Бразилия днес: Огромно неравенство, неописуема бедност

Висшето общество в страната води луксозен живот, а останалите?
102
Бразилия днес: Огромно неравенство, неописуема бедност
Снимка: Reuters

Богатството на Бразилия е разпределено изключително неравномерно. Състоянието на шестимата най-богати бразилци се равнява на онова, което притежават 100-те милиона бедни граждани на страната. Това са предимно тъмнокожи бразилци, наследници на отвлечените от Африка роби, пише в свой анализ DW.

"Корените на това неравенство са в колониалното време и робството", казва икономистът Самуел де Абреу Песоа от Сао Пауло и добавя: "Нашата образователна система допълнително задълбочи това неравенството. Между 1930 и 1980 година населението на Бразилия нарасна неимоверно, а по онова време в образователната система бе инвестиран само 1 процент от БВП на страната. Днес инвестициите в образованието съставляват 6 процента от БВП".

Още по темата
"Бразилия отделя немалко пари за образование, но не ги влага ефикасно. Качеството на държавното образование е много ниско", казва Бернар Апи от мозъчния тръст CCiF. А последиците са катастрофални. Поради ниската производителност на труда, заплатите остават трайно ниски. "А действията на държавата почти не допринасят за намаляване на неравенството", твърди Самуел де Абреу Песоа.

Пенсии без връзка с реалността

Данъчната система задълбочаване това неравенството още повече. Докато 10-те процента най-бедни бразилци плащат близо 32% от доходите си под формата на данъци, данъчното бреме за най-богатите 10 процента от гражданите възлиза на едва 21%.

"Нашата данъчна система облага главно потреблението, а това води до нова несправедливост. Бедните домакинства изразходват голяма част от доходите си за потребление, което означава, че тяхното данъчно бреме е непропорционално високо.

Бразилците с високи заплати са в по-изгодно положение и по отношение на ДОД. Той би трябвало да е прогресивен,  в действителност е регресивен, защото печалбите и дивидентите за физическите лица не се облагат с данъци", казва икономистът Татиане дос Сантос Писцители. Ставката на корпоративния данък е от 34%, но съществуват безброй легални трикове, които позволяват на фирмите да не плащат изобщо никакви данъци. Дефицитът в държавната пенсионна система расте скокообразно. Основната причина за това са несъразмерно високите пенсии на държавните служители.

"Държавният сектор си отпуска пенсии, които нямат никаква връзка с реалността. И вместо да служат на гражданите, държавните служители използват държавата за собствени цели“, казва Самуел де Абреу Песоа. Около 14 процента от БВП се отделят за пенсии. Само за сравнение: В Япония този дял е от 10 на сто, макар че там процентът на пенсионерите е четири пъти-по-висок. Затова в бразилския бюджет липсват пари за инвестиции в занемарената инфраструктура, училищата и болниците. "Това намалява и желанието на гражданите да плащат данъци. Намираме се в дяволски кръг", допълва експертът.

Бедността отново расте с високи темпове

Ширещата се от 2014 година насам икономическа криза застрашава и някои от постигнатите успехи на Бразилия в борбата срещу бедността. "Всяка година в периода между 2001и 2014 намалявахме неравенството стъпка по стъпка. Доходите на най-бедните 5% от населението растяха двойно по-бързо от средните за страната“, казва икономистът Марсело Нери в разговор с DW. През този период социалните програми намалиха бедността с две трети. "Сега обаче неравенството отново расте силно - за първи път от 1989 година насам", споделя той и допълва, че седем милиона бразилци са затънали в бедност от 2014 година насам.

Равносметката е печална: 13 милиона безработни, 34 милиона социално неосигурени трудови отношения, 27 милиона души, които вече са се отказали да търсят каквато и да е работа. И само 33 милиона работни места със социални осигуровки.

