, че документът е автентичен, но не каза дали е същият вариант, който ще бъде представен на Тръмп за одобрение. Президентът разпореди изготвянето на новата ядрена стратегия на 27 януари миналата година. Несекретната версия на документа заема 64 страници. Предполага се, че новата доктрина ще бъде официално обнародвана в края на януари или началото на февруари, предаде ТАСС.

Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, обяви намерението си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на САЩ в своя "Nuclear Posture Review" през 2010 г., когато за последен път беше изготвен този политически документ.

Проектът на администрацията на Тръмп обаче твърди, че презумпциите от времето на Обама за свят, в който ядрените оръжия стават излишни, са се оказали погрешни.

Светът е повече, а не по-малко опасен, гласи текстът.

Той още по-категорично потвърждава ролята на ядрените оръжия като възпираща сила срещу противниците на САЩ и се застъпва за скъпа модернизация на остаряващия американски ядрен арсенал.

Бюджетното бюро на Конгреса оцени разходите за модернизация и поддръжка на ядрени арсенал на САЩ за следващите 30 години на повече от 1,2 трилиона долара. Според новия документ поддръжката на съществуващия арсенал ще струва почти половината от прогнозираната сума. Ефективната ядрена възпираща сила обаче е по-евтина от войната, изтъква текстът.

Отбелязва се, че Русия и Китай модернизират своите ядрени арсенали, а провокациите на Северна Корея застрашават регионалния и глобалния мир.

Според проекта САЩ, въпреки че ще спазват всички договорни задължения, ще разработват нова крилата ракета, базирана на подводница, с ядрена бойна глава, и ще модифицират малък брой съществуващи бойни глави за балистични ракети, базирани на подводници, за да произведат ядрен вариант с по-малка мощност на заряда.

Документът предвижда и нещо, което експертите тълкуват като намек за заплахата от кибератаки, например с цел срив на енергийната мрежа на САЩ - той оставя открита възможността за ядрен ответен удар при "изключителни обстоятелства". "Изключителните обстоятелства може да включват значителни неядрени стратегически атаки", се казва в текста.

Според експерт, цитиран от Ройтерс, проектът е отклонение от дългогодишната американска политика. Той разширява сценариите, при които САЩ биха могли да използват ядрено оръжие и следователно увеличава риска от употребата на ядрено оръжие, изтъква експертът.

Макар че потвърждава обещанието от времето на Обама да не използва или да заплашва да използва ядрено оръжие срещу държави без ядрено оръжие, ако те са се присъединили към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, проектът въвежда вратичка: САЩ си запазват правото да променят тази гаранция при поява на заплаха от неядрени технологии.

Микаела Додж, анализатор от Фондация Херитидж, смята, че текстът изглежда нарочно е неясен по въпроса кога и как САЩ биха отвърнали, с цел да възпира по-добре противниците.

Ако изрично кажем кога няма да отвърнем с най-силните оръжия, които имаме, ние косвено поощряваме нашите противници да кроят планове именно за тези сценарии, обясни тя.
 

/БТА/

 


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
Не върви на добре! преди 10 месеца
Някак си вече не ме е страх, дори от ядрена война! Може би това е спасението , и дано следващия разумен вид на земята, да бъде по разумен и по човек от нас!
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не бих нарекъл САЩ второстеренна сила, но със сигурност вече не са същите. Натрупаха много дългове, а ръста на икономиката им е слаб. В самите САЩ текат левичарски процеси и течения, които разяждат обществото и отслабват силите на страната. Деградацията и либеращината ще ги досъсипе. А в същото време Китай бавно, методично, поетапно заема мястото на САЩ за добро или зло. Европа дори не я слагам в сметките, тя е свършена (казвам го с огромна тъга).
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия винаги побеждава защото Русия е страна победител.
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РФ е зъл Франкенщайн обречен на мизерия и провал. Народа на най-богатата на природни ресурси държава живее в мизерия. Перманентно пиян руснака залита между лъжите за славното минало и утопията за светлото бъдеще, само и само да не остане в гротестното настояще. Ако диктатора Путин спре да се бърка в световните работи, да харчи милиарди за оръжия и пропаганда, руснаците ще живеят по-добре от щвейцарци. Но за съжаление ще го преизберат за амнайсти път с 99,99 %.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 83: „ИРусия създава армия от ново поколение.”

