Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?

Пример за подражание за ниската класа... Но не и за образованите
12 авг 2018 19:46,
431
Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?
Снимка: БТА

Къде се крие причината за влиятелността на Реджеп Ердоган над турците и защо те позволяват на един деспот да ги управлява. Отговор търсят две немскоезични издания.

В интервю за вестник "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюндар посочва, че на президентските избори през юни все пак не всички, а 50 на сто от турците са подкрепили Ердоган. Според Дюндар, за ниската социална класа Ердоган представлява образец за подражание, защото сам е извървял пътя от долните слоеве до върха. Той е възпитан в строг религиозен дух, мечтае да стане футболист, интересува се от политика, рецитира поезия… "Това е историята на един лидер от низините, който на гърба си е изпитал не едно поражение. И тази история е отлично построена и поднесена, така че да намери отзвук сред необразованите и бедни слоеве на обществото. За масите, търсещи утеха и закрила, авторитарната личност на Ердоган е добре дошла", посочва за изданието Джан Дюндар.

Резултите от последния референдум сочат обаче също, че подкрепата за Партията на справедливостта и развитието е намаляла главно сред образованото градско население, докато при хората с ниско образование гласовете за Ердоган са достигали в определени региони и до 70 процента, пише "Deutsche Welle". Едва 39 на сто от турците с висше образование са подкрепили Ердоган, посочва още Джан Дюндар пред "Ди Цайт". И допълва, че министърът на икономиката Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, е представил ситуацията от гледната точка на един избирател по следния начин: “Ако президентът каже, че ще построи магистрала с четири ленти на луната, ние му вярваме".

Ердоган съзнателно използва езика на потиснатите и онеправданите, за да наложи стил на управление, който да затвърди имиджа му на човек издигнал се от низините  до върха, четем още в "Ди Цайт". "Сега земята е наша", гласи неговото посланието. Ердоган неизменно поръчва и следи проучванията на общественото мнение. Така той успява да долови нагласите на народа и да нагоди реториката си към онова, което сочат резултатите от проучванията. Благодарение на ислямското си образование, Ердоган използва много религиозни техники, за да спечели допълнителни симпатии: моли се от трибуната, рецитира стихове, позволява си да показва емоционални реакции. След тежка злополука в турска мина преди четири години Ердоган удари шамар на един от протестиращите, а камерите документираха неговото яростно обръщение: "Само се измъквате, израелска пасмина!" Другаде този изблик би предизвикал бурно негодувание, но сред привържениците му, които също като него следват патриархалните традиции, подобно поведение само засилва възхищението към него, коментира Джан Дюндар пред изданието.

"Силният човек", пред когото всички се огъват

По-нататък в публикацията се посочва още, че откакто Ердоган контролира медиите, той успява да потисне критиките към своя управленски стил. Който се противопоставя, бива изпращан зад решетките. Така Ердоган заплашва  своите противници и не позволява на привържениците си да приемат други идеи, различни от неговите собствени. Тази власт и способностите му да убеждава карат съюзниците му да се съобразяват с него.

Много западни лидери си казват, че трябва да подържат добри отношения с него, посочва в същата връзка и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Сред държавните лидери, които подкрепят Ердоган, е венецуелският президент Николас Мадуро. Самият Ердоган изрази приятелското си отношение към него с думите: “Остани силен, приятелю мой”. Съобщението бе публикувано в туитър след опита за покушение над венецуелския президент. Ердоган не само потвърди публично здравата връзка между Турция и Венецуела, но засили и личната си охрана, считайки че е изложен на подобни рисковете за сигурността като Мадуро, отбелязва изданието. Политическото партньорство между Турция и Венецуела датира още от управлението на диктатора Уго Чавес. Това може да е изненадващо поради големите географски и верски различия между двете страни, но ако не вземаме под внимание етикети като “ислямизъм” или “социализъм”, основата на двете авторитарни системи остава същата: популистка реторика, концентрация на властта, контрол над медиите, четем още в публикацията.

