Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Тя е в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака
Обновена: 15 апр 2018 07:25 | 14 апр 2018 07:22,
627
Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект.
Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


627
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
северна корея ако нямаше ядрено оръжие до сега щяха да я унищожат , ето за това постоянно *** краварите за разоражаване а те се въоръжават
406
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та какви бяха тези ракети- умни и красиви ли?
405
5
 
15
 
! Отговори
НО преди 6 години
НО ЗАЩО БЕЗ РЕШЕ НИ Е НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТНЕ СЕ ЛИ ПРИНИЗЯВА ООН И ЗАЩО СЪЩЕСТВУВА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯСИРИЯ Е ЧЛЕН НА ООН--ЗНАЧИ ВСЕКИ КОИТО НЯМА АТОМНА БОМБА МОЖЕ ДА БЪДЕ УДАРЕНЗАТОВА ДЪРЖАВИТЕ ИСКАТ ДА ИМАТ ЯДРЕНИ БОМБИ
404
8
 
24
 
! Отговори
aaa преди 6 години
Да благодарим на Бога ,че е поставил начело на Русия мъдър човек ,който за сега устоява и не отговаря по подобаващ начин на гнусните провокации на побеснелите човекоубиици и засега надежада за нормалните хора по света все още има...
403
15
 
6
 
! Отговори
ю преди 6 години
Новата новина: След атаката в Сирия, руснаците обсъждали санкции срещу Америка! Мъкааа, мъка! Да се смееш ли, да плачеш ли.
402
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, Великобритания и Франция са агресори и колониалисти.
401
18
 
6
 
! Отговори
До a8 преди 6 години
Грешна ти е информацията! Това е така защото четеш руска пропаганда. От изтреляни близо 150 ракети, руското ПВО са прихванали 9 ракети!
400
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадафи и Садам бяха ислямисти,но бяха мъже.Обявиха война на цивлизованите християнски държави и умряха в битката.Асад е мишка,обяви война и се крие в някой дворец,до като сирийските деца и жени умират за неговата битка вече 5 години.Руцете на Путин също са изцапани кръв.Колко наросд изби в Украйна,а сега в Сирия.Някой да е нападал Русия-никой.
399
1
 
12
 
! Отговори
по скоро преди 6 години
Възмездието да ги удари и тех!
398
9
 
9
 
! Отговори
Do 419 преди 6 години
Свикнали сме с руските "източници". Според руските сайтове сутринта прихванатите ракети бяха 20, малко по късно станаха на 40 сега са 70, в друг руски сайт пише, че 100% от американските ракети са прихванати, а само на това клипче горе се вижда как поне 20 ракети поразяват успешно целта си! Та има ли някой, който да вярва на руските информационни сайтове? Сигурен съм, че и най върлите русофили ги четат с голяма доза съмнение :)
397
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Някой да даде точен отговор на въпроса: Какво търсят там САЩ, Англия и Франция? Ако някой хвърля бомби над техните глави?
396
4
 
13
 
! Отговори
a8 преди 6 години
До До 416103 изстреляни ракети, 71 свалени.От 12 английски ракети една не е поразила целта.Какво са се смълчали не знам.Те и американците като им гледам целите са на по 200 километра от руските бази.Та не знам за какво унижение говориш.
395
0
 
24
 
! Отговори
Господ знае преди 6 години
какьв ужас преживяват невинните хора на Сирийска територия...На чужд грьб и сто тояги са малко!...
394
21
 
13
 
! Отговори
До 416 преди 6 години
Ситуацията стана ясна и на децата. Руснаците много се святкаха, на много страшни се правиха, но като заваляха ракетите са изпокриха и смълчаха. Къде е Путин да обясни защо не отвърна на удара на американците, както обещаваше? Къде са другите анимационни герои Захарова и Лавров? Много се смълчаха нещо? Заслужават си унижението руските нещастници. Друг път трябва да са по пестеливи в думите и лъжите понеже в даден момент истината лъсва в цялата и прелест!
393
3
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
САЩ,Англия,Франция!Все държави с колонии!
392
6
 
9
 
! Отговори
До Сержант преди 6 години
Ами нали Тръмп им даде няколко дни на руснаците и животното, че да се скрият като мишки под земята. Не ти ли минава през ум, че най-вероятно сирииците са спасили всичко ценно в складовете. Направо съм озадачен от къде ви копаят такива интелекти.
391
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно Русия защити съюзникът си Сирия? Руснаците се изопокриха като мишки. Иначе преди това закани и заплахи, как всеки дръзнал да нападне Сирия ще получи твърд отговор. Нали щяха руснаците да нападнат американски кораби и бази в Сиря? Какъв е тоя сюзник дето теб те бият, а той стои и гледа от странеи. После ми обяснвайте колко велики били руснаците. Абсолютни нещастници мен ако питате.
390
7
 
20
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Тръмп няма да изтегли американските войници от Сирия - те просто ще заместят Ислямска държава там ! САЩ ще поддържат конфликта да дупка, защото икономиката им се крепи на търговията с оръжие.
389
4
 
25
 
! Отговори
ПЕРВЕРЗИЯ преди 6 години
Тези които избиха индианците и ги вкараха да живеят в резервати (концлагер, гето), сека вилнят по света като бясна *** и раздават "демокрация".Причините за такава агресия лесно могат да се изброят:Exxon Mobil; Chevron; Shell; British Petroleum; Total...Можете сами да си продължите списъка с производителите на въоръжение за които войната е най-добрия пазар, че там няма кой да им брои "консумативите"... също като ГЕРБ-ерските разходи за аварийни ремонти на пътища, мостове, язовири...
388
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня лудия севернокореец си прави ядрени оръжия и си траят,ама понеже в Сирия имало химически и това е проблем. А ние пак ще чакаме да ни пази "Великата българска стена"( телената ограда) от новата вълна бежанци.