"Трябва бързо да намалим относителния дял на социално неосигурените трудови отношения, за да могат трудещите се да получат достъп до гарантираните от закона социални услуги. Само с годишен икономически ръст от 3 до 4 процента бихме могли да говорим за някаква социална политика", казва бившият президент на Централната банка Карлос Джералдо Лангони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В момента не управляват социалисти, а "ширещата се от 2014 година насам икономическа криза"
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страните от БРИКС стандарта на живот не е висок.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите си мислят, че медиите като всеки ден им съобщават за престъпления и едва ли не в България се вършат най-много престъпления.Общо взето в разни страни даже не е новина престъплението, нямат време да го съобщят. Нали се сещате, че например в Бразилия ако всяко убийство беше новина, то медиите там само за това трябваше да пишат.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРИКС...
41
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бразилия днес: Огромно неравенство, неописуема бедност"---Бразилия, или България ... (!?)
40
9
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
БВП-то на България не е рекордно високо, а е около 64 процента от БВП-то през 1988 г., ако се отчита, че през това време доларът се е обезценил 2 пъти, а населението е 79 % от това през 1988 г
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. Пребогата на ресурси държава, безкрайно ограничена от кэм интелектуален потенциал
38
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като не искаш да влизаш в полемика не влизай.Аман от умници, които се смятат за висши същества и останалите били нямали позитивен аут лук /моля ви се/. Направо потроши сички мифки.Случайно точно днес убиха журналистка, която се опитваше да осветли мяфията в България.Ама чудо голямо. Важното е да имаме позитиввен аут лук.
37
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от пишешите тук са бедни и ниско образовани ..Нямат идея ,нямат позитивен out look на нещата има само едно хленчене БВП-то на България е рекордно високоСтроим инфраструктура ,ще имаме и Тол система скоро ,икономиката ни расте А тия са държава дето имат 34 хиляди застреляли хора миналата година ..просто не искам да влизам в полемика
36
25
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименКва колония сте бе вие дори не знаете какви сте пра българи=азиатци срещнали траки и славяни после заробени от турци 500 години преди тва 200 години византиици после руснаци плюс ци.ани и турци.Кви сте ми не се знае.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще пита а защо и Бразилия е зле ами защото е колония като нас в която всичко се отмъква и носи в метрополията а някога бяха богата държава когато не бяха колония.Имаме и друго общо и те се прекараха двойно като нас но в обратен ред ние първо бяхме руска после американска колония те първо бяха американска а сега са руска колония но резултата е еднакъв всичко ценно е окрадено и после метрополията се изнася и вече опустошената държава се самопремахва.
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
e po zle ot bg nqma nikyde u toq svet
33
10
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Сааб набутаха подкупи за да пробутат Грипен в Бразилия същото ще стане и в България корумпирани бананови републики са и двете.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи същото като при нас с една разлика ако тук дори 1 милион се откаже да плаща данъци и да търси работа го чака смърт от глад,болести и студ до две години и бива изхвърлен от дома си а там 27 милиона са се отказали и нито са изхвърлени нито са умрели от глад вероятно защото са на помощи които им стигат за разлика от българските който не стигат само за две сметки.Тъй че не Бразилия спокойно няма конкурент който да ни вземе купата *** е най- големия световен ***.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към Бразилия ни тикат всички лобисти на плащане на обществени средства на частни училища и частни болници, на частни здравни каси, плоски данъци, липса на необлагаем минимум. Напоследък лекари лобисти говорят лъжи по медиите, на които сами не вярват. Журналистите срамежливо не смеят да им зададат истинските въпроси.
30
2
 
9
 
! Отговори
До муспи преди 5 години
Знаеш ли защо си гладно
29
18
 
20
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Никаква бедност не може да се мери с българската!
28
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А помните ли захаросаните репортажи за Дилма по нашите на 111-то място по свобода на словото, медии?Помните ли ги?
27
11
 
21
 
! Отговори
хм хм хм преди 5 години
А в същото време в САЩ Англия Германия и Франция текат реки от мед и масло - няма чернокожи и араби да убиват с мачете и коли и всеки получава по 10 000 $ на месецГлупави статии за електората ...ама *** си чете Днес.БГ. ..обува терлиците и заспива зимен сън. ..
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е достигнахме я и задминахме по неравенство