В Турция Ердоган представя себе си като "човекът, пред когото светът застава на колене", посочва също "Ди Велт". Това самочувствие прикрива усещането за малоценност сред маргиналните слоеве и най-вече сред турците в чужбина, като по-този начин заличава тяхното чувство, че са дискриминирани. Само по себе си, това обаче не обяснява изцяло влиянието на Ердоган сред тези слоеве. В едно общество, в което съществуват крайни мнения и позиции, Ердоган представлява мнозинството: на турци срещу кюрди, на сунити срещу алевити, консерватори срещу модернисти. Неговата политическа основа е изключването на "другия", коментира изданието.

Сред причините за успеха на Ердоган, четем още в статията, са и подобренията в образователната и здравната система, които той постигна в първите години на управлението си. И до този момент турският президент продължава да се възползва от тогавашната благодарност на хората, както и от удовлетвореността на местните и чуждестранни бизнескръгове от стабилната икономика в страната. Причината за голямата власт на Ердоган е до голяма степен и в слабостта на турската опозиция. Когато преди президентските избори кандидатурата на неговия партиен съперник Абдула Гюл бе предложена за обсъждане, Ердоган изпрати с хеликоптер в къщата на Гюл началника на своя генерелен щаб. Гюл обяви, че се отказва от кандидатурата си, а началник щаба вече е част от кабинета на Ердоган. Социалдемократите, от друга страна, постигнаха най-големия си изборен успех от 40 години насам, но са разкъсвани от вътрешнопартийни спорове, обобщава в интервю за "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюнадар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците на запад са си второ качество и го усещат- не са глупави много. Трябва да се анализира този ефект от културния сблъсък, че тия хора не се интегрират и се теглят назад. Затова Ердоган успява да ги убеди. Даже футболиста миналата седмица го каза, че не ги третират добре. Хем ги искат да бачкат, хем не могат да станат инженери и лекари...
362
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един измислен преврат срещу Ердоган, този път ще има истински и кучето Ердоган ще бъде обесен.Бясното куче Ердоган си повярва че е велик, и че турция е сила.Не така мисли Тръмп и ще им покаже че глинената им икономика изцяло зависи от САЩ и Европа.Куче което посяга на господаря си или бива убивано или пребивано, е това се случва с турция.
361
6
 
9
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Напротив, вземат мерки. Централната банка наля 12 милиарда долара в пазарите. Но когато САЩ ти дигнат мерника няма спасение. Те водят финансова и икономическа война с Турция, по подобие на тази срещу икономиката на Венецуела.
360
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте Ердоган и се учете!Така ще ни натикат в Средновековието!
359
9
 
18
 
! Отговори
999 преди 5 години
ОТГОВОРА Е МНОГО ЕЛЕМЕНТАРЕН : С НАЦИОНАЛИЗЪМ И С ПАТРИОТИЗЪМ !ТЕ И СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА В КИПЪР ГЛАДУВАХА ДВЕ ГОДИНИ - АМА СЕВЕРЕН КИПЪР И ДО ДЕН ДНЕШЕН ПАК ТЕХЕН СИ ОСТАНА !ЩО СЕ ОТНАСЯ ДУ БУЛГАРБАШЪБОЗУКА - ВАШИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ И ПАТРИОТИЗЪМ СЕ СВЕЖДА САМО ДО ЗЛОБАТА ВИ КЪМ ТУРСКИЯ НАРОД ! ХОРА КОИТО СА ЛИШЕНИ ОТ ПРАВОТО НА ЛОГИЧНО МИСЛЕНЕ - КОИТО ИЗРАЗВАТ ТЪПИТЕ СИ КОМЕНТАРИ ТУКА СА ХОРА КОИТО - ВИНАГИ СТЕ БИЛИ РОБИ,СТЕ РОБИ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕТЕ РОБИ ! РОБИ ПРОДАВАЩИ СЕ ЗА ПАРИ !
358
10
 
18
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Доларът върви към 7 лири. Истинска катастрофа за икономиката. Хората гладуват, бедните направо ще я закъсат здраво, а т. нар. средна класа ще изчезне. Заслужиха си го. Брадясалият зетко на сатрап вчера седнал на нищи икономиката. Абе, кардешим, ти с имам-хатибското образование с еврейските акули зад океана ли ще се надиграваш. Наивници.
357
1
 