Новото поколение е старото - от 19 век !
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ вече са само една второстепенна регионална сила.
72
1
 
6
 
! Отговори
Виж ти преди 10 месеца
До 81
За съжаление и аз не съм оптимист. Въобще народите не се научиха да четат историята си, бяха заети да я променят спрямо текущите цели на елитите. Така вместо поуки историята донесе реваншизъм и повторение на старите грешки. Европа създаде един у.род в Америка, а той после пренесе у.одливата си цивилизация обратно в Европа. Лошото е, че и ние ще го отнесем.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Виж ти:
Вижда се че си чел за Римската империя, но не ти се иска да видиш, че именно Русия - империята на злото, я чака същата съдба.

Апропо, САЩ не са империя.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия създава армия от ново поколение.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Виж ти

Каквото е станало с Рим ще се случи със САЩ и Европа. Процеса вече е необратим.

Или както се казва: "От древния Рим до днес - нищо ново."
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Америка си отива от политическата сцена. Бъдещето е в Китай, Русия, Иран, Индия и Бразилия.
67
2
 
12
 
! Отговори
Виж ти преди 10 месеца
Не разбирам защо ми слагате минуси, не аз убивам Европа. И аз бих искал да живея като европеец с европейските ценности, но не тези на откачените либерали. Не с ценностите на Макрон, а с тези на Ален Делон. Тази Европа вече я няма, а скоро няма да я има и тази днешната.
Цвъкането на минуси и плюсове по форумите, с нищо не прави нито ЕС, нито САЩ велики. А коментарите на болшинството от вас, направо са огледало на упадъка.
66
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зарежете Бжежински. Вижте съвременните реалности. А те са, че Китай се развива, а САЩ са в застой и губят сила и влияние. Много трудно, да не кажа невъзможно е САЩ да усреят да се преборят със страна, която притежава 20% от световното население. И то 1.5 милиарда организиран и трудолюбив мравуняк. Не пияници като руснаците. А умни и лукави китайци, наследници на древна и велика цивилизация на 4000г.! За сравнение САЩ са на 200г. Бялата раса ще изчезне за съжаление и то от левичарско самобичуване
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяко пето дете в САЩ живее единствено благодарение на купоните за храна които се отпуската на бедните американски семейства.
64
4
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 10 месеца
До Анонимен 74
Не само армията е съставена от варвари. Дори висшият римски елит, в по-голямата си част е варварски, дори латинския се скапва в последните десетилетия на Рим.
Флавий Аеций, наречен "последният римлянин" воюващ срещу Атила, всъщност е скит от Силистра. Периода на "военните императори" след който свършва Рим, всъщност са етнически войни между провинциалните народи за власт над центъра на империята.
Не само САЩ, Европа умира по същия начин.
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кремълската КГБ стратези дълбоко се лъжат във възможностите на САЩ, живеейки със спомените си от миналото хилядолетие с надеждата, че стомната и третия път няма да се счупи.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Виж ти

Сполучливо сравнение. Варваризацията и изпрoстяването на Рим се оказват пагубни за империята. В един момент армията е съставена само от варвари. Рим се самоунищожава и същото правят Щатите.
61
4
 
10
 
! Отговори
Виж ти преди 10 месеца
до 68
Русия, за разлика от САЩ и СССР има съвсем друга стратегия, първо да изгради отбраната си, нещо което постигна в края на 2016г. Модернизацията на стратегическите войски гарантира паритет в близките най-малко 30 години. Заедно с това конвенционалните сили също са модернизирани и достатъчни да спрат всеки агресор, включително НАТО. След това Русия определя своя зона на влияние и демонстрира в Сирия, че може да я защити. Сега Русия чака Европа да \ и почука на вратата и който е умен ще ***.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Виж ти
Комплименти ! Ти си първия руски трол с леки наченки на интелект. Опит за анализ на факти и нещо като аргументирана теза. Но,това за чергата на Русия компрометира първоначалното добро впечатление.
59
6
 
9
 
! Отговори
Виж ти преди 10 месеца
До 68
Тази стена пазеща "непривлекателните" от мексиканците е също доказателство за непривлекателността им. Защото вместо да интегрират икономиките, включително на съседно Мексико, те предпочитат да грабят от там само ресурси. Една империя с относително привлекателен център и ужасяваща периферия. В следствие центъра се превръща в магнит. Ако прочетеш и вникнеш в историята на Рим, ще разбереш как загива САЩ, но много по-бързо заради глобализма.
Русия се простира според чергата си и правилно.