5
 
! Отговори
Пич преди 5 години
На овцете им трябва обвчар. Не може овце да се пасат от професор в университета. Това е накратко.
356
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има млади българи като мен които се състезават в Оксфорд..Че откога в Оксфорд има състезания по тъпащина за тъпaнapи?
355
6
 
9
 
! Отговори
Истанбул 2025г. преди 5 години
След тричасово заседание международния трибунал осъди Ердуан на доживотно заточенив в Диарбакър.Мракобесният период в който Туркието беше завлечена на дъното свърши.Предстоеше възраждането на Републиката!
354
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я пак че нещо не схванах? Ти ще дойдеш по тъпо парче и от Султаня!.Това, че не схващаш си е лично твой проблем.
353
3
 
4
 
! Отговори
Истанбул 2025г. преди 5 години
Разсипаният от гражданската война град бръмчеше като кошер.Из полуразрушените квартали се чуваха престрелки водени от различни прокюрдски групировки, остатъци от правителствената армия и народното опълчение..Едно куче зави и млъкна внезапно-крив турски нож се заби в гърлото му.Глад,смрад и мизерия цареше в града.Кучетата и котките почти изчезнаха изядени от хората,а да купиш кози джолан си беше късмет и се смяташе за деликатес
352
3
 
5
 
! Отговори
Козяк 16 преди 5 години
На тоя сме му засилили шейната,няма спиране...Когато бозаджия се вземе на сериозно,засилваме шейната...
351
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
/.....В Турция Ердоган представя себе си като "човекът, пред когото светът застава на колене", посочва също "Ди Велт"..../ такааа- и сега КЪДЕ е турската лира и ЗАЩО потъна, м... Дали не е защото турция е икономически колос на глинени АМЕРИКАНСКИ крака и ако не беше заемът на турция от плана Маршал, дали турция щеше да достигне днешният си икономически разцвет. Най- накрая сащ показа на турция, че Ердухан е просто поредният ислямистки надувко, а истинският управник на турция е сащ.
350
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-лесни за манипулация са необразованите религиозни хора, в случая ислямисти. При исляма женската половинка няма право на образование, лично мнение и работа сред обществото. До тук половината ктава на четвъртинка. Образованите турци той ги вкара в затвор, за да не му пречат да манипулира ислямизираното простолюдие.От една страна Америка го рита, от друга страна кюрдите се договарят с Асад, където са и Русия и Иран за съвместни военни действия.С Ердоган Турция щевърне и арабската писменост.
349
8
 
17
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Ако Турция беше нормална държава, каквато беше преди карпуз-дюкянджията Ердоган, то човек с кеф да отиде там на туризъм, при лира с цена 25 ст.! Но в този ислямистки обор в който Ердоган превърна югозападната ни съседка никой нормален човек, особено ако е жена, не би следвало да рискува да ходи! По далеч от там!
348
7
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ердоган е Мохамеданин, член на Мюсулмански Братя - ислямска, терористична организация, тръгнала от Египет и понастоящем криминализирана там от президента Ал Сиси. Факта, че пишете за него прославящи "публикации", като тази, говори, че сте продажници и антибългари. Защото Ердоган е враг на Християнството, Бялата Раса и вчастност България!
347
5
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Гледам тука неориентираните дето се имат за *** (а не си знаят призхода в действителност) взеха да бълват сажди и огън като видяха сутрешната кутировка на кирливата си турска лира 0,25 за 1 лев. Скоро ще почнат пустинните плъхове да вият от глад, но всичко се връща.
346
3
 
10
 
! Отговори
Отново! преди 5 години
От Владивосток до Исландия има само две Империи,два Имперски Народа и двама Императори -ВВП и РТЕ - Останалото - простете за израза,в по-голяма или в по-малка степен е неприбрана леш...
345
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
360 коментара за ердоган:) все пак ни е интересен на нас българите!!!!
344
4
 
7
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
370 просто е русофил,наистина нелечимо заболяване